Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul în funcţie şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitaţi definitiv | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Primarul în funcţie şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitaţi definitiv
Primarul în funcţie şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitaţi definitiv

Primarul în funcţie şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitaţi definitiv

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins ca nefondat apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva hotărârii Tribunalului Mureş prin care primarul în exerciţiu şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán şi Szőke Domokos, au fost achitaţi în dosarul în care au fost judecaţi pentru comiterea unor presupuse infracţiuni de corupţie. Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă. Tribunalul Mureş i-a achitat pe cei doi, pe fond, în urmă cu un an, în data de 22 octombrie 2019.

Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş i-a trimis în judecată pe Ráduly Róbert Kálmán şi Szőke Domokos în anul 2015. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, primarul în funcţie al municipiului Miercurea Ciuc a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni), şi conflict de interese.

Szőke Domokos era acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni), şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Conform documentului citat, „în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, inculpatul Ráduly Róbert Kálmán a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie, pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia”. „Acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între inculpatul Ráduly Róbert Kálmán şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective”, se arată în rechizitoriu.

O altă faptă pentru care a fost trimis în judecată primarul, dar şi viceprimarul, se referă la faptul că „în perioada 2007-2011, inculpaţii Ráduly Róbert Kálmán şi Szőke Domokos (…) au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă”. „Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc cu SC Topo Service SA, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional. Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate”, se precizează în document.

În ceea ce îl priveşte pe Szőke Domokos, procurorii DNA au arătat că, „în cursul anului 2014, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru”.

„La data de 22 iunie 2014, inculpatul Szőke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale iniţiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local. În acest sens, inculpatul a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a şi făcut. Ulterior, la data de 2 iulie 2014, inculpatul Szőke Domokos, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale”, conform rechizitoriului.

De asemenea, se mai arăta în document, „în cursul anului 2011, inculpatul Szőke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de Primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru o suprafaţă de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală”.

Procurorii DNA au mai reţinut şi o altă faptă. Şi anume că, „în perioada 2014-2015, inculpaţii Ráduly Róbert Kálmán şi Szőke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc în diferite locaţii din ţară”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.