Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi-a premiat la Miercurea Ciuc câştigătorii pentru anul 2019 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi-a premiat la Miercurea Ciuc câştigătorii pentru anul 2019
Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi-a premiat la Miercurea Ciuc câştigătorii pentru anul 2019

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi-a premiat la Miercurea Ciuc câştigătorii pentru anul 2019

  • Aurel Ion Brumaru, Simona Antonescu, Laurenţiu-Ciprian Tudor şi Florin Şindrilaru sunt autorii celor mai bune volume publicate în 2019 de către membrii filialei Braşov a USR

Evenimentul, organizat de preşedintele Asociaţiei „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, Ionel Simota, a fost găzduit, vineri după-amiază, de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”.

„Este pentru prima oară când numele instituţiilor noastre apar pe acelaşi afiş şi îi întâmpinăm cu mare bucurie pe reprezentanţii Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, reprezentată aici la cel mai înalt nivel”, a declarat Bedő Melinda, reprezentanta instituţiei.

Poetul Ionel Simota, preşedintele juriului ales pentru desemnarea câştigătorilor, a declarat deschisă festivitatea de premiere.

Premiul Opera Omnia pentru anul 2019 i-a fost atribuit filosofului, eseistului şi criticului literar Aurel Ion Brumaru, juriul onorându-i astfel realizările pe tărâm literar de până acum. Din păcate, scriitorul nu a putut ajunge la eveniment, localitatea în care trăieşte fiind în carantină. Dar despre sine şi despre opera sa le-a povestit invitaţilor prin intermediul unei scurte „dări de seamă”, prezentată de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Filiala Braşov, Adrian Lesenciuc.

„Născut la 2 aprilie 1943, în Strâmtura, Maramureş, Aurel Ion Brumaru a crescut în proximitatea marelui gânditor Petre Ţuţea şi a venit în prim-planul literaturii române cu câteva cărţi, dintre care o trilogie fenomenală dedicată fiinţei româneşti. A fost unul dintre apropiaţii lui Constantin Noica şi este unul dintre cei care au dus mai departe ideile acestuia. Volumele «Fiinţă şi Loc», «Despre Fiinţa Românească» şi «Fiinţa muzicală» formează o trilogie de referinţă în ceea ce priveşte filosofia românească. Şi, mai mult, Aurel Ion Brumaru este un extraordinar critic literar şi un om deschis spre tot ceea ce presupune dialogul între oraşe, dar între acele centre culturale care au fost cumva parte din traseul formării sale: Baia Mare, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti. (…) Aurel Ion Brumaru este un scriitor care merită citit şi în ceea ce priveşte dezbaterea pe tema fiinţei româneşti, a posibilităţii şi modului în care ea se manifestă, un scriitor care nu trebuie sub nici o formă ocolit”, a afirmat preşedintele USR – Filiala Braşov.

De această dată, juriul a decis să acorde două premii „Cartea Anului” 2019.

Unul a fost atribuit prozatoarei Simona Antonescu, pentru romanul „Ultima Cruciadă”, apărut la Editura Polirom, un roman care l-a „fascinat” pe poetul şi preşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, Ionel Simota.

„Mulţumesc pentru acest premiu, care este de departe cel mai drag dintre premiile pe care le-am primit până acum”, a spus Simona Antonescu, autoarea mai multor romane, cu precădere istorice: „Fotograful Curţii Regale”, „Darul lui Serafim”, „Hanul lui Manuc”. Şi, nu în ultimul rând, seria de şapte volume intitulată „Istoria povestită copiilor”, „o poveste în episoade multiple, în care doi copii gemeni parcurg Istoria României, începând din perioada dacică şi până în prezent, aducând în prim-plan, într-o altfel de povestire, nevinovată, personaje importante din istoria noastră, într-o încercare de a întoarce privirea către cultură şi istorie”, potrivit poetului, prozatorului şi criticului literar Adrian Lesenciuc.

