Amenzi în valoare de peste 100 de mii de lei, aplicate de inspectorii de muncă harghiteni luna trecută | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 27 septembrie 2023
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 100 de mii de lei, aplicate de inspectorii de muncă harghiteni luna trecută
Amenzi în valoare de peste 100 de mii de lei, aplicate de inspectorii de muncă harghiteni luna trecută

Amenzi în valoare de peste 100 de mii de lei, aplicate de inspectorii de muncă harghiteni luna trecută

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat, pe parcursul lunii trecute, amenzi în valoare totală de 108.500 de lei pentru mai multe deficienţe constatate cu prilejul unor controale la angajatorii de judeţ. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a informat, printr-un comunicat, că în ianuarie au fost efectuate 84 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată şi alte 27 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă la agenţii economici din judeţ, fiind sancţionaţi 36 de angajatori.

Au fost aplicate 51 de sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 65.500 de lei. Pe linie de securitate şi sănătate în muncă au fost aplicate 17 sancţiuni, cuantumul amenzilor fiind de 43.000 de lei.

Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea mai multor prevederi legale cum ar fi, de pildă, cele legate de încheierea contractului individual de muncă (CIM), de dovada înmânării CIM, de păstrarea unei copii CIM la fiecare loc de muncă, de angajarea cu CIM pe perioadă determinată, de stabilirea repartizării timpului de muncă, de evidenţa orelor de muncă, de dovada achitării drepturilor salariale, de nominalizarea persoanei care completează şi transmite în REVISAL, de notificarea în scris a ITM Harghita privind încheierea contractului de prestări servicii cu prestatorul de REVISAL sau de transmiterea elementelor CIM la angajare în REVISAL, de completarea dosarelor de personal, dar au fost şi situaţii în care au fost constatate nereguli în ceea ce priveşte reglementările referitoare la transmiterea de date eronate în REVISAL ori la cele privind modelul-cadru al contractului individual de muncă.

În luna ianuarie, au fost comunicate 12 evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare in vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs. În judeţ erau, luna trecută, 83.764 de contracte active şi un număr de 74.676 de salariaţi declaraţi în sistemul REGES. Tot în această perioadă s-au înregistrat la ITM Harghita 8 contracte colective de muncă, din 460 active, a mai precizat instituţia.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.