Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Antal István-Lóránt preia mandatul de senator al lui Verestóy Attila | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Politic » Antal István-Lóránt preia mandatul de senator al lui Verestóy Attila
Antal István-Lóránt preia mandatul de senator al lui Verestóy Attila

Antal István-Lóránt preia mandatul de senator al lui Verestóy Attila

Economistul Antal István-Lóránt va ocupa fotoliul de senator rămas vacant după decesul parlamentarului Verestóy Attila, cel mai longeviv din Legislativ.

„După o analiză atentă, am luat o decizie: voi accepta funcţia de senator. În următoarele săptămâni mă voi ocupa cu închiderea şi rezolvarea unor chestiuni administrative, după care, în cadrul unei conferinţe de presă, voi informa opinia publică despre planurile mele în viitor”, a declarat Antal Lóránt.

Procedura este una îndelungată şi, potrivit deputatului UDMR Korodi Attila, va dura aproximativ o lună.

La articolul 7 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, actualizată, se precizează că, dacă mandatul încetează „în caz de deces, de la data consemnată în certificatul de deces” (alin. 1, lit. d), „preşedintele Camerei ia act de situaţia de încetare a mandatului de deputat sau de senator şi supune votului plenului Camerei din care face parte adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat sau de senator” (alin. 4). „Hotărârea de vacantare a locului de deputat sau de senator (…) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I” (alin. 5) şi abia după aceea se decide începerea procedurii de completare a listei UDMR.

Antal István-Lóránt, în vârstă de 36 de ani, este fiul deputatului UDMR Antal István, care a câştigat şase mandate, consecutiv, în Parlamentul României pe listele UDMR, în judeţul Harghita, între 1992-2016.

Potrivit profilului postat pe pagina sa de socializare, Antal István-Lóránt a învăţat la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţa” din Cluj-Napoca şi a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din acelaşi municipiu.

În 2014, Antal István-Lóránt a fost candidatul UDMR la alegerile europarlamentare, iar la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a candidat pentru Senat, ocupând poziţia a 3-a pe lista UDMR, deschisă de senatorul Verestóy Attila, urmat de colegul său Tánczos Barna.

A fost implicat în activităţi de tineret şi a condus mai mulţi ani Conferinţa Tineretului Maghiar (MIÉRT), înainte de a deveni antreprenor.

Antal István-Lóránt ocupă funcţia de director economic la o societate comercială şi pe cea de administrator la alte şase companii, potrivit declaraţiei de avere şi de interese din 2014.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.