Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni – un deceniu de existenţă (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni – un deceniu de existenţă (I)
Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni – un deceniu de existenţă (I)

Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni – un deceniu de existenţă (I)

Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni a sărbătorit împlinirea a zece ani de la înfiinţare, un deceniu pus în slujba cultivării prestigiului şcolii, modelării personalităţilor în formare, promovării valorilor morale, sociale şi culturale

Evenimentul aniversar s-a desfăşurat sâmbătă, la Topliţa, în sala de festivităţi a Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea”, unde, în urmă cu zece ani, a avut loc prima activitate a Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, cea de constituire.

Dascăli cu experienţă, care cu pasiune şi răbdare, cu responsabilitate şi profesionalism au educat şi cultivat inteligenţa multor generaţii şi cei aflaţi la început de drum, precum şi oaspeţii invitaţi la ceas aniversar au fost întâmpinaţi de conducerea asociaţiei.

Intonarea imnului de stat al României şi a Imnului Învăţătorilor au deschis întâlnirea, binecuvântată de preotul Adrian Stoian.

„La 10 ani de la constituire, personal, trăiesc o stare de mulţumire, că a existat iniţiativa de a ne constitui într-o asociaţie profesională, pentru a contribui la realizarea unei şcoli moderne, cu învăţământ de calitate, profesori bine pregătiţi şi copii care să vină la şcoală cu plăcere. Pare ireal, imposibil şi, totuşi, asta ne dorim şi acum. De asemenea, am satisfacţia ca această iniţiativă să fi avut ecou în rândul cadrelor didactice, care s-au alăturat şi au răspuns chemării noastre, de a implementa proiecte în regim de voluntariat într-o lume în care totul se învârte în jurul banilor, (…) proiecte care s-au bucurat de aprecierea colegilor, copiilor, părinţilor şi, uneori, de susţinerea autorităţilor judeţene şi a unor autorităţi locale, prin fondurile pe care le au la dispoziţie pentru activităţi culturale”, a declarat, în deschiderea manifestării, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni (AÎH), inspectorul şcolar Elena Mîndru.

Totodată, şi-a exprimat respectul şi admiraţia pentru generaţii de dascăli, mulţi formaţi în vremurile „când cuvântul ÎNVĂŢĂTOR era asociat cu exigenţă, rigoare, cinste, dăruire, iubire de ţară şi de neam” şi a amintit de vremurile când educatorii, învăţătorii şi profesorii nu şi-ar fi „permis” să spună „NU” atunci când se punea în discuţie o activitate pentru şcoală şi pentru copii.

„Poate de aceea suntem astăzi constituiţi într-o asociaţie care a rezistat 10 ani şi care sper să reziste în timp”, a subliniat inspectorul şcolar Elena Mîndru.

Preşedintele AÎH a mulţumit echipei „extraordinare” care îi stă alături, oameni care ştiu să prioritizeze lucrurile şi să se dăruiască profesiei, „în ciuda tuturor reformelor nereuşite sau nefinalizate din învăţământ”.

Au urmat alocuţiunea inspectorului general adjunct Cristinel Glodeanu, salutul preşedintelui Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), Viorel Dolha şi urările transmise de preşedintele AGIRo – Filiala Republica Moldova, prof. univ. d. Mariana Marin.

Raportul de activitate al asociaţiei a fost prezentat într-un mod inedit, organizatorii optând pentru un dialog cu sala, oferind cadrelor didactice prilejul să îşi exprime punctele de vedere, experienţele şi aprecierile legate de utilitatea publicaţiilor care au văzut lumina tiparului şi a proiectelor derulate.

Şi pentru că aspectele tehnice au rolul lor, agenda evenimentului a mai cuprins aprobarea raportului financiar al activităţii pe 2017, prezentarea Programului General pe anul în curs şi acordarea diplomelor aniversare.

Paisprezece noi membri au fost primiţi în asociaţie, iar patru cadre didactice în prag de pensionare au predat „cheia profesiei” tinerilor colegi aflaţi la început de drum, amintindu-le că au „sfânta datorie de a deschide sufletele şi minţile noilor generaţii” şi „a le lumina calea spre cunoaştere şi spre succes”. Urări de bine, multe buchete de flori şi pe alocuri lacrimi au completat impresionantul dialog între generaţii.

Aşa cum se cuvine la ceas de sărbătoare, elevi şi cadre didactice de la Şcoala „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, Liceul „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa şi Şcoala Gimnazială Tulgheş au dedicat membrilor asociaţiei, la 10 ani de activitate, un moment artistic, cuprinzând scenete şi recitaluri de poezie şi de muzică uşoară.

„Drumul educaţiei nu se termină niciodată. Dăruim mereu, primim continuu dragoste şi cunoaştere, căci dragostea pentru copii şi profesie e un izvor care face ca Universul să se lase mai uşor explorat. Asta e menirea dascălului. Astăzi, toţi am fost unul în cuget, voinţă şi inimă. A fost sărbătoarea tuturor şi a fiecăruia în parte! La mulţi ani, AÎH!”, a afirmat directorul Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” din Topliţa, Anda-Elena Ianoşi, gazda evenimentului. (Continuare în numărul de mâine)

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.