Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cristuru Secuiesc: A început construcţia noului Centru de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
Cristuru Secuiesc:
A început construcţia noului Centru de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever
<h5><i>Cristuru Secuiesc:</i></h5> A început construcţia noului Centru de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever

Cristuru Secuiesc:
A început construcţia noului Centru de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever

  • La Cristuru Secuiesc se vor ridica două case de tip familial pentru copii cu dizabilităţi grave abandonaţi sau scoşi din familii şi un centru de consiliere şi sprijin pentru Copil şi Familie, care va asigura şi recuperarea-reabilitarea copiilor cu probleme din oraş şi din comunităţile limitrofe

Lucrările de construire la noul sediu al centrului au început în urmă cu aproximativ o săptămână.

„Cele două case sunt destinate copiilor şi adolescenţilor cu handicap sever abandonaţi de familiile lor şi celor care au necesitat scoaterea din familie, iar centrul de recuperare dorim să îi deservească, pe lângă copiii din cele două case, şi pe cei din zonă: din oraşul Cristuru Secuiesc şi din localităţile limitrofe. Fiindcă este mare nevoie de aceste servicii”, ne spune Elekes Zoltán, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita.

În prezent se demolează clădirile existente pe terenul pus la dispoziţie de Primăria Cristuru Secuiesc pentru ridicarea noului complex; în paralel se desfăşoară cercetarea arheologică, sub supravegherea specialiştilor, urmată de descărcarea de sarcină. Investiţia va fi finalizată şi predată, potrivit proiectului, în august anul viitor.

„Este un proiect care se include în legea naţională şi în strategia de Protecţie a Copilului, pentru că închidem astfel un centru de tip clasic şi creăm servicii alternative familiale pentru aceşti copii”, arată directorul Elekes.

Proiectul „Creşterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în judeţul Harghita prin dezinstituţionalizarea copiilor aflaţi în grija statului şi dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi presupune, pe lângă construirea imobilelor, şi dotarea acestora, pregătirea personalului, precum şi pregătirea şi educarea tinerilor din centre şi din comunitate, formându-le deprinderi pentru o viaţă independentă.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5,5 milioane de lei, din care 4,6 milioane de lei (83,6%) nerambursabile.

Acest proiect este însoţit de un altul accesat de DGASPC Harghita, un proiect POCU (Program Operaţional Capital Uman) în valoare de 1,7 milioane de euro, din care se vor asigura cursuri de pregătire pentru personalul care deserveşte centrul şi salarizarea angajaţilor pentru o anumită perioadă.

Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever din Cristuru Secuiesc găzduieşte în prezent 22 de copii şi adolescenţi cu dizabilităţi din judeţ, într-un imobil cu o suprafaţă totală de 452 de metri pătraţi, care nu corespunde cerinţelor şi standardelor minimale obligatorii, nu poate asigura spaţii potrivite şi suficiente pentru activităţile de asistenţă medicală, kinetoterapie, suport psihologic şi pentru petrecerea timpului liber. Chiar şi depozitarea alimentelor şi echipamentelor se face cu dificultate.

Mai mult, imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul de Plasament este o clădire monument istoric aflată în proprietatea consiliului local, care intenţionează să o reintegreze în circuitul turistic.

Legal, copiii, adolescenţii sub 18 ani şi personalul care îi îngrijeşte ar fi trebuit să părăsească imobilul până la 1 ianuarie 2020.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.