Aproximativ 1.500 de elevi au participat la un exerciţiu de alarmare publică | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Învățământ » Aproximativ 1.500 de elevi au participat la un exerciţiu de alarmare publică
Aproximativ 1.500 de elevi au participat la un exerciţiu de alarmare publică

Aproximativ 1.500 de elevi au participat la un exerciţiu de alarmare publică

Ieri dimineaţă, la ora 10:30, alarmele şi sirenele au început să sune în Miercurea-Ciuc, reprezentând începutul unui exerciţiu de alarmare publică pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unei situaţii de urgenţă determinată de un cutremur, la acesta participând aproximativ 1.500 de elevi din cadrul a trei instituţii de învăţământ.

Programul evenimentului a cuprins 4 etape, prima având loc la Punctul de comandă municipal, unde a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost prezentat concepţia exerciţiului.

Introducerea semnalului „alarmă la dezastre”, reprezentat de 5 sunete a 16 secunde fiecare şi cu pauze de 10 secunde între ele, a fost dat la ora 10:30. Două minute mai târziu au început exerciţiile de evacuare la şcolile participante şi exerciţiile demonstrative.

La puţin timp după ora 11:00, un sunet continuu cu o durată de 2 minute reprezenta încetarea alarmei.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, scenariul exerciţiului a presupus simularea producerii unui cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe Scara Richter, în urma căruia au fost afectate trei instituţii de învăţământ preuniversitar din municipiul Miercurea-Ciuc: Şcoala Gimnazială „József Attila”, Grupul Şcolar „Székely Károly” şi Liceul de Artă „Nagy István”.

La Liceul de Artă „Nagy István” nu a fost afectată structura de rezistenţă a clădirii, însă calea de evacuare a laturii de vest de la parter a fost blocată, un elev necesitând îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD. Aici s-a pus în aplicare planul de evacuare în situaţii de urgenţă al instituţiei.

La Grupul Şcolar „Székely Károly”, în urma presupusului cutremur a fost dislocată o parte din peretele clădirii, descoperindu-se un element de muniţie, astfel că a intervenit şi echipa pirotehnică. De asemenea, în urma aplicării planului de evacuare în situaţii de urgenţă şi a executării prezenţei, s-a constatat lipsa unui elev dintr-o sală de clasă, care a suferit un atac de panică, acesta necesitând acordarea primului-ajutor din partea personalului medical al şcolii.

La Şcoala Gimnazială „József Attila”, în urma cutremurului a fost afectată structura de rezistenţă a construcţiei, un elev din una din sălile de clasă situate la parterul instituţiei de învăţământ fiind sub dărâmături. Pentru scoaterea acestuia a intervenit o echipă de căutare-salvare cu câinele de serviciu Maza, acesta fiind preluat, ulterior, de un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean. Tot aici, într-un autoturism aflat în parcarea şcolii, a rămas încarcerată o persoană, pentru scoaterea acesteia intervenind un echipaj de descarcerare.

Exerciţiul a avut drept obiective generale verificarea funcţionării sistemului de înştiinţare-alarmare şi a audibilităţii semnalelor pe teritoriul municipiului, verificarea cunoaşterii semnalelor de alarmare şi a modului de comportare pe timpul acţiunilor de intervenţie şi salvare-evacuare în situaţiile create, pregătirea populaţiei pentru realizarea măsurilor de protecţie în situaţii de urgenţă, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante care asigură îndeplinirea funcţiilor de sprijin în situaţii de urgenţă şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi.

Purtătorul de cuvânt al ISU „Oltul”, Alina Ciobotariu, spunea că toţi elevii care au participat la exerciţiul de ieri au reacţionat foarte bine. De asemenea, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai EON Gaz, iar la finalul exerciţiului elevii şi profesorii au primit fly-re şi pliante informative privind prevenţia.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.