A fost votat bugetul municipiului Miercurea-Ciuc pentru anul 2025

- Peste 60% din buget este dedicat investiţiilor
În cadrul şedinţei ordinare de miercuri a Consiliului Local Miercurea-Ciuc, un punct central al discuţiilor a fost reprezentat de proiectul de hotărâre privind bugetul pentru anul 2025. Scopul principal al acestei şedinţe a fost de a stabili şi aproba alocarea resurselor financiare pentru acest an, asigurând astfel funcţionarea eficientă a serviciilor publice şi implementarea proiectelor de dezvoltare ale oraşului.
Consiliul Local a aprobat bugetul pentru anul 2025, un plan financiar care stabileşte cum vor fi cheltuiţi banii oraşului în următorul an. În total, primăria estimează că va avea la dispoziţie 438,28 milioane de lei.
Primarul municipiului, Korodi Attila, a declarat presei că prioritatea pentru administraţia locală este asigurarea funcţionării investiţiilor majore şi, în paralel, participarea la co-finanţarea proiectelor comunitare care dinamizează viaţa oraşului şi îl fac atractiv atât pentru locuitori, cât şi pentru vizitatori.
Bugetul aprobat reflectă această strategie, alocând două treimi din total pentru investiţii şi o treime pentru funcţionarea serviciilor primăriei şi a programelor comunitare. Deşi suma totală de 438,28 milioane de lei este considerabilă, primarul a recunoscut că aceasta nu acoperă toate nevoile oraşului, existând limitări atât bugetare, cât şi de resurse umane. Totuşi, el şi-a exprimat satisfacţia că bugetul permite finanţarea tuturor activităţilor importante ale comunităţii şi a proiectelor de investiţii.
Investiţiile majore se concentrează pe patru domenii principale. Primul este reprezentat de proiectele finanţate prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), iar al doilea de cele din Programul Regional Centru, ambele axate pe reabilitarea termică a blocurilor şi clădirilor publice, modernizarea spaţiilor comunitare şi dezvoltarea infrastructurii. Al treilea capitol include proiecte finanţate din fonduri proprii, cum ar fi reconstrucţia curţii Şcolii Gimnaziale „Nagy Imre” şi modernizarea unor străzi. Ultimul capitol vizează proiectele finanţate prin programe naţionale, care sunt adesea complexe şi dificil de implementat.
Primarul a menţionat că bugetul pentru 2025 este mai mare decât cel din anul precedent, reflectând o creştere constantă a resurselor financiare ale oraşului.
Structura veniturilor pentru 2025 este diversificată, incluzând un excedent de 31,25 milioane de lei din anii precedenţi şi venituri curente estimate la 407,03 milioane de lei. O componentă semnificativă a veniturilor este reprezentată de impozitul pe venit, estimat la 82,60 milioane de lei, deşi această sumă este plafonată. De asemenea, fondurile alocate din TVA, în valoare totală de 28,10 milioane de lei, vor fi direcţionate către domenii esenţiale precum educaţia (8,24 milioane de lei) şi serviciile medicale (14,11 milioane de lei).
În ceea ce priveşte cheltuielile, bugetul pentru 2025 pune un accent deosebit pe investiţii, cu 286,36 milioane de lei (66% din total) destinate dezvoltării oraşului. Aceste investiţii vor fi finanţate din diverse surse, inclusiv fonduri europene (219,11 milioane de lei) şi guvernamentale (23,27 milioane de lei), precum şi din venituri proprii ale municipalităţii (38 milioane de lei). Cheltuielile curente, care reprezintă 34% din buget, se ridică la 151,92 milioane de lei.
Printre principalele domenii de investiţii se numără educaţia, cultura, sportul, infrastructura şi serviciile sociale. În sectorul educaţiei, bugetul prevede fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ (2 milioane de lei pentru reparaţii), dotarea cu echipamente moderne şi sprijin pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale (2,15 milioane de lei).
În domeniul cultural, se alocă subvenţii pentru instituţiile locale, cum ar fi Teatrul „Csíki Játékszín” (4,7 milioane de lei) şi Muzeul Secuiesc al Ciucului (3,4 milioane de lei), şi se finanţează organizarea de evenimente culturale şi sportive (4,1435 milioane de lei).
În ceea ce priveşte lucrările de întreţinere a drumurilor, se va aloca un buget record de 11,83 milioane de lei, fiind prevăzute reabilitări ce includ atât pietruirea străzilor secundare, cât şi asfaltarea străzii Kossuth Lajos. Extinderea şi modernizarea iluminatului public beneficiază de 8,69 milioane de lei, din care aproape jumătate (4,2 milioane de lei) vin dintr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), permiţând astfel înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele eficiente energetic.
Totodată, bugetul asigură fonduri pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, finanţarea asistenţei socio-medicale (255.700 lei) şi sprijinirea adăpostului de câini (918.500 lei).
EMILIA ŞERDEAN