Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de peste 250.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 250.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de peste 250.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de peste 250.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, pe parcursul lunii trecute, amenzi în valoare de peste 250.000 de lei ca urmare a unor controale efectuate la agenţii economici din judeţ. ITM Harghita a informat, printr-un comunicat, că în luna martie au fost efectuate 113 controale în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată şi alte 50 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă. În urma controalelor au fost depistaţi cu nereguli 85 de angajatori, fiind aplicate 163 de sancţiuni, dintre care 34 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 254.000 de lei.

Cele mai multe sancţiuni, respectiv 129, au fost aplicate în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, reprezentanţii ITM Harghita constatând că nu au fost respectate mai multe reglementări cum ar fi cele referitoare la încheierea contractului individual de muncă (CIM), dovada înmânării acestuia, la păstrarea unei copii a CIM la fiecare loc de muncă, la angajarea cu CIM pe perioadă determinată, la stabilirea repartizării timpului de muncă, la evidenţa orelor de muncă, la dovada achitării drepturilor salariale, la nominalizarea persoanei care completează şi transmite în REVISAL, la transmiterea elementelor CIM la angajare în REVISAL sau la completarea dosarelor de personal. Valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă este de 89.000 de lei.

Chiar dacă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate doar 34 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor a fost mult mai mare, ridicându-se la 165.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate, în principal, pentru că nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, iar angajatorii nu verificau utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare. În comunicatul semnat de consilierul juridic al ITM Harghita, Daniela Bortoş, se mai arată că în luna martie au fost înregistrate 14 evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt in curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.