vineri , 28 martie 2025
Home » Religie » 10 ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Andrei în demnitatea de Episcop al Covasnei şi Harghitei
10 ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Andrei în demnitatea de Episcop al Covasnei şi Harghitei

10 ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Andrei în demnitatea de Episcop al Covasnei şi Harghitei

  • PS Andrei: „Grija pentru sfintele mănăstiri, pentru aşezămintele sociale, pentru viaţa religioasă şi naţională a fiecărei parohii, pentru sporirea patrimoniului Episcopiei a fost marele imperativ al noii mele slujiri arhiereşti”

În 15 februarie s-a împlinit un deceniu de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Andrei în fruntea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. Cu această ocazie, duminică, în Catedrala Eparhială cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sf. Ier. Nicolae”, din municipiul Miercurea-Ciuc, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi un numeros sobor de preoţi din cele patru protopopiate ale episcopiei, în faţa a numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură privind pericopa evanghelică a „Duminicii Fiului risipitor” a fost susţinut de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu. „Duminica aceasta ne arată unde ne aflăm noi, în călătoria noastră cu Hristos. Conştiinţa noastră trebuie trezită astăzi, pentru a ne putea da seama de credinţa smerită a cananeencii, a flămânzirii şi însetării după Dumnezeu a vameşului Zaheu, pentru ca astăzi, prin noua pildă ce ne este înfăţişată, să ne întoarcem din exilul păcatului. De aceea Dumnezeu a lăsat în noi un judecător, ce se numeşte conştiinţă, ca semn al legăturii între două realităţi: între mine şi Dumnezeu. Conştiinţa este, aşadar, glasul lui Dumnezeu din mine. Conştiinţa trezeşte la realitate, sădind în noi hotărârea de îndreptare. Urmare a îndreptării îl vedem pe Tatăl cu braţele deschise, neaşteptând ca noi să batem la uşă. El, Dumnezeu, iese în întâmpinare, te îmbrăţişează şi apoi reface tot ceea ce tu ai stricat din sufletul tău”, a arătat, printre altele, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu.

„Binecuvântare şi felicitări la ceas aniversar” transmise de Preafericitul Părinte Daniel

Preasfinţitul Părinte Nestor a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat ierarhului locului, cu ocazia împlinirii a primului deceniu de arhipăstorire în Tronul Episcopal al Covasnei şi Harghitei. În mesaj s-a evidenţiat că „slujirea sa arhierească s-a dovedit a fi una rodnică, binecuvântată şi folositoare Bisericii şi Neamului românesc”. „Înzestrat de Dumnezeu cu o reală vocaţie misionară, Preasfinţitul Părinte Andrei a împlinit şi a înmulţit faptele iubirii milostive, dezvoltând o bogată lucrare social-filantropică, prin desfăşurarea mai multor programe consacrate atât copiilor şi tineretului, cât şi persoanelor vârstnice. (…) De asemenea, din punct de vedere al identităţii etnice, a fost preocupat de realizarea mai multor activităţi culturale, sesiuni ştiinţifice şi sesiuni de comunicări, având tematică istorică, etnografică, sociologică şi de studiere a tradiţiilor şi obiceiurilor românilor transilvăneni. Totodată, Preasfinţia Sa a înnoit şi intensificat viaţa pastorală, administrativă şi duhovnicească a credincioşilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, prin creşterea numărului de parohii, iar sub aspectul organizării vieţii monahale, la iniţiativa Sa, au fost înfiinţate noi mănăstiri şi vetre monahale, cu scopul păstrării şi cultivării credinţei creştine ortodoxe, a spiritualităţii, identităţii şi demnităţii româneşti, într-o zonă multietnică a ţării, unde credincioşii creştin-ortodocşi români sunt minoritari, iar lucrarea pastorală arhierească este în acelaşi timp necesară şi anevoioasă”, s-a arătat, printre altele, în mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel.

