Amenzi în valoare de câteva sute de mii de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele două luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Amenzi în valoare de câteva sute de mii de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele două luni ale anului
Amenzi în valoare de câteva sute de mii de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele două luni ale anului

Amenzi în valoare de câteva sute de mii de lei, aplicate de Garda de Mediu Harghita în primele două luni ale anului

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au aplicat, în primele două luni ale acestui an, amenzi în valoare totală de câteva sute de mii de lei în urma controalelor efectuate în judeţ. Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială a Gărzii de Mediu Harghita, în primele două luni ale anului au fost efectuate 59 de controale, dintre care 27 planificate şi 32 neplanificate, fiind aplicate 14 sancţiuni principale, dintre care 2 avertismente şi 12 amenzi contravenţionale în valoare totală de 400.000 de lei. Totodată, ca sancţiune complementară s-a decis, într-un caz, desfiinţarea lucrărilor efectuate şi aducerea terenului la starea iniţială. În plus, într-una dintre situaţiile în care au fost constatate nereguli s-a emis propunere de suspendare a autorizaţiei de mediu. De asemenea, în primele două luni ale anului, la Garda de Mediu Harghita au fost înregistrate 16 petiţii, se mai arată în comunicat.

Anterior, instituţia informase că, în ianuarie, a aplicat amenzi în valoare totală de 160.000 de lei în cazul a patru operatori economici care nu au respectat reglementările din domeniul protecţiei mediului. Doi operatori economici desfăşurau activitate autorizabilă din punct de vedere al protecţiei mediului, fără a deţine însă autorizaţie de mediu valabilă, iar alţi doi operatori economici care nu respectau actul de reglementare emis de autoritatea pentru protecţia mediului. „Nesolicitarea şi neobţinerea autorizaţiei de mediu pentru activităţile care se supun procedurii de autorizare conform Ordinului 1798/2007 privind aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu constituie contravenţie şi se sancţionează conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 30.000 la 60.000 lei pentru persoane juridice. Desfăşurarea activităţilor existente, precum şi începerea activităţilor noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizează numai în baza autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu. În cazul în care comisarii de mediu constată nerespectarea actului de reglementare emis de autoritatea pentru protecţia mediului, se notifică Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita în vederea emiterii propunerii de notificare privind suspendarea autorizaţiei de mediu. Pentru nerespectarea actului de reglementare emis în cazul proiectelor, Legea 292/2018 prevede sancţiuni cuprinse între 7.500 lei şi 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, iar ca sancţiune complementară desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială”, precizase Garda de Mediu Harghita la mijlocul lunii trecute, după ce iniţial anunţase că în urma unui control efectuat la un operator economic din zona Băile Homorod comisarii instituţiei au identificat două proiecte în derulare pentru care APM din judeţ a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu, deoarece proiectul pentru care se solicita actul de reglementare era deja realizat, respectiv procedura de reglementare nu fusese finalizată.

În luna ianuarie, comisarii Gărzii de Mediu Harghita au aplicat o amendă în valoare de 20.000 de lei Primăriei Mărtiniş, după ce pe raza comunei au fost descoperite cantităţi semnificative de deşeuri abandonate, fiind impuse totodată măsuri cu termene pentru salubrizarea amplasamentelor afectate.

Pe parcursul anului trecut, comisarii instituţiei din judeţ au aplicat amenzi în valoare totală de peste 2,5 milioane de lei ca urmare a unor nereguli constatate în timpul controalelor efectuate, în 8 cazuri fiind sesizate şi organele de cercetare penală, pentru capturarea sau uciderea unei specii protejate, pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri, pentru neaducerea terenului la starea iniţială, pentru amplasare de construcţii în ariile protejate şi pentru îngroparea deşeurilor ori eliminarea acestora în afara spaţiilor autorizate. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.