Amenzi în valoare de aproape 350.000 de lei aplicate anul acesta de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de aproape 350.000 de lei aplicate anul acesta de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita
Amenzi în valoare de aproape 350.000 de lei aplicate anul acesta de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita

Amenzi în valoare de aproape 350.000 de lei aplicate anul acesta de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita

Reprezentanţii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita au aplicat, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august, amenzi în valoare de aproape 350.000 de lei, fiind întocmite şi mai multe dosare penale. Şeful IPJ Harghita, comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniile cu incidenţă asupra protecţiei animalelor au fost aplicate, în total, 306 sancţiuni contravenţionale, dintre care 155 de avertismente şi 151 de amenzi în valoare totală de 348.310 lei. Cele mai multe sancţiuni, respectiv 139, au fost aplicate în urma constatării de abateri în cazul reglementărilor privind gestionarea câinilor fără stăpân. Comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan a precizat că, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august, poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor au întocmit 21 dosare penale, fiind cercetate 23 de infracţiuni şi au emis 11 ordine de plasare a animalelor în adăpost, care au vizat, în total, 33 de animale. În perioada amintită, la nivelul acestei structuri au fost înregistrate 49 de petiţii.

„Biroul pentru Protecţia Animalelor a fost constituit în luna martie 2021, iar din momentul înfiinţării şi până în prezent, activitatea desfăşurată la nivelul acestei structuri a constat în principal în cunoaşterea situaţiei operative existente pe raza judeţului, în acţiuni de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei animalelor şi de mediatizare a diferitelor cazuri de abuzuri săvârşite împotriva acestora.

În perioada ianuarie-august 2024, Biroul pentru Protecţia Animalelor a continuat colaborarea, fundamentată pe protocoale de colaborare încheiate în anul 2023, aceasta având ca obiect cooperarea în cadrul unor activităţi şi acţiuni specifice, în vederea promovării, susţinerii şi realizării obiectivelor comune care să contribuie la respectarea drepturilor animalelor cu sau fără deţinător, asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor, precum şi sprijinirea reciprocă în vederea efectuării verificărilor sau cercetărilor care au ca obiect animale aflate în stare de pericol, fără a se limita la acestea.

Astfel, pe parcursul anului 2024, Biroul pentru Protecţia Animalelor a iniţiat şi desfăşurat 10 acţiuni pe linie de protecţia animalelor pentru verificarea respectării legislaţiei în vigoare şi luarea măsurilor ce se impun în cazul în care se constată abateri de la normele legale incidente. De asemenea, poliţiştii din cadrul Biroului au participat activ, la acţiuni organizate de alte structuri din cadrul IPJ Harghita.

În perioada de referinţă, au fost continuate activităţile ce au vizat identificarea adăposturilor de câini, publice sau private, autorizate sau neautorizate sanitar-veterinar, existente pe raza judeţului, pentru verificarea respectării prevederilor legale privind gestionarea câinilor fără stăpân, precum şi condiţiile de deţinere a exemplarelor canine cazate sau adoptate din adăposturile publice de către persoane juridice (asociaţii, fundaţii) sau persoane fizice fiind efectuate 53 controale, în cooperare cu reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita.

Pe linia prevenirii şi combaterii deţinerii sau comerţului ilegal cu specii de faună protejate de pe raza judeţului Harghita au fost întocmite planuri de acţiune, în baza acestora fiind desfăşurate activităţi în colaborare cu specialiştii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu Harghita. De asemenea, au fost luaţi în evidenţele Biroului pentru Protecţia Animalelor 8 deţinători de câini periculoşi, aceştia fiind instruiţi cu privire la condiţiile de deţinere a acestora”, a spus şeful IPJ Harghita.

Potrivit afirmaţiilor sale, obiectivele şi direcţiile de acţiune stabilite pentru eficientizarea activităţilor stabilite în 2024 sunt continuarea relaţionării cu asociaţiile şi fundaţiile din zona de competenţă în realizarea unor activităţi comune în domeniul protecţiei animalelor, continuarea campaniei de informare a deţinătorilor de animale cu privire la obligaţiile şi responsabilităţile pe care aceştia le au, conform legislaţiei în vigoare şi conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte răspunderea penală sau contravenţională în cazul săvârşirii unor astfel de fapte.

Comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan a amintit că adresa de e-mail a structurii de profil este protectiaanimalelor@hr.politiaromana.ro, iar prin intermediul acesteia cetăţenii pot semnala eventuale încălcări ale reglementărilor legale în domeniul protecţiei animalelor.

La rândul său, şefa Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita, comisarul şef Maria Manuela Cioancă, a declarat că marea majoritate a dosarelor penale au fost întocmite pentru nerespectarea prevederilor Legii 205 din 2004, ceea ce include uciderea cu intenţie, schingiurea sau rănirea animalelor. Maria Manuela Cioancă a adăugat că sancţiunile contravenţionale au fost aplicate, în principal, pentru nerespectarea reglementărilor privind obligativitatea înregistrării animalelor, dar au fost verificate şi sancţionate şi multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţ pentru neluarea de măsuri pentru amenajarea de adăposturi pentru câini fără stăpân, cu personal corespunzător. În ceea ce priveşte sesizările primite din partea cetăţenilor în legătură cu cazuri speciale în care sunt implicate animale, aceasta a afirmat că numărul acestora aproape s-a dublat faţă de cele înregistrate în anul 2021 şi a crescut simţitor şi cel al dosarelor penale întocmite. „Ne-am făcut simţită prezenţa şi acesta este un lucru bun”, a mai spus Maria Manuela Cioancă.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.