A început numărătoarea inversă… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » A început numărătoarea inversă…
A început numărătoarea inversă…

A început numărătoarea inversă…

Aşa cum se întâmplă de obicei în preajma sărbătorilor, cei care veghează mult mai atent la siguranţa alimentară a populaţiei sunt medicii din reţeaua sanitar-veterinară a judeţului, prima reacţie a lor fiind aceea de accelerare a ritmului controalelor la fiecare nivel. Acum, înainte de Paşti, startul intrării în programul special va fi dat, potrivit doctorului Ladó Zsolt, directorul executiv al DSVSA Harghita, în ziua de 7 a lunii în curs, zi în care specialişti ai direcţiei judeţene, ai circumscripţiilor de control alimente şi circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale îşi vor sincroniza paşii astfel încât nimic din ceea ce trebuie trecut prin filtrul de siguranţă să nu le scape, indiferent că este vorba despre pieţe agroalimentare, abatoare, târguri de animale sau unităţi de alimentaţie publică. Şi asta întrucât, sublinia interlocutorul meu, principala lor responsabilitate este ca „pe rafturi sau în pieţe să ajungă numai alimente sănătoase”.

Întrebat dacă îşi aminteşte când s-a înregistrat în judeţ un eveniment mai deosebit, pe seama căruia să aibă de suferit sănătatea unor persoane, dr. Ladó nu a putut formula un răspuns deoarece în memoria sa nu a găsit un astfel de eveniment. Şi pentru că nici nu doreşte să găsească vreodată, şi acum, ca şi în anii anteriori va fi asigurată permanenţa la circumscripţiile sanitar-veterinare, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, peste tot urmând a fi afişat programul de lucru, numele medicului de serviciu şi numărul de telefon la care cetăţenii pot face sesizări legate de calitatea produselor cumpărate.

Referitor la punctele de sacrificare a mieilor, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita a precizat că în anul trecut au fost autorizate trei, iar în acest an, până acum, nu s-a primit încă nici o solicitare. În cazul în care ea va veni, trebuie ştiut că sacrificarea mieilor în astfel de puncte se va face cu respectarea întocmai a tuturor regulilor sanitar-veterinare în vigoare, inclusiv cu respectarea celor ce ţin de bunăstarea animalelor sau de gestionarea materiilor cu risc specific rezultate în urma acestui proces.

De asemenea, mai trebuie ştiut că loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar-veterinar, iar carnea rezultată în urma tăierii mieilor în spaţii amenajate temporar marcată cu o ştampilă rotundă, cu diametrul de 3,5 centimetri, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Chiar dacă problemele legate de siguranţa alimentară ţin în principal de medicii veterinari, persoanele care îşi fac aprovizionarea pentru masa de Paşti e bine să reţină că influenţa lor se exercită doar în acele spaţii organizate şi autorizate, motiv pentru care e important locul din care se fac cumpărăturile, aşa cum important este să fie verificat şi termenul de valabilitate înscris pe ambalajele intacte, mai ales atunci când intră în discuţie produse de origine animală.

Referitor la ouă, e bine de reţinut că transportul lor către unităţile de desfacere se face cu mijloace auto autorizate, după cum autorizate sunt şi centrele de ambalare din care provin şi din care acestea pleacă cu marca ce face trimitere la codul producătorului.

Cât priveşte relaţia dumneavoastră cu micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţe agroalimentare şi târguri, mai arăta dr. Ladó în finalul discuţiei noastre, important de ştiut e faptul că ei sunt şi trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar şi trebuie să deţină asupra lor carnetele de sănătate ale animalelor de la care provine laptele expus pentru vânzare.

Pun deocamdată punct aici, cu promisiunea că voi reveni asupra subiectului în cazul în care vor apărea noutăţi.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.