28 de elevi harghiteni au susţinut examenul de limbă chineză | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Învățământ » 28 de elevi harghiteni au susţinut examenul de limbă chineză
28 de elevi harghiteni au susţinut examenul de limbă chineză

28 de elevi harghiteni au susţinut examenul de limbă chineză

Trei dintre ei vor merge în această vară într-o tabără în China, pentru aprofundarea cunoştinţelor de limbă şi cultură chineză

Un număr de 28 de elevi harghiteni au susţinut examenul de limbă chineză, după ce pe parcursul acestui an şcolar au urmat cursul opţional în cadrul programului Confucius. Faţă de anul trecut, când au fost 13 elevi, numărul copiilor ce au susţinut acest examen s-a dublat.

Inspectorul şcolar pentru programe educaţionale din cadrul IŞJ Harghita, prof. Aurora Panaite, a explicat că şi în anul şcolar 2016/2017 s-a implementat programul Confucius în judeţul Harghita, în colaborare cu Institutul „Confucius” de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Cursul de limba şi civilizaţia chineză a fost predat de două voluntare din China. În program au fost incluse, iniţial, opt şcoli, la care s-a mai adăugat una. E vorba de elevi din Corbu, care s-au deplasat, sub supravegherea unui profesor, la Topliţa pentru a participa la curs. Examenul de limba chineză a fost susţinut pe 20 mai, 24 de elevi s-au prezentat pentru obţinerea nivelului I, iar patru elevi pentru nivelul II. La începutul anului şcolar, pentru acest curs opţional au fost înscrişi aproximativ 500 de elevi, însă doar cei 28 s-au prezentat la examen.

Inspectorul şcolar Aurora Panaite a declarat că „la fel ca anul trecut, şi în această vară există posibilitatea de aprofundare a cunoştinţelor de limbă şi cultură chineză în cadrul unei tabere de vară în China”. Tabăra de vară va avea loc în perioada 11-25 iulie. Potrivit sursei citate, la fel ca anul trecut, în China se asigură cazarea, programele, lecţii de limbă chineză la Universitate, biletele de intrare la obiectivele turistice ce urmează a se vizita, ghid şi un mentorat în persoana unui profesor chinez care vorbeşte chineză, română şi engleză.

Totuşi, şi contribuţia proprie a participanţilor este destul de mare. Această contribuţie proprie a fiecărui participant se referă la costul drumului dus-întors România – China, în valoare de aproximativ 750 de euro, transportul intern în China – 130 euro, şi costurile de obţinere a vizei – circa 300 de lei.

În acest an, pentru Harghita au fost rezervate patru locuri în delegaţie, pentru cadre didactice, iar în cazul elevilor nu erau limitate locurile. Astfel că din judeţul Harghita, în această vară, vor participa la tabăra de vară din China trei elevi: Iulia Diaconiţa (de la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni), Diana Laura Ilişan şi Oana Paraschivescu (ambele de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc).

De asemenea, patru cadre didactice – doi inspectori şcolari şi doi directori de instituţii de învăţământ – vor face parte din delegaţia harghiteană ce se va deplasa în China.

Prof. Aurora Panaite a spus că rolul delegaţiei este de a dezvolta şi de a îmbunătăţi cooperarea româno-chineză în educaţie, atât la nivel de coordonare, cât şi între şcoli. Din acest motiv au fost invitaţi doar inspectori şcolari şi directori de şcoli.

Din România, în aceeaşi tabără de vară vor merge 10 cadre didactice.

Totodată, în data de 17 iunie, o delegaţie formată din maximum 20 de persoane din judeţul Harghita, formată din inspectori şcolari, directori, cadre didactice, elevi, este invitată, împreună cu Institutul Confucius, la Ambasada Chinei din Bucureşti. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.