O sărbătoare a gusturilor şi culturilor: Festivalul Taste of Transylvania

0

Mii de gurmanzi şi iubitori ai tradiţiilor s-au adunat weekendul trecut în pitoreasca Vale Boroş din judeţul Harghita pentru a celebra diversitatea gastronomică şi multiculturală a regiunii, în cadrul festivalului „Taste of Transylvania”. Evenimentul, ajuns la a patra ediţie, a transformat poiana montană într-un adevărat sat culinar, unde vizitatorii au descoperit preparate reinterpretate de chefi renumiţi, dar şi reţete transmise din generaţie în generaţie de comunităţile locale.

Drumul până la festival, parcurs adesea cu căruţa trasă de cai, a adăugat un plus de autenticitate experienţei. Aici, banii clasici nu au avut valoare. Totul se plăteşte cu „piţule”, jetoane ce pot fi schimbate la standuri special amenajate.

Este o lume în care tradiţia se întâlneşte cu inovaţia: standurile micilor producători stau alături de bucătari celebri, reţete vechi de sute de ani sunt reinterpretate în forme surprinzătoare, iar publicul nu se mulţumeşte doar să guste, ci vrea să ştie povestea din spatele fiecărui preparat.

Pe lângă mesele cu bucate, festivalul a avut un aer de comunitate: muzică live, copii alergând, discuţii lungi despre reţete, vinuri şi legume colorate.

Fiecare colţ din Valea Boroş a devenit, pentru câteva zile, o sală de clasă în aer liber, unde gastronomia a fost pretextul pentru dialog şi cunoaştere.

Mihai Toader, chef la Soro Lume: „Îmi place să comunic cu oamenii şi să le arăt ce am mai descoperit eu din cultura gastronomică din Transilvania”

La Festivalul Taste of Transylvania, cheful Mihai Toader nu este doar un simplu participant, ci o figură emblematică. El se simte „ca acasă” şi aduce de fiecare dată o poveste culinară nouă, o celebrare a diversităţii gastronomice a Transilvaniei. Anul acesta a surprins publicul cu o reinterpretare a unui preparat tradiţional rom, Shahaimas, oferind o călătorie culinară într-un univers mai puţin explorat.

„Sunt încă din prima zi parte din acest festival. Am văzut cum creşte cumva organic, cu oameni pasionaţi de bucătărie şi de bucătăria multiculturală de pe teritoriul României sau al Transilvaniei”, a povestit Mihai Toader.

De la o ediţie la alta, bucătarul a onorat diverse culturi locale, de la cea ciobănească şi secuiască, la cea aromânească. Anul acesta a ales să aducă în prim-plan o reţetă a romilor, o mâncare simplă, cu rădăcini în mai multe zone ale ţării, de la Moldova la Oltenia. „Shahaimas este o reţetă la bază cu porc şi varză, o combinaţie între o scăzătură şi o ciorbă”, a explicat el.

Dar Mihai Toader nu a preparat-o pur şi simplu, ci a reinterpretat-o într-un mod care să sublinieze şi alte aspecte ale culturii rome, cum ar fi legătura cu natura. El a înlocuit carnea afumată cu un piure de varză afumată pe grătar şi a adăugat un sos de ciuperci, ca un omagiu adus romilor culegători din pădurile Transilvaniei. Fiecare element al farfuriei a avut o poveste: porcul, preparat lent în cuptorul cu lemne, a fost glazurat cu sosul de ciuperci, iar întregul preparat a fost asezonat cu un sos de usturoi şi varză murată, care a oferit o notă de aciditate.

Interacţiunea sa cu publicul a demonstrat cât de mult contează pasiunea şi sinceritatea. „Mă simt ca acasă aici. Îmi place să comunic cu oamenii şi să le arăt ce am mai descoperit eu din cultura gastronomică din Transilvania”, a mărturisit el, bucuros de mulţimea care s-a adunat în jurul său.