La rândul său, ÎPS Laurenţiu Streza i-a transmis Preasfinţitului Părinte Andrei că ar dori ca „această aniversare să fie o bucurie continuă”. „Noi am vrea, Preasfinţia Voastră, ca această aniversare să fie o bucurie continuă, deci ea să provoace nu numai acea putere lucrătoare, acel devotament faţă de credinţa străbună şi faţă de neamul românesc, pe care o aveţi şi pe care o sprijinim continuu, dar să fie un prilej de bucurie continuă”, a spus ÎPS Laurenţiu.

Scurtă prezentare a rodnicei activităţi a PS Andrei

PC Pr. Teodor Eugen Bijec a susţinut un cuvânt de apreciere privind rodnica activitate a Preasfinţitului Părinte Andrei în cei 10 ani de slujire ca episcop al Covasnei şi Harghitei. „Tot ceea ce s-a săvârşit în Sfânta Biserică din cele două judeţe, a Covasnei şi Harghitei, Preasfinţia Voastră aţi purtat în acest răstimp în gând, în suflet şi-n lucrare, urmând cuvintelor Sfântului Apostol Pavel, care zice: «Orice faceţi, lucraţi din toată inima ca pentru Dumnezeu, ci nu ca pentru oameni» (Coloseni 3, 23), precum şi Sfântului Ierarh Vasile cel Mare: «În cadrul unei Episcopii, ierarhul trebuie să fie ochii, gura şi mâinile lui Hristos pentru păstoriţii săi». Acestea arată misiunea şi exigenţele slujirii arhiereşti, pe de o parte, iar pe de altă parte, nevoia ca noi, toţi fii duhovniceşti ai Preasfinţiei Voastre să fim în neîntreruptă legătură cu Ierarhul nostru, în comuniune sfântă şi mai ales în ascultare, care face ca rânduiala bisericii să fie nu doar păzită, ci sporită prin lucrări ce pot să ne recomande ca popor ales al lui Dumnezeu. Au trecut 10 ani, dar 10 ani de muncă, uneori cu osteneală, ori durere, dar mereu cu revărsări de har prin roada Duhului Sfânt, în Sfânta Biserică, pentru care dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a săvârşit”, a spus pr. Teodor Bijec.

Acesta a făcut şi un scurt bilanţ al celor 10 ani. „Ştim că în cei 10 de ani aţi zidit şi spiritual şi material această Sfântă Episcopie cu multe lucrări care au stat în această multiplă slujire a eparhiei, care înseamnă slujire liturgică şi pastoral-misionară în primul rând, apoi în dimensiunea aceasta a culturii şi educaţiei, în partea ei filantropică, social-filantropică şi să nu uităm de cea administrativă, unde se cere întotdeauna ca plecând de la ierarh lucrurile să fie în bună rânduială şi să fie lucrul care să ne bucure, lăsând ca moştenire sfântă tot ceea ce se săvârşeşte spre Slava Lui Dumnezeu, a Sfintei noastre biserici şi a neamului nostru românesc. (…) În cei 10 ani de zile au fost hirotoniţi 53 de preoţi la parohii, o parte dintre aceştia ulterior au plecat şi în alte eparhii. Hirotonia unui număr de 8 diaconi pe care îi avem la momentul acesta. În privinţa vieţii pastorale, aţi înfiinţat încă 6 parohii, astfel încât la momentul acesta la care vorbim eparhia numără 124 de parohii, organizate în 4 protopopiate cu 35 de parohii de oraş şi alte 89 de parohii din mediul rural, cu 88 de preoţi parohi, iar în partea monahală aţi edificat, aţi ridicat două sfinte mănăstiri şi un schit şi alte 5 metocuri episcopale pentru buna desfăşurare a vieţii monahale. Aţi hirotonit 12 părinţi ieromonahi dintre care o parte sunt deja protosingheli şi alţi 4 părinţi ierodiaconi. Partea filantropică – şi ea deosebită pentru o zonă misionară ca a noastră – arată că în cei 10 ani de zile s-au investit în toate nivelurile de la centrul eparhial, protopopiate şi parohii, aproape 6 milioane de lei, în ceea ce a însemnat ajutorul multor oameni necăjiţi şi în lipsuri, aşa cum Sfânta Noastră Biserică ne porunceşte să le fim aproape”, a spus părintele Teodor Bijec.

