Amenzi usturătoare aplicate în judeţ în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Amenzi usturătoare aplicate în judeţ în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă
Amenzi usturătoare aplicate în judeţ în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă

Amenzi usturătoare aplicate în judeţ în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, pe parcursul anului trecut, amenzi în valoare de aproape 900.000 de lei în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă. ITM Harghita a informat, printr-un comunicat, că în cursul anului 2022 inspectorii Compartimentului Control Relaţii de Muncă au efectuat 810 controale, fiind sancţionaţi 344 angajatori. Au fost aplicate 589 de sancţiuni, dintre care 120 de amenzi în valoare de 892.500 lei şi 469 de avertismente, fiind dispuse şi 1.951 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Printre neregulile constate s-au numărat cele privind primirea la muncă a unui salariat fără încheierea unui contract individual de muncă (CIM), conform legii, primirea la muncă a unui salariat în perioada în care avea CIM suspendat, primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parţial, netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, nerepartizarea programului de lucru în cazul CIM cu timp parţial, încălcarea prevederilor legale privind completarea şi luarea la cunoştinţă a regulamentului de ordine interioară şi nerespectarea reglementărilor referitoare la păstrarea unei copii a CIM la fiecare loc de muncă.

În comunicatul ITM se arată că în cursul anului 2022 s-a pus accent pe diminuarea muncii nedeclarate şi verificarea aplicării reglementărilor în vigoare, fiind organizate în acest sens controale inopinate, iar planificările s-au efectuat pe localităţi şi zone. Astfel, au fost verificate 778 de societăţi comerciale şi au fost aplicate sancţiuni în cazul a 17 dintre acestea din cauza unor abateri care au intrat sub incidenţa reglementărilor referitoare la munca nedeclarată. Au fost depistate în activitate 22 persoane fără contracte individuale de muncă, pentru o persoană nu au fost transmise în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor în termenul legal, elementele CIM, iar o persoană a fost identificată prestând activitate pentru angajator în perioada cât avea CIM suspendat. Societăţile depistate cu cazuri de muncă nedeclarată au fost sancţionate cu amenzi in valoare totală de 460.000 de lei.

Cu prilejul controalelor s-a verificat şi modul de acordare al repausului săptămânal conform prevederilor legale, iar în urma verificărilor privind acordarea sporului de noapte s-a dispus ca măsură obligatorie evidenţierea în foile de prezenţă a orelor de noapte lucrate de angajaţi, precum şi evidenţierea pe statele de plata a sporului de noapte acordat. Pentru muncă subdeclarată au fost sancţionate 6 societăţi. S-au aplicat 6 sancţiuni, dintre care două avertismente şi 4 amenzi în valoare de 64.000 lei, inspectorii de muncă stabilind că pentru 11 persoane identificate în activitate se acorda în mână o sumă mai mare de bani faţă de înscrierile din statele de plată şi declaraţia 112.

„De precizat este faptul că inspectorii de muncă, în cadrul acţiunilor de control, efectuează acţiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor privind consecinţele muncii nedeclarate. Toate acţiunile desfăşurate au vizat creşterea gradului de conştientizare a persoanelor care desfăşoară activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, raportat la consecinţele la care am făcut referire anterior, precum şi clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a unor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă. Salariaţii au fost informaţi cu privire la avantajele transformării muncii nedeclarate în muncă declarată: l asigurarea condiţiilor de muncă şi angajare, l salariu minim, l timp de muncă şi repaus, l concediu de odihnă plătit, l protecţie la concediere (precum şi toate celelalte drepturi prevăzute de Codul muncii şi contractele colective de muncă), l crearea posibilităţii acţiunii autorităţilor de inspecţie şi a instanţelor de judecată, în cazul nerespectării condiţiilor de muncă şi angajare, l atragerea de drept a asigurării pentru sănătate, şomaj, accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi contribuţia la fondul de pensii, l eliminarea riscului de a fi sancţionat dacă acceptă să lucreze fără contract individual de muncă. Controalele efectuate în domeniul relaţiilor de muncă au fost mediatizate, în speranţa unui efect educaţional asupra angajatorilor, dar mai ales a angajaţilor, în probleme de legislaţia muncii. Prin mediatizarea acţiunilor de campanie şi a rezultatelor obţinute, privind identificarea şi combaterea muncii fără forme legale, agenţii economici au fost atenţionaţi că acţiunile de control au caracter permanent şi au ca scop respectarea prevederilor legale”, a mai informat ITM Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.