De curând, Simona Antonescu a dat la tipar cel mai nou roman – „În umbra ei” – de această dată unul cu caracter autobiografic, în centrul căruia se află Ea, mama autoarei.

Cel de-al doilea premiu „Cartea Anului” 2019 i-a fost conferit tânărului poet, eseist şi jurnalist cultural Laurenţiu-Ciprian Tudor, pentru volumul de versuri în ediţie bilingvă română-engleză „Jurnal de cuplu”, publicat la Editura Brumar, „o carte foarte bine scrisă, foarte frumos structurată”, apreciază poetul Ionel Simota, care a parcurs-o „cu mare plăcere”.

„Scriitorii nu scriu pentru premii, dar când se întâmplă să fie premiaţi, sunt onoraţi şi se bucură. Dar ne bucurăm şi mai mult atunci când oamenii sunt contagiaţi de ceea ce scriem şi duc mai departe emoţia, cu gândul că lumea poate fi mai bună. Spun asta pentru că trăim vremuri smintite şi e foarte important să nu ne pierdem bucuria de a fi, să nu ne pierdem echilibrul şi să nu uităm că suntem ceva mai mult decât nişte animale, că trăim pentru şi prin metaforă şi că suntem copiii lui Dumnezeu. Primul critic care a scris o cronică profesionistă despre mine a fost Aurel Ion Brumaru şi, iată, am ajuns să trăiesc bucuria de a fi premiat odată cu el. Iar pe de altă parte, să împart acelaşi premiu cu Simona Antonescu, un romancier foarte fain şi un om cu totul deosebit”, a mărturisit Laurenţiu-Ciprian Tudor.

Poetul premiat este şi un apreciat realizator de interviuri – amintim aici volumul „Teodor Baconschi – 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor”, lansat şi la Miercurea Ciuc – gen publicistic aparte, pe care mulţi jurnalişti îl practică, deşi realitatea ne demonstrează că prea puţini îi înţeleg rolul şi funcţiile. „Pentru a realiza interviuri e nevoie de un anumit tip de cultură şi de organizare, care de regulă lipsesc şi care vorbesc despre noi şi despre limitele noastre”, a punctat preşedintele Adrian Lesenciuc.

Premiul Mira, acordat de Filiala Braşov a USR, în parteneriat cu Societatea Ziariştilor şi Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu” Braşov condusă de scriitorul Mircea Branciu, i-a revenit criticului şi istoricului literar Florin Şindrilaru pentru volumul „Chiriaşii secundei. Batalionul disciplinat”.

Neputând onora cu prezenţa evenimentul, din cauza carantinei, Florin Şindrilaru a transmis un „Cuvânt”, căruia i-a dat citire poetul Ionel Simota. Alături de mulţumirile adresate conducerii USR – Filiala Braşov şi juriului „care au decis destinul unei cărţi gândite şi concretizate” de domnia, precum şi confraţilor întru scris, istoricul menţiona: „Suntem cu toţii angrenaţi în cea mai grea luptă pe care destinul ne-a hărăzit-o, aceea cu foaia albă de hârtie. Fie să avem parte de la Domnul de un plus de destin şi de har divin, căci noi suntem şi am rămas din toate timpurile cei mai însemnaţi slujitori ai cuvântului care întemeiază şi orânduieşte”.

Decernarea premiilor a fost urmată de momente de sensibilitate, create de autorii volumelor premiate şi de un scurt moment muzical susţinut de Teodora şi Alin Costache, membri ai Cenaclului „Buna Vestire”.

Câştigătorii premiilor pentru cărţile apărute în 2019 au fost felicitaţi, între alţii, şi de fostul prefect al judeţului Harghita, Ion Proca.

La decernarea premiilor filialei Braşov a USR au mai participat, alături de alţi invitaţi şi de publicul statornic iubitor de literatură, actualul subprefect Marius Ţepeluş şi preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Teodor Dobrean.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.