Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

10 incendii de vegetaţie uscată în trei zile | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » 10 incendii de vegetaţie uscată în trei zile
10 incendii de vegetaţie uscată în trei zile

10 incendii de vegetaţie uscată în trei zile

În ciuda avertizărilor repetate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita şi a autorităţilor locale, arderile necontrolate au început şi în acest an să dea bătăi de cap pompierilor. Astfel, peste 72 de hectare de vegetaţie uscată şi cinci ha de pădure tânără de brad au ars, în judeţ, în urma a 10 incendii de vegetaţie uscată. Arderile necontrolate au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, pentru stingerea lor intervenind pompierii militari şi voluntari.

Cel mai mare incendiu de acest fel a fost în satul Făgeţel din comuna Frumoasa, unde au ars o suprafaţă de 35 ha vegetaţie uscată şi cinci ha pădure tânără de brad de 1-10 ani, provenită din regenerare naturală. De asemenea, în municipiul Topliţa, zona Pârâul Savului, au ars 25 ha vegetaţie uscată şi lăstăriş, existând pericolul ca focul să se extindă la pădurea de molid şi la o fermă de animale din apropiere. Astfel de arderi necontrolate s-au mai înregistrat în Sărmaş (zona Runc), Miercurea-Ciuc (strada Szék şi zona Şuta), Odorheiu-Secuiesc (strada Sâmbăteşti), comuna Mihăileni (sat Văcăreşti), comuna Suseni (sat Valea Strâmbă) şi comuna Racu.

Potrivit Compartimentului Informare şi Relaţii cu Publicul din cadrul ISU „Oltul”, în multe cazuri exista pericolul extinderii incendiilor la fondul forestier sau gospodăriile populaţiei şi doar intervenţiile prompte au limitat în mare parte extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ. Cauza probabilă a acestor incendii a fost aprinderea vegetaţiei uscate de pe terenuri, în vederea curăţirii acestora, focul fiind lăsat nesupravegheat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.