Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ambasadorii limbii şi culturii române, la tradiţionalul Festival folcloric al copiilor de la Sărmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Ambasadorii limbii şi culturii române, la tradiţionalul Festival folcloric al copiilor de la Sărmaş
Ambasadorii limbii şi culturii române, la tradiţionalul Festival folcloric al copiilor de la Sărmaş

Ambasadorii limbii şi culturii române, la tradiţionalul Festival folcloric al copiilor de la Sărmaş

Aproximativ 400 de elevi din Harghita şi Republica Moldova au celebrat tradiţiile şi portul românilor, la cea de-a X-a ediţie a Festivalului folcloric al copiilor „Cântec, joc şi voie bună” de la Sărmaş

Elevi din mai multe şcoli de peste Prut, însoţiţi de profesori, au petrecut sfârşitul de săptămână în nordul judeţului Harghita. Prima lor vizită şi întâlnire cu colegii de la şcolile partenere harghitene în cadrul proiectului „Ambasadorii limbii şi culturii române”, dedicat Centenarului Marii Uniri, a fost „deosebită” şi „regretabil de scurtă”.

Sâmbătă au vizitat Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa, Mănăstirea „Sf. Ilie” şi muzeului acesteia, prima zi încheindu-se cu vizionarea spectacolului „Împreună vocea noastră e mai puternică”. „Este foarte frumos aici, mai ales peisajele. La noi nu sunt munţi, e mai mult câmpie şi nu e aşa de verde. Mă gândesc să fac facultatea în România, la Cluj sau la Oradea”, a spus Gheorghe Moraru din satul Cojuşna, Raionul Străşeni. „Impresionată” a fost şi Elena din Teleneşti, care susţine că „aici este minunat totul, e absolut extraordinar”: „Vorbeam cu colegul meu, că mi-ar plăcea chiar să locuiesc aici, este aerul curat, este foarte frumos”, a continuat adolescenta.

Duminică, oaspeţi şi gazde au participat, alături de localnici, la Sfânta Liturghie oficiată de episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţia Sa Andrei. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sărmaş s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi înveşmântaţi în portul popular tradiţional. Manifestările s-au mutat, apoi, în centrul comunei, la Monumentul Eroilor, pentru a aduce un omagiu martirilor neamului, căzuţi pe câmpurile de luptă. Slujba de pomenire a fost urmată de momente încărcate de emoţie. Pe acordurile Imnului Eroilor, o delegaţie a elevilor din Republica Moldova a depus o coroană de flori, în timp ce sute de drapele tricolore româneşti fluturau către înaltul cerului, unde, potrivit credinţei străbune, s-au înălţat sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

„Nu am crezut niciodată că aici, la monumentul din Sărmaş, se va întâlni atâta lume şi vor flutura atâtea steaguri tricolore. Nu pot să vă spun cât de mândri suntem acum”, a rostit, mişcat, primarul Valentin Mândru. „A zecea ediţie a Festivalului de folclor al copiilor de la Sărmaş are loc la 100 de ani de la Marea Unire. Vă rog să nu uitaţi niciodată că suntem români, să nu ne fie ruşine să purtăm portul popular românesc, căci acum am ajuns să facem naveta în Europa, venim în ţară şi ne e ruşine să mai vorbim limba română. Nu uitaţi limba română şi portul românesc”, a continuat edilul. În aceeaşi notă, PS Andrei a afirmat că „nu este sub soare o limbă mai frumoasă decât limba română”. „Limba noastră-i o comoară, spunea poetul Mihai Eminescu, ori noi, astăzi, arătăm lumii întregi că această avuţie dată de către înaintaşi o păstrăm cu sfinţenie şi o aşezăm în inimile celor care vin după noi. Cât de frumos este să fie fraţii împreună”, a declamat episcopul Covasnei şi Harghitei.

Parada portului popular, transmis din generaţie în generaţie şi purtat cu demnitate de elevi şi profesori, a fost urmărită cu bucurie de localnici, care s-au oprit din drum preţ de câteva minute, să-i admire şi să-şi bucure sufletele. Zeci de ansambluri, solişti şi grupuri vocale din Sărmaş, Topliţa, Miercurea Ciuc, Bilbor, Tulgheş, Corbu, Gălăuţaş, Voşlăbeni, Livezi, Bălan şi Odorheiu Secuiesc, precum şi din localităţile Teleneşti, Mîndreşti, Cojuşna, Fîrlădeni, Grigoriopol, Cucoară şi Ialoveni din Republica Moldova au oferit, de pe scena Şcolii Gimnaziale „Sfântu Andrei” din Sărmaş, un regal de dansuri şi cântece româneşti. Spectacolul s-a întins pe durata a şase ore şi jumătate.

