Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

500 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul acestui an, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » 500 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul acestui an, în Harghita
500 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul acestui an, în Harghita

500 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul acestui an, în Harghita

Numărul apelurilor înregistrate, de la începutul anului, la Serviciul 112, prin care era semnalată prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite din judeţ, a ajuns la 500, numai în ultimele zile autorităţile fiind sesizate în mai multe astfel de cazuri. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a informat, printr-un comunicat, că începând de vinerea trecută şi până ieri la amiază au fost primite 7 apeluri din Praid, Vărşag şi Voşlăbeni, cele mai multe dintre acestea, respectiv 4, fiind efectuate din ultima localitate.

Primul apel din Voşlăbeni a fost primit sâmbăta trecută, la ora 22:49, un bărbat semnalând prezenţa unui urs în curtea gospodăriei sale. Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, trimis imediat pentru a interveni, nu a mai găsit ursul în locul în care i se semnalase prezenţa, deşi a verificat împreună cu paznicul de vânătoare şi zona imediat apropiată.

Al doilea apel a fost efectuat duminică, la ora 01:32, o femeie semnalând prezenţa unui urs în grajdul din gospodăria sa. Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, împreună cu paznicul de vânătoare, au îndepărtat ursul în afara zonelor locuite. Al treilea apel din aceeaşi comună a fost primit tot duminică, la ora 03:30, când o femeie a semnalat faptul că o ursoaică cu pui se află pe o stradă din localitate. Animalul sălbatic s-a retras singur în pădure, astfel încât nu a mai fost nevoie de intervenţie. Ieri dimineaţă, jandarmii au fost solicitaţi în comuna Voşlăbeni şi pentru asigurarea perimetrului în vederea relocării unui urs, în conformitate cu procedura stabilită prin ordonanţa de urgenţă a guvernului privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, la faţa locului aflându-se toate autorităţile cu competenţe în domeniu.

IJJ Harghita a precizat că vinerea trecută a fost primit un apel din comuna Praid, o femeie anunţând prezenţa unui urs lângă o pensiune din localitate. La faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie, dar ursul a părăsit singur zona unde i se semnalase prezenţa. Ursul a revenit însă a doua zi dimineaţă, la aceeaşi pensiune, dar a părăsit din nou singur zona, deşi jandarmii au ajuns acolo la scurt timp după efectuarea apelului.

Tot sâmbătă, la ora 18:54, un bărbat a semnalat prezenţa unui urs pe o stradă din comuna Vărşag. Animalul sălbatic ar fi încercat să intre în curtea apelantului, dar echipajul de poliţie trimis în zonă, nu a mai găsit ursul.

„În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, se mai arată în comunicatul IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Conform radio tg.mureș si avps Gheorgheni nu șanț proceduri clare in asemenea situații in og,si asta este consecință împărțiri politice a funcțiilor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.