APIA a început plăţile în avans pentru fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » APIA a început plăţile în avans pentru fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE
APIA a început plăţile în avans pentru fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE

APIA a început plăţile în avans pentru fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE

  • Este de aşteptat ca în conturile a aproape 25.000 de fermieri harghiteni să intre, în total, între 70 şi 80 de milioane de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început plăţile în avans pentru cei aproximativ 25.000 de fermieri din Harghita care au solicitat subvenţia anuală din partea Uniunii Europene, în conturile acestora urmând să intre până la începutul lunii decembrie importante sume de bani.

„Începând cu data de 16 octombrie, am început plăţile în avans la nivelul întregii ţări. În prima zi deja s-au plătit în avans 35 de milioane de euro la nivelul întregii ţări. În judeţul Harghita erau pregătite pentru avans, miercuri, 15.191 de dosare pentru plată, ceea ce înseamnă că deja au fost transferate prin Trezorerie o serie de liste cu sumele fermierilor pentru avans. Trebuie ştiut însă faptul că plata avansului nu se întâmplă cum cred unii, adică la ora 08:00 dimineaţă noi am transferat banii şi la ora 09:00 poţi să te duci la bancă. Este un proces mai îndelungat. Practic, începând de miercuri şi până în 1 decembrie este perioada plăţilor avansului. Adică zilnic se va face plata către un anumit număr de fermieri în funcţie de cum avansăm cu dosarele. Dosarele pentru plată trebuie pregătite în sistemul informatic, trebuie efectuate mai multe controale şi încet-încet toată lumea ajunge la plată. Deci aceste plăţi nu intră într-o singură zi. Este un fel de eşalonare. O subvenţie intră astăzi, alta poate să intre mâine. Din momentul în care noi apăsăm aici ultimul buton, mai trec 2-3 zile, pentru că plăţile se fac prin Trezorerie. Trezoreria trebuie să transfere banii la băncile comerciale, iar asta mai durează. Desigur, APIA de la nivel central încearcă să facă tot posibilul ca plăţile să ajungă cât mai repede în conturile fermierilor. Cel mai important lucru este că oamenii primesc 70% avans din subvenţia de bază şi 85% din subvenţia din fondurile pe dezvoltare rurală. Pot să spun că majoritatea banilor intră acum, nu la plata finală”, a declarat directorul APIA Harghita, Haschi Andras.

Acesta a precizat că din data de 1 decembrie se va începe efectuarea plăţilor finale, iar până la Crăciun fermierii din judeţul Harghita îşi vor primi toţi banii. Potrivit afirmaţiilor sale, spre deosebire de anii anteriori şi fermierii care au fost selectaţi, în cadrul unui eşantion, pentru controale pe teren pentru a se stabili dacă situaţia de la faţa locului corespunde cu cea descrisă în momentul depunerii cererii de subvenţie, vor putea beneficia de plăţile în avans, în condiţiile în care sistemul informatic permite acum acest lucru.

„În anii precedenţi era mai greu să introducem rezultatele controlului pe teren în sistem, dar acum sistemul a fost pregătit din timp, aşa că suntem pe o cale cât se poate de bună”, a spus Haschi Andras, care a adăugat că zilnic se efectuează câteva zeci sau sute de autorizări de plăţi în avans, în funcţie de tipul dosarelor şi este de aşteptat să intre şi anul acesta între 70 şi 80 de milioane de euro în conturile fermierilor din Harghita, efectele măsurilor de sprijin fiind vizibile în judeţ.

„Practic de 17 ani derulăm aceste măsuri. Sigur că se văd efectele.

În momentul în care intrăm într-o comună se vede că casele sunt mai ordonate, vedem tractoare, vedem terenuri lucrate. În primul rând aici se văd efectele. Se oglindesc în terenurile lucrate, pentru că suntem o zonă unde oamenii sunt gospodari în general. Nu pot să spun că faţă de toată ţara, ci faţă de anumite zone din ţară, aici oamenii sunt mult mai gospodari.

Dar degeaba eşti gospodar, pentru că dacă nu ai bani nu poţi să faci mari lucruri. Pot spune concret că se vede în această zonă impactul acestor subvenţii. Sunt puţine terenuri nelucrate. În general, sunt acolo unde problemele legate de proprietate nu sunt rezolvate. Acest avans îi ajută pe fermieri pentru că nu trebuie neapărat să-şi vândă produsele acum. Vorbesc aici, în primul rând, despre cartofi şi eventual despre cereale. Şi în plus este perioada aratului care este, totuşi, o activitate destul de costisitoare şi este binevenit acest avans, mai ales acum, înainte de sărbători”, a mai afirmat Haschi Andras.

Campania pentru depunerea cererilor pentru subvenţia anuală din partea Uniunii Europene s-a derulat anul acesta în perioada 4 aprilie – 12 iunie, fiind preluate documentele necesare din partea a 24.508 de fermieri harghiteni, cu aproximativ 2 la sută mai puţini decât în 2023, când au fost înregistrate 24.998 de solicitări, dar suprafaţa totală pentru care s-a solicitat sprijinul financiar a crescut de la 177.328 la 180.145 de hectare.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.