Aproape 186.000 de teste rapide COVID-19 din salivă au ajuns în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 mai 2022
Home » Învățământ » Aproape 186.000 de teste rapide COVID-19 din salivă au ajuns în Harghita
Aproape 186.000 de teste rapide COVID-19 din salivă au ajuns în Harghita

Aproape 186.000 de teste rapide COVID-19 din salivă au ajuns în Harghita

  • Distribuirea testelor rapide antigen către unităţile de învăţământ din judeţ a început marţi, ele putând fi utilizate în grădiniţe şi în şcoli de îndată ce ajung la beneficiari

La sfârşitul săptămânii au ajuns la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita 185.800 de teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 din salivă destinate preşcolarilor, elevilor şi personalului din Învăţământ, ambalate în kituri individuale.

Setul de testare este conceput pentru detectarea calitativă noninvazivă a antigenelor SARS-CoV-2 în saliva umană şi va fi utilizat în perioada următoare pentru confirmarea sau infirmarea prezenţei noului coronavirus la cadrele didactice, preşcolarii şi elevii suspecţi de a fi infectaţi cu virusul responsabil de COVID-19.

„Sâmbătă şi duminică am primit, în două tranşe, 185.800 de teste de salivă, care au fost distribuite, începând de marţi dimineaţă, unităţilor de învăţământ din judeţ”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Procedura de achiziţie a testelor rapide COVID-19 din salivă pentru unităţile de învăţământ a fost blocată în 5 data de ianuarie, după ce a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către una dintre firmele participante. Vinerea trecută CNSC a respins ca nefondată contestaţia depusă de operatorul economic, permiţând reluarea procesului de procurare a testelor rapide antigen din salivă pentru unităţile de învăţământ.

Potrivit datelor transmise de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţ şi centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, marţi 25 ianuarie, un număr de 656 de elevi din 32 de grupe de învăţământ au trecut la studiul în mediul online, după confirmarea mai multor colegi infectaţi cu SARS-CoV-2. Dintre aceştia 133 sunt preşcolari din opt grupe de învăţământ, 190 sunt elevi în nouă clase de la ciclul primar, 80 de elevi de la opt clase de gimnaziu şi 253 de elevi din 11 clase de liceu.

86 de angajaţi din sistemul de învăţământ din judeţ – 71 de profesori, şase cadre didactice auxiliare şi nouă din rândul personalului nedidactic – sunt infectaţi cu noul coronavirus.

Între localităţile cu cele mai multe grupe de învăţământ a căror activitate se desfăşoară în prezent în mediul online se disting municipiul reşedinţă Miercurea Ciuc (cu 15 grupe de învăţământ), municipiul Odorheiu Secuiesc (cu cinci grupe de învăţământ), municipiul Topliţa (cu trei grupe de învăţământ) şi localitatea Sărmaş (cu două grupe de învăţământ), acestea nefiind singurele localităţi din judeţ unde există copii care studiază din faţa calculatorului de acasă.

Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Harghita era, ieri, de 6,19 cazuri la o mie de locuitori. 54 dintre localităţile judeţului (80,6%) sunt în scenariul roşu, cele mai mari rate de incidenţă COVID-19 înregistrându-se, potrivit informaţiilor date publicităţii de Direcţia de Sănătate Publică, în localităţile Tulgheş (12,78‰), Ciceu (12,1‰), Miercurea Ciuc (11,19‰), Păuleni-Ciuc (10,55‰) şi Leliceni (10,49‰). Doar 13 localităţi din cele 67 ale judeţului au rămas în scenariul verde, cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus fiind consemnată în comuna Tuşnad (0,46‰), urmată îndeaproape de localităţile Gălăuţaş (0,85‰) şi Dârjiu (0,98‰).

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.