Pentru tinerii bucătari, mesajul său este unul simplu, dar profund: „Sfatul meu este să fie originali, să încerce să fie sinceri cu ei şi să aibă foarte multă răbdare”. El subliniază importanţa de a învăţa „pas cu pas”, fără grabă, pentru a descoperi cu adevărat bucuria şi frumuseţea acestei meserii.

Mihai Toader, care se descrie ca fiind autodidact, a transformat pasiunea pentru cercetarea culinară într-o misiune personală. Proiectul său, Fragmente, este dedicat descoperirii şi conservării reţetelor şi muzicii româneşti, iar restaurantul său, Soro Lume, este materializarea viziunii sale.

Csapó Sándor, chef la Petry: „Festivalul e pentru mine o relaxare”

Echipa de la Petry Bistro din Târgu Mureş, condusă de bucătarul Csapó Sándor, a fost una dintre prezenţele notabile la Festivalul Taste of Transylvania. Pentru el, a treia participare la eveniment a fost o confirmare a faptului că a devenit parte din sufletul festivalului. „Am văzut cumva cum creşte festivalul şi mă bucură foarte tare că creşte organic”, ne spunea bucătarul, care a mizat pe un meniu bazat exclusiv pe produse locale.

Echipa a adus cinci preparate, incluzând o supă, trei feluri de carne şi peşte, dar şi un „preparat creativ” pe care l-a schimbat în fiecare zi.

„Am adus de la producători locali o grămadă de fructe şi legume, şi aici, zi de zi, creăm ceva special”, a explicat el. Csapó Sándor a pus accent pe sezonalitate şi pe diversitate, fiind pregătit să ofere şi opţiuni pentru vegetarieni şi vegani, chiar dacă acestea nu au fost o prioritate în meniul principal.

Pentru bucătarul-şef, festivalul este o oază de bucurie şi de inspiraţie, datorită interacţiunii cu publicul. „Festivalul acesta îmi place în primul rând pentru oamenii care vin aici”, mărturiseşte el, amintindu-şi cu drag o discuţie de o jumătate de oră cu un client de la prima ediţie. „Oamenii care vin aici sunt, practic, gurmanzi, care nu vin numai să mănânce, vor să afle cum se prepară acel preparat, care este istoria lui”, a precizat acesta.

Această conexiune directă este, pentru el, esenţa participării. Chiar dacă munca începe la ora şase dimineaţa şi se termină târziu, Csapó Sándor nu o consideră obositoare. „Partea asta cu vorbitul, cu gătitul… Asta e relaxare”, a subliniat el. Partea grea, spune bucătarul, este munca de acasă, cea de pregătire şi de organizare.

Csapó Sándor recunoaşte că a avut două mari pasiuni în copilărie: sportul şi bucătăria. Cu o sinceritate dezarmantă, el mărturiseşte că a renunţat la sport din lipsă de condiţii, dar nu regretă deloc drumul ales în bucătărie. „Îmi place foarte mult ceea ce fac, probabil aşa a fost să fie”, a concluzionat el, dovedind că pasiunea şi dedicarea pot transforma o meserie într-o adevărată vocaţie.

Cezar Munteanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România: „Mâncarea nu ar trebui să aibă frontiere”

Cezar Munteanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, ne-a vorbit despre esenţa festivalului şi despre rolul pe care îl are asociaţia în promovarea unităţii. Căldura soarelui de anul acesta a contrastat cu ploaia de la ediţia precedentă, dar un element a rămas neschimbat: publicul dornic de a savura o mâncare bună şi de a descoperi noi culturi culinare.

„Din punctul meu de vedere, cred că Asociaţia şi-a atins scopul. Am venit aici să arătăm multiculturalismul, să arătăm că mâncarea nu ar trebui să aibă frontiere şi să fim coagulatorul ăla de care au nevoie comunităţile peste tot în ţara asta”, a declarat Cezar Munteanu.

