Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aplauze furtunoase la concertele Universităţii de Vară de Muzică Veche | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Cultură » Aplauze furtunoase la concertele Universităţii de Vară de Muzică Veche
Aplauze furtunoase la concertele Universităţii de Vară de Muzică Veche

Aplauze furtunoase la concertele Universităţii de Vară de Muzică Veche

Vineri – cu două zile înaintea încheierii Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc – s-a încheiat oficial şi Universitatea de Vară de Muzică Veche cu concertele de închidere, unde participanţii au prezentat cunoştinţele însuşite şi au primit diplomele din partea organizatorilor şi profesorilor.

Publicul a avut ocazia să-i asculte de mai multe ori pe cei 85 de participanţi atât la concertul de închidere, dar şi împreună cu profesorii lor. Concertul maeştrilor şi discipolilor din cadrul Festivalului de Muzică Veche a avut loc marţi seara în sala festivă a Colegiului „Márton Áron” – şi, conform unui comunicat al organizatorilor, a avut un mare succes.

Concertele Universităţii de Vară de Muzică Veche – care şi-a aniversat a zecea ediţie – au omagiat cele trei jubilee din acest an: Reforma protestantă, precum şi aniversarea Monteverdi şi comemorarea Telemann.

Pentru organizatorii Festivalului – Centrul Cultural Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Harghita – are o semnificaţie specială faptul că, de zece ani încoace, odată cu Festivalul, are loc Universitatea de Vară de Muzică Veche, ai cărei participanţi pot însuşi cunoştinţe şi deprinderi pentru folosirea instrumen­telor istorice. Maeştrii săi sunt membri ai unor ansambluri renumite pe plan internaţional, care atrag tot mai mulţi participanţi.

În acest an, organizatorii Festivalului au asigurat zilnic contacte cu profesorii, subliniind punctul de vedere al specialiştilor şi permiţând accesul în atmosfera cursurilor. La conferinţa de presă dinaintea concertului de marţi au emis idei interesante trei dintre maeştrii de curs.

„Noi suntem aici pentru a ajuta. Suntem un veritabil centru de informaţii în cadrul unor cursuri de mare intensitate. Cine este cu adevărat interesat, este ajutat pentru a se dezvolta în continuare” – precizează Maria Fülöp, profesoara de clavecin, născută la Sfântu Gheorghe şi stabilită în Elveţia.

Profesoara de canto din Ungaria, Réka Palócz, este solistă şi profesoară de cultură vocală la Catedra de muzică tradiţională a Universităţii de Muzică Franz Liszt din Budapesta. În opinia sa, este relevant faptul că oferta de curs se încadrează în tematica de bază a Festivalului – nefiind însă obligatorie, întrucât discipolii pot lucra şi materiale aduse de ei, pe care le studiază deja şi pe care le adaptează la cerinţele interpretării istorice.

Lăutistul maghiar István Kónya, maestrul cursurilor de chitară şi lăută, afirmă că acestea sunt asaltate de participanţi, nefiind posibil ca un profesor să lucreze cu mai mult de nouă discipoli şi apreciind pozitiv faptul că organizatorii dau acces atât începătorilor, cât şi celor mai evoluaţi. El arată că sunt discipoli care pe parcurs trec de la chitară la lăută, pe măsură ce îşi însuşesc farmecul interpretării istorice. Cele două instrumente se deosebesc semnificativ, prin acordaj şi numărul de corzi. Lăutistul afirmă că aceste cursuri au dobândit faimă pe parcursul celor zece ani, ele fiind cunoscute şi peste hotare pentru atmosfera lor plăcută.

Concertele ediţiei a zecea a Universităţii de Vară s-au integrat în programul oficial al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc. Concertul de marţi, cu o durată de circa o oră şi jumătate, precum şi concertul de închidere de vineri, a avut sala plină, publicul reacţionând frecvent prin aplauze furtunoase. (Foto: Ádám Gyula)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.