Astăzi: Ziua Pompierilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 21 septembrie 2023
Home » Societate » Astăzi: Ziua Pompierilor din România
Astăzi: Ziua Pompierilor din România

Astăzi: Ziua Pompierilor din România

Manifestări organizate de ISU „Oltul” Harghita dedicate acestei sărbători

În fiecare an, la 13 septembrie este sărbătorită Ziua Pompierilor din România. Zi de sărbătoare pentru pompierii români, de o însemnătate deosebită pentru salvatorii de profesie. Este data la care, în urmă cu 169 de ani, pompierii militari, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au făcut dovada supremului sacrificiu, înfruntând trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, mulţi dintre aceştia apărând cu propria lor viaţă idealurile Revoluţiei de la 1848 – după cum arăta, ieri, colonelul Ovidiu Dudu, prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu această ocazie, col. Ovidiu Dudu a prezentat programul manifestărilor ce vor fi organizate de ISU „Oltul” al judeţului Harghita pentru a marca cei 169 de ani de existenţă a Armei.

Astfel, astăzi, începând cu ora 10:00, pe Platoul central din municipiul Miercurea-Ciuc se organizează un punct de informare preventivă şi un post medical avansat. De asemenea, publicul va putea vedea o parte din tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiuni de salvare – autospeciale de stingere cu apă, autospecială pirotehnică, bărci etc. Iar specialiştii Inspecţiei de Prevenire vor informa publicul despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă. Tot la acest punct de informare vor fi distribuite pliante şi broşuri.

Începând cu ora 12:00, tot pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, va avea loc ceremonialul militar şi religios dedicat acestei zile. Vor fi prezentate mesajele şi cuvintele de felicitare ale oficialităţilor, precum şi semnificaţia istorică a zilei de 13 septembrie. Totodată, va avea loc un moment festiv, în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim unele grade active care s-au distins prin modul de îndeplinire a activităţilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită. Vor fi acordate diplome de excelenţă şi plachete aniversare pompierilor cu activitate meritorie în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi vor fi premiaţi câştigătorii competiţiilor sportive organizate în cadrul „Cupei 13 Septembrie 2017”.

După aceste momente va urma parada militară a efectivelor şi tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă. Vor defila, în sunete de fanfară, echipaje ale ISU „Oltul”, ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă din şase localităţi harghitene, ale structurilor de sprijin, dar şi voluntari ai programului „Salvatori din pasiune”, derulat de inspectorat. Tehnica va defila şi pe străzile din municipiu, după care echipajele se vor întoarce pe platou.

În centrul municipiului Miercurea-Ciuc, manifestările se vor încheia cu prezentarea a trei exerciţii demonstrative: stingerea unui incendiu, salvarea de la înălţime şi descarcerarea cu prim-ajutor.

Cu această ocazie vor fi depuse coroane şi jerbe de flori la monumentele din judeţ dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului: la mormintele eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sándor din satul Sâncrai, comuna Dealu (căzut la datorie în 1965, în Bucureşti), şi eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernest Iosif din Ciuboteni (căzut în misiune în 1967, în Galaţi).

Potrivit col. Ovidiu Dudu, mâine, între orele 10:00 şi 14:00, subunităţile operative din cadrul ISU „Oltul” – Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Bălan, Corbu – îşi vor deschide porţile pentru toţi doritorii. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.