Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a inaugurat Raftul American la Biblioteca Judeţeană „Johannes Caioni” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Cultură » Ambasadorul SUA la Bucureşti a inaugurat Raftul American la Biblioteca Judeţeană „Johannes Caioni”
Ambasadorul SUA la Bucureşti a inaugurat Raftul American la Biblioteca Judeţeană „Johannes Caioni”

Ambasadorul SUA la Bucureşti a inaugurat Raftul American la Biblioteca Judeţeană „Johannes Caioni”

Cărţile, în engleză, sunt donaţie a ambasadei şi reprezintă o colecţie de scrieri clasice, dar şi publicaţii pentru copii ori suport pentru învăţarea limbii engleze

Aflat în Miercurea-Ciuc, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a vizitat şi Biblioteca Judeţeană „Johannes Caioni”, unde a participat şi la inaugurarea Raftului American (American Shelf), al 8-lea deschis în ţară.

Hans Klemm a fost întâmpinat la Biblioteca judeţeană de directoarea instituţiei, Kopacz Katalin-Mária, de conducerea Consiliului Judeţean şi Prefecturii Harghitei, dar şi de steagurile secuieşti, unul pus pe catafalc, al doilea fiind reprezentat de panglica ce străjuia Raftul American. Excelenţa Sa a vizitat secţiile bibliotecii, ocazie cu care a aflat şi câteva lucruri interesante despre instituţia de cultură: faptul este în derulare un proces amplu de digitizare a scrierilor, dar şi că biblioteca se mândreşte cu o serie de colecţii din secolele XVII-XVIII.

Vorbind despre Raftul American, directoarea Bibliotecii Judeţene „Johannes Caioni”, Kopacz Katalin-Mária, afirma că publicaţiile reprezintă donaţia Ambasadei SUA, ele urmând să fie puse la dispoziţia publicului cititor. Sunt cărţi de referinţă, opere ale clasicilor literaturii americane şi a scriitorilor contemporani, material pentru învăţarea limbii engleze şi cărţi pentru copii.

La rândul său, Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, spunea că se bucură de faptul că are posibilitatea să ofere bibliotecii şi harghitenilor „ceva de valoare, ceva de substanţă”.

„Îi încurajez pe cititorii acestei biblioteci – spunea Hans Klemm – pe cei care pot citi în limba engleză, să folosească această colecţie. Aşa cum am menţionat, sunt cărţi de referinţă, literatură americană, cărţi pentru învăţarea limbii engleze, cărţi pentru copii”.

Din cadrul colecţiei, oficialul american a remarcat două publicaţii. Pentru că de curând s-au comemorat 15 ani de la atentatele de la New York, a amintit de cartea Extremely loud and incredibly close, scrisă de Jonathan Safran Foer, şi care se referă la ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001. A doua publicaţie la care a făcut referire este Hitch 22 – o colecţie de eseuri americane scrise de Christopher Hitchens, autor cu care a fost coleg de cameră.

„Chiar dacă este o colecţie mică, este foarte bogată. Deşi este o colecţie mică, ea reprezintă, stimată doamnă director (…) un început al unui parteneriat instituţional între Ambasada SUA şi biblioteca dumneavoastră. Sper că va fi începutul unei legături pe care noi o construim de-a lungul timpului, atât pentru Biblioteca Judeţeană Harghita, dar şi în sens mai larg pentru locuitorii judeţului Harghita”, a afirmat Hans Klemm.

 Scurtă lecţie de istorie ungară pentru ambasador

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că mesajul trimis de Raftul American este unul al libertăţii, libertate pentru care SUA au luptat mult în istorie şi pe care au reuşit să o obţină.

„Valorile noastre comune sunt libertatea şi democraţia, acestea trebuie reînvăţate mereu, iar cărţile ne sunt un sprijin în acest sens. Lupta pentru libertate trebuie să fie animată şi de entuziasm, acel entuziasm de care au dat dovadă înaintaşii noştri în anii 1848 sau 1956, iar poporul american în anul 1776. Asemenea spuselor episcopului Márton Áron, preţuitor al libertăţii şi personalitate recunoscută şi de poporul american, de la a cărui naştere au trecut 120 de ani: Puterea noastră este entuziasmul. Care este atotputernic!”, preciza Borboly Csaba.

Apoi, preşedintele CJ Harghita a făcut referire şi la profesorul Paczolay Péter, care a avut prezentări despre Constituţia americană, iar în final i-a cerut ajutor ambasadorului american pentru ca în judeţ convieţuirea româno-maghiară să fie un exemplu bun.

 „Discuţie extrem de interesantă” între prefect şi ambasador

Prezent la inaugurarea Raftului American, prefectul Adrian Jean Andrei spunea că pentru judeţ este o onoare vizita oficială a ambasadorului american, a caracterizat donaţia literară ca fiind un gest grandios, dar nu a dorit să ofere detalii despre discuţia pe care a avut-o cu el luni.

„Este o onoare pentru noi, atât pentru Biblioteca Judeţeană, cât şi pentru judeţ, ca Excelenţa Sa să fie prezent într-o vizită oficială în judeţ şi să facă o radiografie corectă a situaţiei de aici, fie că ne referim la situaţia socială, economică sau alte aspecte. Am avut o discuţie extrem de interesantă astăzi (n.a. – luni), despre relaţia dintre cele două state, România şi SUA, despre parteneriatul strategic şi, aşa cum afirma şi domnul ambasador, acesta este mai puternic ca oricând.

Nu vreau să dezvălui ce am discutat, ci vreau să mă refer la gestul domniei sale. Gestul de a dona un raft de cărţi americane îl consider un gest grandios, în primul rând în ceea ce priveşte cunoaşterea culturii şi literaturii şi educaţiei celor două state, dar şi a respectului reciproc pe care îl avem. Vreau să vă mulţumesc încă o dată pentru prezenţa dumneavoastră, pentru privilegiul pe care l-am avut de a vă avea ca oaspete şi, aşa cum am spus, sper ca această vizită să nu fie una singulară şi să ştiţi că în judeţul Harghita aveţi foarte mulţi prieteni”.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Slab, n-are steag secuiesc.

  2. E bine că dl.reprezentant al SUA s-a informat la fața locului despre situația minorității maghiare. A constatat că nu este nicio diferență față de restul României. Acolo nu este un țarc/bantustan, ci, totul este normal, ba chiar mai bine ca în Teleorman, Călărași sau Gorj. Să transmită corect aceste observații la W- D.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.