A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 noiembrie 2024
Home » Timp Liber » A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini
A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini

A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin: Pentru partidele organizate de Direcţia Silvică Harghita au depus cereri doar vânători străini

  • Vânătoarea la cerbi este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase care se practică în România

În această lună a început sezonul de vânătoare la cerbi carpatini (sau comuni), atât la mascul trofeu, cât şi la cei de selecţie. În momentul de faţă, pe teritoriul judeţului Harghita sunt, în total, 45 de fonduri cinegetice. Din acestea, Direcţia Silvică (DS) Harghita mai gestionează trei fonduri de vânătoare, în zona ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş. Conform ordinului de ministru prin care se stabileşte cota de recoltă pentru fiecare specie cinegetică, de pe fondurile de vânătoare din judeţ pot fi recoltate 473 de exemplare de cerb, din care 89 mascul trofeu, 164 mascul de selecţie, iar diferenţa o reprezintă femele şi tineret, tot pentru selecţie.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că luna septembrie, din punct de vedere cinegetic, e foarte aşteptată de vânători şi de gestionarii fondurilor de vânătoare, deoarece începe vânătoarea la cerbi carpatini, care se suprapune peste cunoscuta perioadă de boncănit, în care cerbii îşi dispută supremaţia cârdurilor de ciute şi îşi semnalează prezenţa în anumite zone. Pentru vânătorii împătimiţi doar şi observarea acestui ritual este deosebită, nu neapărat vânătoarea în sine. Boncănitul cerbilor este un moment care poate fi admirat doar o dată pe an – toamna. Acum, vânătorii se pot apropia de exemplarele de cerb, le pot analiza şi pot să ia decizia cea mai bună, mai ales acolo unde este vorba despre recoltarea masculilor de selecţie.

În ceea ce priveşte vânătoarea propriu-zisă a cerbilor în această perioadă, sunt discuţii pro şi contra: de ce chiar acum este sezonul de vânătoare, când cerbii au ritualul de împerechere? Sunt oameni care spun că nu ar fi etic, fiindcă acum ar fi mai uşoară vânătoarea. Ing. Cătălin Mutică a spus că personalul care administrează fondurile de vânătoare, mediul ştiinţific care se ocupă cu cinegetica şi studiază comportamentul şi etologia animalelor nu sunt de această părere. În această perioadă, personalul silvic poate să facă observaţii mult mai amănunţite şi să extragă exemplarele care au fost monitorizate an de an şi au ajuns la momentul optim de a fi recoltate din punct de vedere economic pentru trofeu, pe de o parte. Pe de altă parte, se extrag prin selecţie, în urma observaţiilor din teren, exemplarele care ar putea să transmită gene degenerative.

Este vorba de fapt de două aspecte: o vânătoare din punct de vedere economic şi o vânătoare din punct de vedere al selecţiei, pentru a dezvolta o populaţie de cerbi calitativ superioară, a precizat directorul DS Harghita.

Ing. Cătălin Mutică a punctat că vânătoarea la cerbi este axată pe aspectul economic peste tot în lume, pentru că cerbul este o specie care în arealul lui, dacă are adăpost, hrană şi linişte, se dezvoltă fără niciun fel de probleme. În acest sens sunt ţări, cum este Ungaria, care au populaţii foarte bune de cerbi atât în natură, liberi, cât şi în ţarcuri special amenajate – şi acolo vânătoarea este o activitate economică importantă, care generează venituri foarte consistente. În ţara noastră sunt puţine ţarcuri pentru vânătoarea la cerbi, în zona de vest, de deal şi de câmpie, în special la cerbul lopătar, mai puţin pentru cerbul carpatin. Se încearcă în momentul de faţă unele ţarcuri administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru o vânătoare mai intensivă, dar nu se obţin rezultatele celor din Ungaria, deoarece relieful este mult mai complicat în zona montană şi e foarte greu să limitezi pagubele. De exemplu, la DS Harghita există un ţarc de mistreţi la Borsec, dar populaţia este controlată de urşi. Nu se poate limita prezenţa urşilor în ţarc, ei intră chiar dacă e îngrădit şi foarte bine păzit. Astfel că în această zonă se practică o vânătoare sălbatică, în fond forestier, „foarte apreciată de cei care vin la vânătoare”.

