Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Aşa a fost să fie…”, la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Cultură » „Aşa a fost să fie…”, la Miercurea-Ciuc
„Aşa a fost să fie…”, la Miercurea-Ciuc

„Aşa a fost să fie…”, la Miercurea-Ciuc

Lansare de carte

Casa Armatei din Miercurea-Ciuc a găzduit, luni după-amiază, un nou eveniment cultural organizat de Cenaclul literar „Buna Vestire”. Este vorba despre lansarea celei de-a 18-a cărţi a scriitorului topliţean Ilie Şandru: „Aşa a fost să fie…”.

Poetul Ionel Simota, preşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire” şi membru în Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov, a apreciat că romanul profesorului Ilie Şandru, pe care l-a citit, „este un roman minunat”. „Mi-a plăcut foarte mult. Acţiunea lui porneşte de undeva dintr-o zonă de unde sunt eu. O poveste de dragoste frumoasă şi tristă în acelaşi timp. O poveste care scoate în evidenţă realităţile războiului aşa cum a arătat el în acea perioadă. Cu oameni minunaţi, cu patrioţi adevăraţi din acea perioadă. O poveste care circulă cumva frumos din Moldova către Bucureşti şi înapoi către Ardeal, către Topliţa. O poveste pe care autorul a îmbrăcat-o, a împăturit-o atât de frumos încât aproape, după lecturarea ei, nu am simţit durerea aşa cum ar fi trebuit ea să fie percepută, nu am simţit tragedia aşa cum ar fi trebuit ea să fie percepută, pentru că modul miraculos în care a fost ea scrisă m-a ajutat cumva să tămăduiesc rana războiului şi să văd mai mult latura aceasta frumoasă a relaţiilor interumane”, a spus preşedintele Cenaclului „Buna Vestire”.

Prof. Rodica Roman, directorul Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, a accentuat latura istorică a operei prof. Ilie Şandru, spunând că este de un real folos celor ce vor să studieze istoria Transilvaniei. „Prin tot ceea ce a scris se impune într-adevăr ca un mare istoric, care a scos la iveală foarte multe elemente şi fapte istorice ale acestor locuri. Lucrările domniei sale sunt ca o carte de istorie. Şi nu numai istoria acestor meleaguri (…) începând cu Basarabia, Caransebeş, Cetatea Albă, Nădlac, toate sunt evenimente istorice. Eu consider că opera lui este de un real folos celor ce vor să studieze istoria Transilvaniei. Citindu-i cărţile veţi putea observa că poveştile lui sunt inspirate din fapte reale, cu personaje care au existat. Nimic din ce face domnia sa nu este nedocumentat, şi ca prozator, şi ca publicist. Pot spune că pentru noi, profesorii de istorie, cărţile dumnealui sunt adevărate izvoare documentare. (…) Romanele pe care le-a scris sunt o împletire armonioasă între real şi ficţiune. Au nu numai o valoare documentară, ci chiar una educativă”, a spus, printre altele, prof. Rodica Roman. Un moment emoţionant a fost la începutul prezentării, când prof. Rodica Roman a recitat poezia „Înrourat de lacrimi”, scrisă de Ioan Roman, soţul domniei sale, şi care i-a fost dedicată prof. Ilie Şandru.

Prof. Vasile Stancu din Sfântu-Gheorghe a apreciat, la rândul său, că „Ilie Şandru nu putea scrie această carte numai şi numai având la bază o literatură istorică foarte bogată, o cercetare arhivistică foarte atentă şi o cunoaştere a contextului internaţional şi a evenimentelor care s-au petrecut între 1939 şi 1965, în care descrie până la amănunt anumite lucruri pe care istoria nu le-a consemnat şi nu le va consemna, mai ales în condiţiile actuale ale restrângerii predării Istoriei României”.

Prof. Dorina Moraru Drăghici, inspector şcolar de Limba şi literatura română, a subliniat că „romanul este valoros prin puterea de sugestie. (…) Este un dialog atât de viu încât te-a captivat până la a afla care este ultima replică a personajului. Şi nu o recunoşti. Nu am recunoscut, nu am făcut delimitarea între dialog şi naraţiune. Lucru care este excepţional pentru un roman. Naraţiunea curge, decurge dintr-un dialog şi atunci acolo există o îngemănare de moduri ale scriitorului, care nu poate să fie decât un scriitor cu multă experienţă”.

Autorul romanului, prof. Ilie Şandru, a explicat că, în general, „cărţile mele au fost scrise greu, iar aceasta, ultima, cred că cel mai greu dintre toate”. Acesta a explicat că toate cărţile sale sunt inspirate din realitate, iar majoritatea eroilor au trăit în realitate, la fel ca şi în această a 18-a carte. „Când vorbeşti de personaje reale, războiul, închisorile comuniste, mizeriile, nenorocirile întâmplate la Aiud, la Gherla, în Balta Brăilei, peste tot, sunt chestiuni care trebuie respectate, chiar dacă se împletesc cu ficţiunea”, a spus prof. Ilie Şandru.

Evenimentul de la Casa Armatei din Miercurea-Ciuc s-a încheiat, aşa cum ne-am obişnuit, cu muzică folk, interpretată de talentata Andreea Suciu, cu lumină pe faţă şi în priviri, cum spunea moderatorul întâlnirii, Gheorghe Filip.

(Despre conţinutul romanului „Aşa a fost să fie…”, dar şi despre personalitatea autorului s-a scris pe larg în paginile ziarului nostru cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani viaţă a scriitorului, publicistului şi profesorului Ilie Şandru, care au avut loc la sfârşitul lunii martie a acestui an)  (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Gheorghe Vlasa

    Felicitări domnului Ilie Șandru și succes pe mai departe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.