Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borboly Csaba către etnicii maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului: „Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Borboly Csaba către etnicii maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului: „Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”
Borboly Csaba către etnicii maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului: „Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”

Borboly Csaba către etnicii maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului: „Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”

Cu ocazia comemorării tinerilor secui ce şi-au pierdut viaţa în urmă cu 75 de ani în această zonă, parcela unde sunt amplasate crucile în memoria eroilor români a fost îngrădită, iar drumul dinspre Moldova a fost închis

Comunitatea maghiară a comemorat, luni, la Cimitirul Militar Internaţional de la Valea Uzului, 75 de ani de când „armata sovietică a spart linia de front de la Valea Uzului”, prima înfrângere fiind suferită de o unitate de grăniceri secui formată din tineri de 17 şi 18 ani

La comemorarea din acest an, faţă de anii precedenţi, s-a încercat o mobilizare mult mai mare a etnicilor maghiari, în contextul tensiunilor existente după ce, la începutul acestui an Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români.

Astfel, organizatorii comemorării au îngrădit acea porţiune a cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat monumentul dedicat eroilor români şi de alte naţionalităţi care şi-au pierdut viaţa în luptele din acea zonă, din cele două războaie mondiale, iar paznici civili au supravegheat să nu intre nimeni. De altfel, după intrarea în cimitir a păstrătorilor de tradiţii îmbrăcaţi în husari, aceştia au fost poziţionaţi cu spatele la crucile eroilor români.

De asemenea, la solicitarea organizatorilor, drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului a fost închis, tocmai pentru a se preîntâmpina orice posibile evenimente negative.

În discursul său, Borobly Csaba le-a spus participanţilor că fiecare dintre ei are un rol „în procesul de apărare a Văii Uzului”.

„Nu este suficient doar să ne reamintim: sacrificiul imens al tinerilor eroi secui ne îndeamnă să luăm o poziţie hotărâtă. (…) Faptul că suntem aici împreună, reprezintă o mare forţă: comunitatea maghiară este împreună, indiferent că reprezentăm Transilvania sau regiunea Partium, inimile noastre bat la unison şi arată celor care vor ca acest pământ să fie al lor, că aici este casa noastră, de mai bine de o mie de ani.

Vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi prezenţi aici într-un număr atât de mare, deoarece fiecare dintre noi este răspunzător pentru soarta Văii Uzului. Este de asemenea important ca fiecare din noi să facă ceea ce ştie cel mai bine, fie că este politician, civil, păstrător al tradiţiilor, conducătorii de instituţii, jurişti, avocaţi. Toţi avem un rol în procesul de apărare a Văii Uzului!”, a spus Borboly Csaba de pe scena amplasată în interiorul cimitirului, unde s-au desfăşurat şi manifestările de comemorare.

În aceeaşi idee a vorbit în predica sa, la sfârşitul slujbei religioase, celebrate de episcopul Tamás József, şi călugărul franciscan Csaba Böjte. Acesta a spus în discursul său că e nevoie de dreptate şi iubire, iar în cazul Văii Uzului iubirea trebuie îmbrăcată în dreptate şi dreptatea trebuie să biruiască.

„Dacă pentru această ţară sunt buni banii noştri plătiţi prin taxe, munca noastră cu sudoare, atunci să fie bune şi drapelul nostru, şi imnul nostru, şi limba noastră”, a mai declarat călugărul franciscan, potrivit agenţiei de presă ungară MTI, în contextul în care i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage pentru ca şi steagul secuiesc să ajungă pe clădirea Parlamentului din Bucureşti.

La comemorarea de luni au participat şi parlamentari UDMR, ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai Consulatului ungar din Miercurea Ciuc, ai PCM (care au intrat în cimitir scandând, printre altele, Ria, Ria Hungaria!), PPMT etc.

Comemorarea a fost organizată de Primăria comunei Sânmartin, Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita.

∗∗∗

Reamintim că tensiunile în ceea ce priveşte Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului au început când Primăria Dărmăneşti a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câţiva cetăţeni maghiari. După aceste incidente, Consiliul Judeţean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână.

În 6 iunie, de Ziua Eroilor Români, mai multe asociaţii de români au mers la Cimitirul de la Valea Uzului pentru a comemora soldaţii români. Însă membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna au organizat, la rândul lor, un protest „paşnic” la cimitir, exact în aceeaşi zi, făcând un lanţ uman pentru a nu-i lăsa pe români să intre în interior. La un moment dat, poarta a fost ruptă, iar românii, împreună cu un sobor de preoţi, au intrat în cimitir, unde a avut loc o slujbă religioasă. În momentul de faţă, comuna Sânmartin şi oraşul Dărmăneşti îşi revendică fiecare satul Valea Uzului, unde este amplasat şi cimitirul. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Bravo, domnule Borboly! Bun funcționar public are statul român! (care îndeamnă la șovinism).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.