Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de peste 140.000 de lei aplicate, într-o singură lună, de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 140.000 de lei aplicate, într-o singură lună, de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de peste 140.000 de lei aplicate, într-o singură lună, de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de peste 140.000 de lei aplicate, într-o singură lună, de inspectorii de muncă harghiteni

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, pe parcursul lunii trecute, amenzi în valoare totală de 141.000 de lei în urma unor controale efectuate pe linie de relaţii de muncă şi de sănătate şi securitate în muncă. Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, în total au fost sancţionaţi 73 de angajatori, la unul dintre aceştia fiind depistată o persoană care lucra fără forme legale de angajare.

În domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată au fost aplicate 54 de sancţiuni, valoarea amenzilor fiind de 31.000 de lei. Pe linie de securitate şi sănătate în muncă au fost aplicate 104 sancţiuni, în cuantum total de 110.000 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă sancţiunile au fost aplicate pentru mai multe neconformităţi, cum ar fi de pildă pentru neîncheierea contractului individual de muncă, netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, regulamente interne incomplete, dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi sau pentru neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

În ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, unii angajatori au fost sancţionaţi pentru neelaborarea de instrucţiuni proprii în acest domeniu pentru fiecare loc de muncă, dar au fost şi situaţii în care schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare sau nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare. Totodată, în unele cazuri angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate adecvat, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător sau lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră, a mai informat ITM Harghita.

Conform sursei citate, în luna noiembrie au fost comunicate 11 evenimente sau accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs.

De asemenea, luna trecută în judeţ erau 84.473 de contracte active şi 75.424 de salariaţi declaraţi în sistemul REGES. Tot în această perioadă s-au înregistrat la ITM Harghita 12 contracte colective de muncă, din 457 active. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.