Pentru el, misiunea asociaţiei depăşeşte graniţele gastronomiei. Fie că este vorba de comunităţile secuieşti, săseşti, rome sau aromâne, el consideră că asociaţia trebuie să fie un catalizator pentru a le uni. „Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din România este asociaţia pentru comunitate, nu doar pentru membrii lor”, a subliniat el.

La a doua sa participare, Cezar Munteanu a remarcat o evoluţie a festivalului, care a devenit mult mai complex. O dovadă în acest sens a fost prezenţa Echipei Naţionale pe scenă, un moment care a adus un plus de profesionalism şi spectacol. El a promis un „cooking show” surpriză, în care urma să improvizeze, gătitul spontan fiind o modalitate de a demonstra că bucătăria nu trebuie să fie complicată sau intimidantă.

„Cred că ar trebui să fie un cooking show pentru cei anxioşi, să le arătăm că se poate şi că bucătăria e exact ca în sport: Just do it”, a încheiat Cezar Munteanu, oferind un mesaj direct şi motivant pentru toţi cei care vor să se aventureze în lumea culinară.

Festivalul „Taste of Transylvania” din acest an a adus în faţa publicului şase restaurante şi chefi de top cu stele Michelin, transformând dealul Satului de vacanţă Boroş din Lunca de Jos într-un spectacol al gusturilor, tradiţiilor şi inovaţiei culinare.

Printre invitaţii internaţionali s-au numărat Ana Roš, chef al restaurantului Hiša Franko din Slovenia (3 stele Michelin şi o stea verde), desemnată „Cea mai bună femeie-chef din lume” în 2017 şi premiată la The Best Chef Awards 2024, Alessandro Ingiulla, cel mai tânăr chef italian cu o stea Michelin, şi Iñaki Bolumburu, chef nomad din Ţara Bascilor, colaborator al mai multor restaurante Michelin.

Lor li s-au alăturat din România chefi precum Alex Petricean (NOUA), Mihai Toader (Soro Lume), Oana Coantă (Bistro de l’Arte) şi Cezar Munteanu, iar din Ungaria restaurantele Bábel şi Costes Downtown, ambele cu stele Michelin, alături de celebra cafenea Gerbeaud. Mészáros Ádám, singurul chef maghiar cu două stele Michelin, a fost prezent cu restaurantul Páva din Odorheiu Secuiesc.

Experienţa a fost completată de momente speciale, precum o stână autentică adusă de Kongó Farm, un ceaun uriaş unde zilnic au gătit chefi diferiţi, un colţ dedicat copiilor şi Vigneron Champagne Bar, cu şampanii premium şi panoramă asupra văii.

Pe lângă experienţele gastronomice, festivalul a fost animat de concertele trupelor IRIS, Don’t Stop The Queen, Tárkány Művek şi Bogdan Simion.

Unul dintre momentele cele mai aşteptate a fost culesul comunitar de cartofi, duminică dimineaţa, unde, alături de recoltă, au fost ascunse premii în valoare totală de 10.000 de euro, de la un grătar multifuncţional de mari dimensiuni până la abonamente pe viaţă la festival şi experienţe speciale la crama Carassia.

Oriunde te-ai fi aflat în cadrul festivalului, fie printre tarabele cu preparate, fie pe aleile dintre standuri sau la colţul cu panoramă, aerul era plin de discuţii despre experienţa culinară. Se auzeau vizitatori care spuneau că au venit în Harghita special pentru Taste of Transylvania, comentând despre preparate, împărtăşindu-şi impresiile despre ce le-a plăcut şi ce nu, despre aromele care i-au surprins sau despre atmosfera pe care o trăiau. Fiecare conversaţie, fiecare reacţie, sublinia că festivalul nu este doar despre mâncare, ci despre pasiunea oamenilor pentru gusturi, tradiţii şi experienţe autentice, făcând din Valea Boroş, pentru câteva zile, inima gastronomiei transilvănene.

Consemnare de EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.