Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Sânmartin nu a solicitat avize pentru lucrările din Cimitirul Valea Uzului; de asemenea, alte 4 monumente de for public din Harghita și Covasna nu au avize favorabile de la Ministerul Culturii | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Sănătatea » Primăria Sânmartin nu a solicitat avize pentru lucrările din Cimitirul Valea Uzului; de asemenea, alte 4 monumente de for public din Harghita și Covasna nu au avize favorabile de la Ministerul Culturii
Primăria Sânmartin nu a solicitat avize pentru lucrările din Cimitirul Valea Uzului; de asemenea, alte 4 monumente de for public din Harghita și Covasna nu au avize favorabile de la Ministerul Culturii

Primăria Sânmartin nu a solicitat avize pentru lucrările din Cimitirul Valea Uzului; de asemenea, alte 4 monumente de for public din Harghita și Covasna nu au avize favorabile de la Ministerul Culturii

În data de 22.05.2019, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș  (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est, a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale, în temeiul Legii nr. 544/2001, o solicitare de informații privind avizarea monumentelor istorice.

La întrebarea dacă primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a solicitat și primit avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Comisia Națională pentru monumente de for public, pentru lucrările de realizare și amplasare a unei sole (cruci, stâlpi, monumente, inscripții) a militarilor maghiari, pe o suprafață de aproximativ 95% din totalul suprafeței fostului cimitir militar internațional din Valea Uzului, lucrări efectuate în etape după anul 1994 și până în prezent, acesta este răspunsul Ministerului Culturii și Identității Naționale: Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, nu a solicitat aviz din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, pentru lucrări de realizare și amplasare a unei sole a militarilor maghiari, la data redactării prezentei.”

În aceeași adresă, FCRCHM a solicitat răspuns la întrebarea dacă autoritățile locale au solicitat și primit avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Comisia Națională pentru monumente de for public, pentru următoarele monumente:

 1. Bustul lui Károly Kratochvil, un ofițer al armatei austro-ungare, amplasat în anul 2009, pe strada Independenței, în municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna;
 2. Gardianul Carpaților, amplasat în anul 2015 satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita.
 3. Secuiul rătăcitor, bust amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, reprezentându-l pe criminalul de război, Wass Albert, statuie contestată din acest motiv vehement de către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” și Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA) afiliat la Anti Defamation League (ADL – B’naiB’rith);
 4. Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, județul Covasna.

Redăm răspunsul Ministerului Culturii și Identității Naționale:

 1. În anul 2009, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (cum se numea la data respectivă) a eliberat un AVIZ NEFAVORABIL, sub nr. 3994/21.12.2009, privind amplasarea lucrării de artă plastică monumentală „Bust Károly Kratochwil Károly” în municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna, pe care îl atașăm prezentei, în copie, în Anexa nr.1. În Anexa 2 vă transmitem, în copie, punctul de vedere al Direcției Județene pentru Cultură Covasna, potrivit căruia bustul lui K. Kratochvil este amplasat în centrul municipiului Târgu Secuiesc, pe domeniul public, fără a avea avizele legale din partea Primăriei Târgu Secuiesc, încă din anul 2009.
 2. Pentru statuia Gardianul Carpaților, amplasată în anul 2015 în satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita, nu s-a solicitat aviz. (…)
 3. Bustul Secuiul rătăcitor este amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc; Parcul Memorial a fost realizat în anul 2004 de către Fundația Pro Odorhei. Statuile reprezintă 12 personalități istorice și culturale renumite: Kós Károly, Bethlen István, Wesselényi Miklós, Bethlen Gábor, Fráter György, regele Szent László, prințul Csaba, Hunyadi János, Báthori István, Rákóczi Ferenc, generalul Bem József, Nyírő József, iar cea de-a treisprezecea îl reprezintă pe anonimul „Secuiul Pribeag”. La data prezentei, în arhiva MCIN NU există date referitoare la emiterea unor avize, conform Legii 120/2006. (…)
 4. Referitor la Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, județul Covasna, precizăm că nu s-a solicitat emiterea avizului conform prevederilor legale în vigoare. (…)

FCRCHM solicită autorităților locale și centrale să ia de îndată măsurile legale față de edificarea acestor monumente cu caracter militar fără autorizații legale.

Biroul de presă al FCRCHM

Comentarii:

comentarii

8 comments

 1. Observ că atunci când se cere respectarea legii de către maghiari, sar în sus tot felul de apărători ai abuzului și ilegalității. Nu înțelegeți odată că trebuie să manifeste și ei respect pentru statul român? Mereu inventează probleme conflictuale și acolo unde nu ar trebui să fie, doar din patimă șovină.

  • Fülöp István

   De unde aceastã observatie? Cine a sãrit în sus?

   • Cătălin Vasile

    Consângeni de-ai dumneavoastră, care ne tot numesc “chiriaşi”, în batjocură, uitând că acesta a fost şi rămâne pământul Daciei, iar noi nu suntem urmaşii invadatorilor romani, cum tot vrea să prostească papalitatea de secole. Tot etnici maghiari sunt şi cei care vorbesc de asimilare, neputând şi refuzând înţelege faptul că se poate convieţui în armonie, dar sub nicio formă revenindu-se la şovinismul îndurat de români pe propriile meleaguri timp de sute de ani.

   • Gabriel Dobrescu

    Tu, de exemplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.