Cu prilejul împlinirii primului deceniu de slujire a Preasfinţitului Părinte Andrei în Episcopia Covasnei şi Harghitei, administraţia eparhială, împreună cu obştea de maici a Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sf. Ier. Nicolae”, a oferit în dar Preasfinţiei Sale, pe lângă frumoase buchete de flori – simbolul recunoştinţei şi a fieştii ascultări – o icoană purtându-o central pe Maica Domnului care adăposteşte sub acoperământul său eparhia, încadrată de ocrotitorii cereşti ai Ierarhului: Sf. Ap. Andrei, Cel întâi chemat şi Sf. Ier. Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

PS Andrei: „Am acordat o atenţie deosebită formării intelectuale şi spirituale ale clerului”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Andrei a susţinut un cuvânt de mulţumire, pe care l-a intitulat „Episcopul, chip de lumină în calea păstoriţilor”, în care a arătat că împlinirea a zece ani de la întronizare îi oferă un prilej de cugetare şi meditaţie.

„Am ucenicit şapte ani la Sibiu, lângă Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, cu iubire de Hristos şi iubire de neam, aceste două însuşiri de căpetenie ale marilor personalităţi vlădiceşti, ale românilor ortodocşi din Ardeal, aşa cum le-a lăsat ca moştenire Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna. Aşezat pe scaunul vlădicesc de la Miercurea-Ciuc, am început lucrarea misionar-pastorală demarată de mentorul meu spiritual, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, primul episcop ortodox al nou-înfiinţatei Episcopii a Covasnei şi Harghitei, astăzi Mitropolit al Banatului. Grija pentru sfintele mănăstiri, pentru aşezămintele sociale, pentru viaţa religioasă şi naţională a fiecărei parohii, pentru sporirea patrimoniului episcopiei a fost marele imperativ al noii mele slujiri arhiereşti. Am acordat o atenţie deosebită formării intelectuale şi spirituale ale clerului. Am ales Academia Teologică Şaguniană de la Sibiu, vatră spirituală pentru formarea slujitorilor Sfintelor Altare. Sunt conştient că doar o preoţime astfel pregătită este în stare să adape, să învioreze şi să întărească sufletele bunilor noştri credincioşi. Preoţimea crescută şi înduhovnicită îşi împlineşte cu pricepere şi elan apostolatul său misionar pastoral”, a spus, printre altele, Preasfinţitul Părinte Andrei.

De asemenea, ierarhul locului a mulţumit lui Dumnezeu, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, precum şi membrilor Sfântului Sinod, pentru încrederea cu care l-au investit în urmă cu 10 ani, prin alegerea şi numirea în tronul rămas vacant al Eparhiei Covasnei şi Harghitei, după alegerea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan în demnitatea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, primul ierarh al nou înfiinţatei eparhii din anul 1994, care vreme de 20 de ani a slujit neostenit pentru sporirea patrimoniului spiritual şi material a Bisericii din sud-estul Transilvaniei. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Andrei a adresat alese mulţumiri reprezentanţilor centrali şi locali ai Statului şi conducătorilor de structuri militarizate. Clerului de mir şi monahal şi bunilor credincioşi ai Eparhiei le-a adresat arhiereşti binecuvântări, încredinţându-i de faptul că îi poartă mereu în rugăciuni.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Pocrov al Catedralei Eparhiale. (Şt.P., foto: Episcopia Covasnei și Harghitei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*