Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

13-22 octombrie, Gheorgheni: Colocviul Teatrelor Minorităţilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » 13-22 octombrie, Gheorgheni: Colocviul Teatrelor Minorităţilor
13-22 octombrie, Gheorgheni: Colocviul Teatrelor Minorităţilor

13-22 octombrie, Gheorgheni: Colocviul Teatrelor Minorităţilor

În cadrul evenimentului vor avea loc peste 20 de spectacole, lansări de carte, concerte, un târg de carte, dar şi proiecţii de filme

Organizat o dată la doi ani de către Teatrul „Figura Stúdió” din Gheorgheni, Colocviul Teatrelor Minorităţilor a ajuns la ediţia cu numărul 12, fiind un festival teatral multicultural unic în această zonă. Prima ediţie a fost organizată la Sfântu Gheorghe, în anul 1978. Următoarele două, din 1980 şi 1992, au fost organizate tot aici, după care, s-a părut, că seria festivalului se încheie aici. Cea de-a patra ediţie s-a lăsat aşteptată aproape un deceniu. În anul 2001, Departamentul pentru Relaţiile Interetnice al Guvernului României a iniţiat reînnodarea evenimentului. În acel moment, în ţară funcţionau zece teatre minoritare: şapte maghiare, două germane şi unul evreiesc. Aflat sub conducerea lui Szabó Tibor András, Teatrul „Figura Stúdió” îşi aniversa abia zece ani de funcţionare şi era înregistrat ca fiind cea mai mică instituţie teatrală minoritară din ţară. În ciuda acestui fapt, micul colectiv al instituţiei a hotărât – drept consecinţă a faptului că nici un alt teatru nu şi-a asumat responsabilitatea de organizator – să creeze tradiţia colocviului la Gheorgheni. Astfel, cea de-a patra ediţie a festivalului a avut loc la Gheorgheni.

Organizatorii evenimentului de la Gheorgheni spun că acesta cuprinde „de regulă, 23 de spectacole, lansări de carte, concerte, târg de cărţi şi workshop-uri, încercând să arătăm prin ele ce înseamnă să te naşti, în ziua de azi, în mijlocul unei comunităţi minoritare şi care sunt elementele ce conferă statut special existenţei noastre central-europene”.

În perioada 13-22 octombrie, la Gheorgheni se vor afla 17 trupe de teatru din România, companii de stat, teatre şi proiecte teatrale independente, cu prezenţa invitatului special al Teatrului din Novi Sad, Serbia.

Pe lângă Teatrul „Figura Stúdió” din Gheorgheni, Teatrul „Csíki Játekszin” din Miercurea-Ciuc şi cel din Odorheiu Secuiesc, la Gheorgheni vor mai fi prezente trupe ale teatrelor din Cluj-Napoca (Teatrul Maghiar de Stat – Homemade, spectacolul proiectului „Părinţi”), din Oradea (Teatrul „Szigligeti” vine cu o interpretare a Mizantropului lui Molière), Târgu-Mureş (Teatrul Naţional va pune pe scenă o operă de a lui Cehov: Pescăruşul, iar Teatrul pentru Copii şi Tineret Ariel va veni cu o interpretare după Misima Jukio: Madame de Sade), din Timişoara (Teatrul Maghiar de Stat – Teatrul German de Stat va oferi publicului harghitean piesa Moliendo café), din Satu Mare (Teatrul de Nord va pune pe scena din Gheorgheni spectacolul Comedia erorilor, după Shakespeare), din Sibiu (secţia germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” propune o adaptare după Alan Ayckbourn: Şarpele în iarbă), iar Compania de Teatru Giuvlipen din Bucureşti, o trupă a romilor, va pune pe scenă singura piesă în limba română – Albastru/Portocaliu.

De peste hotare au fost invitate Atelierul Cultural „Káva”, din Budapesta, cu piesa Lady Lear şi Teatrul Novi Sad, care va pune pe scenă Ultima revoluţie sârbă, o adaptare scenică a lui Lénárd Róbert după drama lui Balog István.

De precizat faptul că toate piesele vor fi subtitrate în limba română, bineînţeles, mai puţin cea a Teatrului Giuvlipen.

Pe lângă spectacolele teatrale, cei care vor merge la festival vor avea parte şi de câteva proiecţii de filme (Nu este cea mai bună perioadă din viaţa mea, Ungaria, 2016, regia Hajdu Szabolcs; Despre trup şi suflet, Ungaria, 2017, regia Enyedi Ildikó), dar şi de concerte (sZempöl Offchestra, Testosteron, Forever Beatles – formaţie tribut sau Koszika & The Hotshots); de altfel, aproape fiecare seară a evenimentului va fi încheiată cu un concert.

Din program nu vor lipsi nici lansările de carte, expoziţiile sau discuţiile pe teme ce ţin de teatru (Teatru şi educaţie sau necesitatea înfiinţării unui Teatru Rom de Stat în România).

Programul integral al Colocviului Teatrelor Minorităţilor poate fi accesat pe adresa de Internet: http://kollokvium.figura.ro/ro.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.