Astăzi a fost inaugurat podul de peste Dunăre, la Brăila | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Astăzi a fost inaugurat podul de peste Dunăre, la Brăila
Astăzi a fost inaugurat podul de peste Dunăre, la Brăila

Astăzi a fost inaugurat podul de peste Dunăre, la Brăila

  • Nicolae Ciucă: „Sunt mândru că am participat la deschiderea sa pentru trafic, fiind vorba despre cel mai important proiect de infrastructură din România ultimilor 33 de ani”

Podul de peste Dunăre, care leagă, pe cale rutieră, judeţele Brăila şi Tulcea, a fost inaugurat joi, circulaţia fiind deschisă în cursul după-amiezii. Podul suspendat este al treilea ca mărime din Europa şi reprezintă cea mai mare investiţie de infrastructură din România realizată în ultimii 30 de ani. Are o lungime de 1.947 metri şi o deschidere centrală de 1.120 de metri (al treilea pod suspendat din Europa ca lungime). În prezent a fost deschis pe varianta scurtă de la Măcin (jud. Tulcea) urmând ca până la sfârşitul anului să fie dată în trafic şi varianta lungă de 19 kilometri de la Jijila, la profil de drum cu patru benzi.

Cu ocazia inaugurării, Nicoale Ciucă, preşedintele Senatului şi al PNL, spunea: „Sunt mândru că am participat la deschiderea sa pentru trafic, fiind vorba despre cel mai important proiect de infrastructură din România ultimilor 33 de ani. Terminarea acestui proiect este o demonstraţie clară a faptului că, în România, se poate construi serios, eficient şi spectaculos. Ca prim-ministru, am acordat o deosebită importanţă dezvoltării infrastructurii încă din prima zi de mandat. Printre primele măsuri luate a fost aprobarea, în decembrie 2021, a Programului de Investiţii în Infrastructură Rutieră până în 2030.

Trebuie subliniat faptul că finanţarea acestui pod a fost asigurată în proporţie de 85% din fonduri europene nerambursabile. Materialele au fost româneşti: 20 mii tone de oţel furnizate de combinatul din Galaţi, iar construcţia segmentelor a fost realizată la Brăila. Pentru noi, UE înseamnă consolidarea legăturilor românilor cu restul cetăţenilor europeni şi dezvoltarea infrastructurii din România. De aceea, avem nevoie de Uniunea Europeană şi de aceea trebuie, la rândul nostru, să fim solidari cu o Uniune care ne-a sprijinit şi ne sprijină în continuare”.

Prezent la inaugurare, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, afirma că în următoarele luni să fie finalizate alte lucrări importante care au legătură cu această zonă.

„Mă aştept ca, până la sfârşitul anului, să se termine şi drumul spre Jijila, cei aproximativ 20 km, şi a doua descărcare pe malul tulcean, de asemenea, la începutul anului viitor, să fie gata, pe malul brăilean, Drumul Expres Galaţi – Brăila. Am fost în urmă cu zece zile să văd cum merge acea investiţie. Cei care realizează acea investiţie sunt la acel pod peste Siret, au forat 300 de piloni, din 900, sunt cu multe utilaje în zonă. Sunt optimist că, la începutul anului viitor, acest drum expres care va lega Galaţiul de Brăila să fie finalizat, iar descărcarea de pe acest pod să se facă şi în acest drum expres”, spunea Grindeanu.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.