„Limba română este cea mai mare comoară a poporului nostru, doar prin ea ne mai ţinem vii şi ne mai înfrăţim. Graniţele sunt prea mari între basarabeni şi români, aş dori să revenim la Patria Mamă, să redevenim o Românie Mare, visul atâtor ostaşi care au luptat pentru întregirea neamului”, a mărturisit tânărul basarabean Gheorghe Moraru. „Vrem să ne păstrăm aceleaşi tradiţii şi valori naţionale, pentru a reuni Republica Moldova cu România”, a adăugat Cătălin Dînga, elev la Liceul „Lucian Blaga” din Teleneşti, Republica Moldova.

„Sărmaşul a fost în sărbătoare”, spunea preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, inspectorul şcolar Elena Mîndru, mulţumită prezenţei celor aproximativ 400 de elevi veniţi de pe meleagurile Republicii Moldova, Transnistriei, precum şi de pe tot cuprinsul judeţului Harghita, „din inima Ardealului, pentru a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri”.

„Despre unirea Transilvaniei cu Basarabia şi unirea României Mari se vorbeşte mult, în acest an poate mai mult ca niciodată. Ceea ce este important de reţinut este faptul că tot ce înseamnă anul 1918 – Unirea Basarabiei, Bucovinei, Banatului, Crişanei, a Transilvaniei – a adus România întregită. Sărbătorim 100 de ani, îi vom sărbători pe tot parcursul anului 2018, iar în inima noastră, a românilor, acest an, aşa cum este el în istoria noastră comună, va rămâne unul care va ajuta generaţiile care vin să îşi cunoască adevărata istorie a patriei noastre”, a arătat Elena Mîndru.

Raisa Pinteac, directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Teleneşti, Republica Moldova, a apreciat oportunitatea de a vizita România şi „de cunoaştere a rădăcinilor neamului”, sensibilizându-i pe copii şi făcându-i să respecte tradiţiile şi valorile spirituale comune. „A fost o experienţă care ne-a emoţionat tare mult şi ne-a unit într-un crez: poezia este expresia sacră a graiului, a poporului nostru şi a Marii Uniri. Pentru noi, Centenarul Marii Uniri este visul tuturor românilor de peste Prut. Vă mulţumim plecat pentru această colaborare şi întărirea unei comunicări prietenoase, cu inimi deschise între românii care s-au unit aici într-un tot întreg”, a afirmat profesoara Pinteac.

Poate aşa este datul la români, ca la fiecare una, două sau trei generaţii să existe câte un proiect de ţară. În urmă cu un secol, proiectul a fost crearea României Mari. „Acum este rândul vostru. Proiectul de ţară pe care voi trebuie să-l îndepliniţi este refacerea României Mari. Ea se va face, este doar o chestiune de timp, mai devreme sau mai târziu, atunci când vom vrea lucrul acesta, dar voi trebuie să duceţi ştafeta mai departe, să doriţi şi să faceţi acest lucru, fiindcă, aşa cum spune Evanghelia, dacă Dumnezeu este cu noi, cine poate fi împotriva noastră?”, le-a spus tinerilor elevi managerul Centrului Cultural Topliţa, Costel-Cristian Lazăr.

Cele două zile petrecute, la sfârşitul săptămânii, de copiii din Republica Moldova alături de partenerii lor din Harghita reprezintă preambulul evenimentelor care vor urma în cadrul proiectului „Ambasadorii limbii şi culturii române”, iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni şi dedicat Centenarului Marii Uniri. „Spunem mereu că întâmplarea este viaţa noastră. Consider, însă, că nimic nu este întâmplător şi tot ce s-a înfăptuit şi ieri, şi astăzi este miraculos, este o bucurie a vieţii şi tot ceea ce se întâmplă este o sărbătoare”, concluziona directorul Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” din Topliţa, Anda Elena Janoşi.

Proiectul de parteneriat educaţional „Ambasadorii limbii şi culturii române” şi-a propus organizarea unor evenimente comune cu şcoli partenere din Republica Moldova, care vor contribui la o mai bună comunicare în limba română, la consolidarea relaţiilor şi a parteneriatelor între cadrele didactice, între elevi şi părinţi şi la păstrarea zestrei comune: istoria, limba, portul şi tradiţiile.

„Ambasadorii limbii şi culturii române” din Harghita şi Republica Moldova vor sărbători împreună Centenarul Marii Uniri pe 1 Decembrie 2018, alături de românii din Miercurea Ciuc. Proiectul se desfăşoară sub patronajul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi este susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Clubul „Lions” Miercurea Ciuc şi Despărţământul ASTRA al Covasnei şi Harghitei.

Arhivă foto

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.