Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 6.000 de misiuni de menţinere a ordinii publice, derulate anul trecut de jandarmii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » Aproximativ 6.000 de misiuni de menţinere a ordinii publice, derulate anul trecut de jandarmii harghiteni
Aproximativ 6.000 de misiuni de menţinere a ordinii publice, derulate anul trecut de jandarmii harghiteni

Aproximativ 6.000 de misiuni de menţinere a ordinii publice, derulate anul trecut de jandarmii harghiteni

Jandarmii harghiteni au participat, pe parcursul anului trecut, la aproximativ 6.000 de misiuni de menţinere a ordinii publice, dar au fost solicitaţi să intervină de aproape 400 de ori şi în cazul unor urşi care şi-au făcut apariţia în diverse localităţi ale judeţului.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, colonelul Dan Iamandi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în cursul anului 2023 organizarea activităţilor specifice de ordine şi siguranţă publică a avut în vedere, în principal, siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor publice şi private, urmând principalele direcţii de efort pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în domeniul aplicării programelor prioritare în domeniul ordinii publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare. IJJ Harghita a executat misiuni de asigurare a ordinii publice în zona de competenţă pe timpul desfăşurării manifestărilor sportive, cultural-artistice, promoţionale, religioase, de protest etc. care au fost condiţionate din punct de vedere organizatoric de cadrul normativ în vigoare, fiind abordată fiecare misiune încredinţată cu maximă responsabilitate, implicând atât factorii de decizie, cât şi pe cei de execuţie, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente negative pe linie de ordine şi siguranţă publică. Dan Iamandi a precizat că, pe parcursul anului trecut, au fost executate 5.914 misiuni de menţinere a ordinii publice, fie în sistem integrat, prin constituirea de patrule mixte poliţie-jandarmerie, fie de către patrulele de jandarmi. Totodată, au fost executate şi 450 de misiuni de asigurare a ordinii publice, cu efective de jandarmi, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Jandarmii harghiteni au răspuns cu promptitudine la un număr de 470 apeluri înregistrate prin intermediul serviciului 112, cele mai importante referindu-se la intervenţia la animale sălbatice, în special în cazul ursului brun.

Din datele prezentate de inspectorul şef al IJJ Harghita rezultă că în 2023 a crescut numărul de solicitări de intervenţie pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite, comparativ cu anul anterior. Dacă în 2022 au fost primite 311 de astfel de apeluri la dispeceratul IJJ Harghita, în anul 2023 au fost înregistrate 399, care au necesitat intervenţia unor echipaje, fie formate doar din jandarmi, fie din jandarmi şi poliţişti. Pe lângă acestea, au existat şi situaţii în care jandarmii au fost sesizaţi direct în teren de către oameni ori s-au autosesizat cu privire la prezenţa urşilor în apropierea aşezărilor umane.

În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de Posturile de Jandarmi Montane Harghita Băi, Borsec, Băile Tuşnad şi Lacu Roşu, precum şi de Postul Balneoclimateric Praid, Dan Iamandi a arătat că aceasta s-a concretizat în patrulări în staţiunile din raza de competenţă şi pe traseele turistice adiacente acestora, dar şi prin acţiuni desfăşurate în colaborare cu personalul structurilor de Salvamont şi al rezervaţiilor din judeţ.

Pe timpul îndeplinirii misiunilor de ordine publică nu au fost înregistrate evenimente negative, iar infracţionalitatea stradală sesizată la nivelul judeţului s-a menţinut la acelaşi nivel. Pe parcursul anului 2023, jandarmii au aplicat 471 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 202 amenzi, în valoare totală de 168.000 lei şi 269 avertismente scrise. În cazul abaterilor la regimul silvic au fost aplicate 162 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 60 de amenzi în valoare totală de 96.000 de lei şi 102 avertismente scrise. A fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 144 metri cubi de material lemnos de diferite specii (fag, molid, mesteacăn), provenit din fapte contravenţionale şi 2,52 metri cubi de material lemnos provenit din fapte penale. Materialul lemnos confiscat a fost predat în custodie lucrătorilor din cadrul ocoalelor silvice pe raza cărora s-au produs faptele. Au fost, de asemenea, constatate în mod independent 22 de infracţiuni, fiind întocmite în acest sens actele premergătoare începerii urmăririi penale, care au fost predate în termen la organele judiciare, pentru continuarea cercetărilor. Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat (cu poliţia) au fost constatate 131 de infracţiuni.

Nou vehicul pentru intervenţii în zone greu accesibile, în dotarea jandarmilor harghiteni

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată o nouă autospecială care a intrat în dotarea IJJ Harghita şi care va fi folosită, în principal, de către jandarmii montani, pentru intervenţii în zone greu accesibile. Autospeciala marca Jeep Wrangler Unlimited a fost achiziţionată în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, prin proiectul „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale”, în urma parteneriatului dintre Jandarmeria Română, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Salvamont. Noul autovehicul va contribui la îmbunătăţirea semnificativă a capacităţii jandarmilor de a răspunde la apelurile persoanelor aflate în situaţii de risc. Autospeciala este dotată cu aparatură şi echipamente de prim-ajutor şi cu o remorcă specială pentru transport câini de serviciu, utilizaţi în misiuni de căutare-salvare.

„Având în vedere faptul că Jandarmeria Harghita are patru posturi montane şi un post balneoclimateric, această autospecială de intervenţie, de căutare-salvare în mediul montan, este absolut fabuloasă pentru noi, pentru că este foarte-foarte bine dotată. Această autospecială poate interveni în mediul montan, pe pante de până la 65 de grade, ceea ce este absolut important. Este dotată foarte bine, cu targă puzzle, are tot felul de alte dotări pe care până acum nu le-am avut la nicio autospecială de căutare-salvare. Suntem fericiţi că avem un astfel de autovehicul în unitate şi sperăm că nu o sa avem nevoie de acesta, dar dacă o să avem totuşi nevoie, promitem că vom face tot ceea ce este omeneşte posibil să salvăm persoanele care sunt în dificultate la momentul respectiv”, a afirmat Dan Iamandi.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.