13 septembrie – Ziua Pompierilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 29 iunie 2022
Home » Societate » 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România
13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

  • În acest an, datorită pandemiei, ISU „Oltul” Harghita nu va mai organiza, ca în anii precedenţi, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, parade militare şi nu va mai prezenta publicului tehnica de intervenţie

În fiecare an, pentru pompierii români, 13 septembrie este zi de sărbătoare şi reprezintă un moment de mare însemnătate. În urmă cu 172 de ani, în 13 septembrie 1848, pompierii militari, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au făcut dovada supremului sacrificiu, înfruntând trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, mulţi dintre aceştia apărând cu propria lor viaţă idealurile Revoluţiei în inegala confruntare din Dealu Spirii.

„În acest an, dat fiind contextul actual, situaţia pandemică, măsurile de prevenire şi combatere a virusului SARS-CoV-2 şi restricţiile care se impun în această perioadă, ISU Oltul Harghita nu va mai desfăşura, aşa cum obişnuia în anii precedenţi, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, parade militare şi nu va mai putea prezenta publicului larg tehnica de intervenţie folosită în situaţiile de urgenţă şi în misiunile specifice”, se arată într-un comunicat de presă remis de Biroul de presă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita.

Totuşi, astăzi, începând cu ora 10:00, la sediul inspectoratului din Miercurea Ciuc printr-un ceremonial militar care se va desfăşura în cadru restrâns. Vor fi citite mesajele oficialităţilor dedicate Zilei Pompierilor din România – 13 Septembrie. Tot cu această ocazie va avea loc un moment festiv în care vor fi avansaţi în gradul următor pompierii militari care s-au evidenţiat în activitatea profesională, obţinând rezultate deosebite.

Tot în contextul Zilei Pompierilor din România, zeci de pompieri militari harghiteni s-au mobilizat, în această săptămână, pentru a dona sânge. „Acţiunea vine în sprijinul semenilor cu probleme medicale şi se derulează la nivel naţional, în perioada 7-11 septembrie, în cadrul campaniei Salvatorii donează pentru viaţă!”, se precizează în document.

Tot cu acest prilej, pompierii militari harghiteni vor depune coroane şi jerbe de flori la monumentele din judeţ dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului. Vor avea loc depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sándor din satul Sâncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti, precum şi la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczö Ernö din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

„Acum, la zi de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltul al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul Audacia et devotio!”,transmit reprezentanţii ISU Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.