Vânători din Ungaria, Slovacia, Belgia şi Germania

Pe de alte parte, numărul de exemplare aprobat prin cota de recoltare nu este foarte mare. „Noi, în fiecare an, pe cele trei fonduri de vânătoare de la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş vânăm aproximativ 15 piese. Deci, în jur de 5 exemplare pe fiecare fond de vânătoare. Nu este o cifră mare la nivelul populaţiei existente în teren”.

Conform directorul DS Harghita, aceste exemplare sunt împărţite aproximativ egal: jumătate sunt pentru trofeu şi cealaltă jumătate pentru selecţie, în care trofeele nu sunt atât de valoroase. „Dar este o vânătoare sălbatică, imprevizibilă, coordonată de colegii de la ocoalele silvice care cunosc foarte bine terenul. Şi datorită faptului că vânătorii apreciază acest tip de vânătoare, cererea este constantă an de an şi toate piesele sunt contractate”, a spus directorul DS Harghita.

În momentul de faţă, cabanele de la ocoalele silvice Topliţa, Borsec, Tulgheş sunt ocupate de vânători. Până la sfârşitul lunii se preconizează să se extragă integral exemplarele care au fost contractate.

Toţi vânătorii sunt străini, veniţi din Ungaria, Slovacia, Belgia şi Germania. Anul trecut au fost şi din Statele Unite ale Americii. Cei mai mulţi vânători străini ajung în Harghita prin firme care contractează serviciile la nivelul RNP – Romsilva, deoarece sunt destul de multe formalităţi de îndeplinit.

În anii trecuţi au fost şi vânători români, care trebuie să vină doar cu solicitarea la direcţia silvică. Pentru vânătoarea la cerb, în cazul vânătorilor români, aprobarea este dată la nivelul conducerii direcţiei silvice şi în limita exemplarelor care sunt aprobate a se recolta. „Poate veni oricine să vâneze, dacă are permis de vânătoare, are asigurare, are tot ce trebuie în legătură cu vânătoarea”, a spus ing. Cătălin Mutică, care a precizat că preţurile nu sunt prohibitive.

Greutatea medie a unui trofeu recoltat de pe fondurile cinegetice ale DS Harghita este de aproximativ 7 kg

Preţurile sunt în funcţie de mărimea şi calitatea trofeului. Trofeele se prepară de către personalul silvic. Sunt comisii de evaluare şi în funcţie de punctajul CIC (Consiliul Internaţional de Cinegetică şi Protecţie a Vânatului) trofeele au anumite preţuri în catalogul RNP – Romsilva. Cele mai mici trofee sunt de 5-6 kg, care ar putea ajunge la preţul de 2-3 mii de euro. Un trofeu de 9-10 kg poate ajunge la 6-7 mii de euro. Un trofeu de 12 kg poate să urce şi până la 10 mii de euro, însă este foarte rar.

Directorul DS Harghita a precizat că greutatea este unul dintre cele mai importante elemente la constituirea punctajului de evaluare. Greutatea medie a unui trofeu recoltat de pe cele trei fonduri cinegetice gestionate de DS Harghita este de aproximativ 7 kg. Cele peste 8-9 kg sunt deja trofee foarte valoroase, iar de la 10 kg în sus sunt excepţii, care se extrag o dată la 2-3 ani câte un exemplar.

Ing. Cătălin Mutică a amintit şi că în acest an a fost modificată Legea vânătorii nr. 407 din 2006, după tragedia de la Buşteni, unde în luna iulie o tânără şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacată de un urs agresiv. Astfel că acum s-a instituit o cotă de prevenţie şi pentru specia urs. Pe cele trei fonduri cinegetice administrate de DS Harghita – Voivodeasa la OS Topliţa, Bistricioara la OS Borsec şi Rezu Mare la OS Tulgheş – au fost aprobate trei exemplare, câte unul la fiecare fond. „Bineînţeles, urşi care după cunoştinţele personalului din teren creează probleme, sunt agresivi”, aceștia urmând a fi recoltați până la sfârşitul anului.

Anul trecut a fost aprobat un exemplar din cota de prevenţie, care a trebuit recoltat cu personal silvic. După noile modificări legislative, acum se pot recolta urşii din cota de prevenţie şi contra-cost cu vânători. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.