Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 3.500 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Economic » Aproximativ 3.500 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita
Aproximativ 3.500 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita

Aproximativ 3.500 de operaţiuni vamale, anul trecut, în Harghita

Aproximativ 3.500 de operaţiuni vamale au fost înregistrate, pe parcursul anului trecut, în judeţul Harghita, cele mai multe dintre acestea fiind operaţiuni de import. Potrivit unui raport de activitate făcut public săptămâna aceasta de Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita, în 2022 au fost înregistrate 3.494 de operaţiuni vamale, dintre care 2.052 de import şi 1.442 de export.

S-au importat în principal articole din material plastic, aţă de cusut, diferite fire, cartoane pentru imprimat, congelatoare, mobilier din lemn, radiatoare pentru încălzire centrală, tablă de aluminiu şi diferite vopsele din Turcia, aparate electronice, articole de uz casnic, articole de îmbrăcăminte şi de ornament, precum şi corturi industriale din China, utilaje agricole, ţigle pentru acoperiş, mobilier din lemn şi remorci pentru transportul mărfurilor din Serbia, autoturisme, maşini agricole, motociclete şi diferite piese de mobilier din Elveţia şi cărbune din lemn, cherestea răşinoase, pelete şi placaje din lemn, pal brut şi pal melaminat din Ucraina. Valoarea statistică a mărfurilor importate în cursul anului trecut a fost de 316.560.292 de lei.

În ceea ce priveşte operaţiunile vamale de export din 2022, din raportul BVI Harghita rezultă că a fost vorba în general despre anvelope auto, apă minerală, aţă de cusut, diferite ţesături, cartofi de consum, sare, folii din polimeri de propilenă şi diferite vopsele exportate în Republica Moldova, despre mobilier din lemn, construcţii prefabricate, instalaţii de iluminat, materiale de schelărie din oţel şi paleţi din lemn care au ajuns în Elveţia, despre bere, jucării, oglinzi din sticlă, preparate din carne, uşi şi ferestre din lemn cu destinaţia Regatul Unit al Marii Britanii şi despre aţă de cusut, fire sintetice, fire din bumbac şi articole din hârtie trimise în Turcia şi Ucraina. Valoarea statistică a mărfurilor exportate a fost de 174.481.929 de lei.

BVI Harghita a informat, referitor la activităţile vamale la oficiile poştale, că anul trecut au sosit 251 de colete, au fost expediate 349 şi au fost încasate sume în valoare totală de 31.823 de lei.

În cursul anului 2022 au fost întocmite 53 de procese verbale de contravenţie, valoarea sancţiunilor ridicându-se la 114.500 de lei. Sancţiunile au fost aplicate, între altele, pentru nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, depăşirea termenului de prezentare la biroul vamal de destinaţie sau deţinerea în afara antrepozitului fiscal ori comercializarea produselor accizabile supuse marcării. Anul trecut au fost derulate 218 acţiuni legate de controlul producţiei, circulaţiei şi comercializării produselor accizabile şi au întocmit 68 de decizii de impunere pentru gospodării individuale în valoare totală de 25.689 de lei, reprezentanţii BVI Harghita asistând şi la distrugerea a câteva sute de hectolitri de bere, se mai arată în raportul de activitate al instituţiei. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.