Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost tipărită broşura „7 Zile în Topliţa” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » A fost tipărită broşura „7 Zile în Topliţa”
A fost tipărită broşura „7 Zile în Topliţa”

A fost tipărită broşura „7 Zile în Topliţa”

Prin acest pliant, ADI Călimani-Giurgeu oferă un sprijin turiştilor pentru a descoperi municipiul de pe Mureşul Superior într-o călătorie de 7 zile

Recent a apărut pliantul de promovare a municipiului de la poalele Călimanilor. Intitulat 7 Zile în Topliţa, acesta prezintă un program pentru turiştii care ajung în zonă, propunându-li-se o serie de activităţi şi obiective de vizitat din municipiu şi împrejurimi pe durata a 7 zile. Editată în limbile română şi engleză, broşura este prezentă şi la recepţiile unităţilor de cazare clasificate cu care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu colaborează, precum şi la sediul Centrului de Informare şi Promovare Turistică.

Broşura propune 7 zile de relaxare, drumeţii prin natură, dar şi vizitarea unor lăcaşuri de cult.

Pliantul-promovare propune pentru prima zi o relaxare la Centrul Wellness Băile Bánffy, un complex care cuprinde două bazine (unul acoperit şi altul descoperit, cu apă termală), jacuzzi, saună şi sală de masaj.

Pentru a doua zi se recomandă o plimbare călare prin codrii umbroşi din apropierea oraşului. După lecţiile de echitaţie, pentru a scăpa de căldura de după-amiază, se poate merge la ştrandul Bánffy, situat în staţiunea cu acelaşi nume.

În ziua a treia, obiectivul recomandat pentru vizitare este Mănăstirea „Sf. Ilie”, ctitorie a primului patriarh al României, Elie Miron Cristea. În pliant se precizează că „biserica din lemn a mănăstirii a fost adusă în anul 1910 din comuna Stânceni, judeţul Mureş”, iar în prezent, mănăstirea cuprinde şi un muzeu care găzduieşte o expoziţie permanentă ce cuprinde un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea şi fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn.

În drum spre mănăstire se poate face un popas şi la Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, ctitorie a fostului mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna.

Tot din cadrul obiectivelor monahale se recomandă şi vizitarea Mănăstirii Doamnei, din Moglăneşti, ridicată de soţia domnului moldovean Gheorghe Ştefan în anul 1658 şi restaurată în anii 1710 şi 1747.

Tot pentru aceeaşi zi se poate face şi o plimbare până la cascada cu apă termală, declarată în anul 2000 rezervaţie de interes naţional.

Pentru a patra zi, cei care au elaborat pliantul propun o excursie în zona Tarniţei, unde se poate urca la Altarul cu belvedere şi se pot vizita peşterile din zonă. Pentru cei pasionaţi de sport extrem, tentante vor fi şi cele 13 trasee de escaladă amenajate în zonă.  Apoi, după-amiază, la pescăria din Moglăneşti, turiştii îşi pot exersa abilităţile pescăreşti, putând prinde crap, ştiucă, amur, dar şi alte specii de peşti.

Ca alternativă pentru pescuit, turiştii pot opta pentru o baie la Ştrandul Urmánczy.

A cincea zi este dedicată Munţilor Călimani. În drum spre atracţiile montane se poate face un popas la Schitul de la Gura Izvorului şi la Cabana Lomaş. Apoi, cu rucsacul în spate, turiştii sunt invitaţi să (re)descopere Lacul Iezer Reţitiş (situat la 1.750 metri altitudine), Rezervaţia geologică „12 Apostoli”, Pietrele Roşii (1.705 metri), vârfurile Cetăţile Tihului, cascadele Tihu, Băuca şi Lomăşiţa, Rezervaţia Tinovul Mare-Poiana Stampei, dar şi drumul de creastă prin principalul vârf al Călimanului (Pietrosul, 2.100 metri).

A doua zi, în coborârea din Călimani spre Gura Haitii (după ce noaptea a fost petrecută la staţia meteo), pe traseu turiştii pot vedea cariera de sulf – o zonă cu aspect selenar. Din Gura Haitii se recomandă o urcare spre 12 Apostoli sau drumul spre comuna Bilbor, unde se poate vizita Mlaştina „Pârâul Dobreanului” şi Mlaştina de la Pârâul Ruşilor, ambele cuprinzând specii floristice ocrotite de lege.

Pentru ultima zi se recomandă o excursie în localităţile din vecinătatea Topliţei: Gălăuţaş (cu Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1791, Casa Ţărănească – Muzeu sătesc), Subcetate (de pe dealurile căruia se poate admira un peisaj completat de culorile florilor de câmp şi teii din Coasta Filpii; tot aici se poate vizita şi Colecţia privată de costume populare a doamnei profesoare Doina Dobrean), Sărmaş (cu vâltoarea – locul unde se spălau hainele şi ţesăturile care împodobeau casele în vechime; moara de măcinat cu pietre; puntea din lemn peste Mureş).

Despre această broşură, directorul executiv al ADI Călimani-Giurgeu, Gabriela Buzilă, spunea că elaborarea pliantului 7 Zile în Topliţa face parte din Planul de activităţi al ADI Călimani-Giurgeu pentru anul 2018. „Am considerat că este necesar şi util pentru turişti nu doar să prezentăm municipiul Topliţa şi împrejurimile, ci şi să structurăm pe zile activităţile pe care le pot desfăşura. Ne dorim ca prin această propunere de program să contribuim la prelungirea duratei de şedere a turiştilor în zonă”.

Ghidul a fost realizat de ADI Călimani-Giurgeu şi a fost tipărit în 500 de exemplare. Pliantul se găseşte la Centrul de Informare Turistică din Topliţa şi la unităţile de cazare clasificate din Topliţa şi Sărmaş, dar şi online, pe pagina de Internet a ADI Călimani-Giurgeu (adicalimanigiurgeu.ro).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.