Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv…
Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv…

Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv…

Ecouri la vizita preşedintelui în Harghita-Covasna

Întrucât comunicatul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş privind vizita Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, în judeţele Harghita şi Covasna a fost primit abia vineri, 21 iulie, adică în intervalul în care „Informaţia Harghitei” nu are ediţii, sintetizăm în cele de mai jos principalele susţineri din acest document, semnat de preşedintele FCRCHM, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop:

„Ne exprimăm regretul că preşedintele ales al tuturor românilor s-a lăsat manipulat de gazdele sale care revendică gălăgios, cu sfidătoare stăruinţă, drepturi ce ar proveni dintr-o istorie închipuită ce poartă reminiscenţa vetustă a epocii feudale.

Prin prezenţa şi mesajul său de aici am rămas cu sentimentul abandonării, cu lipsa de preocupare în calendarul său public şi politic pentru soarta noastră, strigătul ce-l adresăm de aproape 3 decenii tuturor conducătorilor României. Ne pare rău de adevărul pe care îl constatăm: că, la rândul său, preşedintele României nu doreşte să ştie de existenţa şi necazurile noastre, ale românilor, numeric minoritari în zonă şi pe cale de dispariţie în unele localităţi, după ce, în continuitatea noastră multimilenară, ne-am purtat destinul printre aceşti munţi, am ţinut trează lumina civilizaţiei prin tradiţiile ce le avem ca popor statornic şi creştin. Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv, chiar istoric, cu efecte benefice pentru toţi locuitorii judeţelor vizitate şi un semnal pentru autorităţile locale de a păşi spre normalitate”.

Preşedintele FCRCHM constată că „organizatorii puterii locale au creat aparenţa oficializării şi autentificării marcării teritoriale simbolice a unui ţinut inexistent, rupt de teritoriul României, prin cele două momente controversate, al intonării imnului şi oferirii steagului secuiesc, amintind de momente istorice dramatice pentru români.

În paralel cu aceasta, comunitatea românească a fost lipsită de prilejul de a fi gazdă generoasă preşedintelui României şi de a-i prezenta unui oaspete important problemele reale cu care se confruntă, dar am fost ignoraţi şi probabil că a fost rău-sfătuit de anturajul şi/sau indus în eroare de către cei care au organizat vizita în plan local. Chiar dacă statistic contăm electoral mai puţin, avem şi noi dreptul la respect şi tratament egal din partea preşedintelui, regretăm că s-a pierdut prilejul de a o face.

În orizontul nostru de aşteptare am fi dorit să se risipească sentimentul coincidenţelor post-decembriste de până acum, în care noi românii de aici am fost spectatori nevinovaţi la defilarea unei galerii triste a multora dintre demnitarii care în loc să ne reprezinte cu adevărat în forurile ţării ne-au trădat, ne-au ignorat, deseori am fost daţi uitării, deşi existăm şi mai suntem încă pe aceste meleaguri”, se afirmă în încheierea comunicatului.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.