Alcest va cânta la ARTmania Festival, în Sibiu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Cultură » Alcest va cânta la ARTmania Festival, în Sibiu
Alcest va cânta la ARTmania Festival, în Sibiu

Alcest va cânta la ARTmania Festival, în Sibiu

Organizatorii primului festival din țară care au „dezvoltat – cum se precizează în cadrul unui comunicat de presă – în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock”, au anunțat numele încă unei formații care vor cânta la sfârșitul lunii iulie în Piața Mare din Sibiu.

Alcest s-a înființat în anul 2000, la Neige, Franța, și a început a un proiect solo de black metal, dar ulterior a ajuns să pună bazele unui nou subgen muzical intitulat „blackgaze”, care îmbină elementele muzicii black și sheogaze.

„Creierul” proiectului este Neige (Stéphane Paut), unul dintre cei mai activi muzicieni ai underground-ului francez. Multe dintre piesele compuse de Neige sunt influențate de visele pe care francezul le avea în copilărie – un tărâm imaginar, plin de culori, forme și sunete care nu există pe Pământ.

Traseul artistic al grupului a început cu EP-ul „Le Secret” (2005), cu „Souvenirs D’Un Autre Monde” (2007), „Écailles De Lune” (2010) și „Les Voyages De L’Ame” (2012), considerate drept piatră de temelie a sound-ului blackgaze (în special „Le Secret”). „Souvenirs d’un Autre Monde”, spre exemplu, a surprins audiența cu un mod de expresie cu totul nou pentru scena metal, original și controversat, generat de îmbinarea sound-ului cold raw black metal cu acorduri melancolice, melodioase, dar și cu elemente clare de shoegaze.

În 2014 a urmat „Shelter”, material care a marcat o turnură semnificativă a direcției dinspre metal către un sound care se înscrie mai mult în estetica dream-pop, lucru ce a generat reacții contradictorii printre fanii trupei, dar care a demonstrat abilitatea formației de a merge în zone neexplorate încă și care a deschis porțile către muzicofili prezenți pe alte segmente.

„Kodama”, lansat în 2016, reprezintă revenirea trupei la rădăcinile blackgaze, sound pentru care proiectul a devenit cunoscut, de altfel. Materialele incluse aici combină elementele poetice cu abordările întunecate, toate înscrise în efortul duo-ului francez de a experimenta și a găsi maniere de expresie surprinzătoare.

∗∗∗

Până acum, pentru ediția de anul următor a festivalului ARTmania, care va avea loc în perioada 26-27 iulie, în Sibiu, au fost confirmate formațiile Dream Theater (SUA), Opeth (Suedia), Myrkur (Danemarca), Wardruna (Norvegia), Madrugada (Norvegia), Alcest (Franța). Organizatorii spun că în perioada următoare se vor anunța și alte nume cunoscute pe scena muzicală internațională.

Abonamentele pentru ediția 2019 a Festivalului ARTmania s-au pus în vânzare pe website-ul oficial, www.artmaniafestival.ro. În prezent, există mai puțin de 500 de abonamentela preț special de 250 lei/ buc., preț valabil până la epuizarea acestui stoc, dar nu mai târziu de 28 decembrie 2018.Următoarea categorie de preț va fi cea de 290 lei/ buc., preț valabilpentru 2.000 de abonamente, până la epuizarea acestui stoc, dar nu mai târziu de 1 martie 2019.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.