Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 15 mii de harghiteni au beneficiat de şomaj tehnic în luna aprilie | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Economic » Aproape 15 mii de harghiteni au beneficiat de şomaj tehnic în luna aprilie
Aproape 15 mii de harghiteni au beneficiat de şomaj tehnic în luna aprilie

Aproape 15 mii de harghiteni au beneficiat de şomaj tehnic în luna aprilie

  • Pentru aceştia s-au plătit peste 23 de milioane de lei
  • Şomajul clasic într-o foarte uşoară creştere

 Tiberiu Pănescu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, spunea că, în ceea ce priveşte achitarea drepturilor de şomaj tehnic pentru aprilie, în cursul acestei luni au fost plătite, pentru şomajul tehnic, 2.001 cereri din partea tot atâtor angajatori. În total au fost 14.449 de angajaţi care au primit peste 23,26 milioane de lei.

În ceea ce priveşte şomajul clasic, Tiberiu Pănescu preciza că datele de la sfârşitului lunii aprilie arătau o creştere foarte mică, cu aproximativ 200 de persoane. Totuşi, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 59, există posibilitatea ca acest număr să crească. Această lege prevede ca şomerii care erau în plată la data de 22 mai, cei care aveau şomajul suspendat (nu încheiat) din diferite motive, şi persoanele care vor intra în şomaj până la sfârşitul acestui an să beneficieze de acest drept cu trei luni mai mult faţă de perioada standard.

„Eu consider că într-o primă fază, până când firmele îşi clarifică posibilităţile de reluare a activităţii în mod concret, numărul va creşte lent. Ulterior, nu contest că nu există posibilitatea ca anumiţi angajatori să considere că nu pot să reia activitatea la întreaga capacitate şi atunci o parte din persoanele din şomaj tehnic, după o perioadă de preaviz, să ajungă şi în şomajul clasic. Dar asta se va vedea, probabil, mult mai bine la începutul lunii iunie”, arăta directorul AJOFM.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.