Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Eroilor, marcată în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ziua Eroilor, marcată în Harghita
Ziua Eroilor, marcată în Harghita

Ziua Eroilor, marcată în Harghita

De acum 102 ani, eroii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru credinţă, dreptate, libertate, pentru apărarea patriei şi întregirea neamului au o zi a lor, o zi în care le este evocată memoria. Pe 4 mai 1920, printr-un Decret-Lege, s-a stabilit ca această zi să fie de Înălţarea Domnului, iar România devenea prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe toţi eroii, străini şi români. Apoi, în perioada 1948-1989, Ziua Eroilor a fost celebrată pe 9 mai, odată cu victoria asupra fascismului. Din 1990, în urma demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, s-a revenit asupra acestei decizii, iar Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, se marchează în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, în Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos.

De altfel, alegerea acestei zile nu este întâmplătoare, sacrificiul soldaţilor fiind asemănat cu cel al lui Iisus Hristos, în drumul lor către Împărăţia Domnului parcurgând şi ei calea sacrificiului pentru aproapele lor.

În Miercurea-Ciuc, manifestările s-au desfăşurat la Cimitirul Eroilor, creat după Primul Război Mondial şi care adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale peste 1.000 de soldaţi de diverse naţionalităţi (români, italieni, germani, maghiari, austrieci, polonezi, cehi sau ruşi).

Au fost prezenţi prefectul judeţului Harghita – Petres Sándor, subprefectul judeţului – Marius Ţepeluş, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” – colonelul Nicolae-Gabriel Oros, comandanţi ai celorlalte instituţii militare din cadrul garnizoanei, şefi de instituţii publice şi locuitori ai municipiului.

După slujba de pomenire a eroilor, oficiată de un sobor de preoţi, în discursul său, Petres Sándor spunea că „în această zi cu dublă semnificaţie aducem omagiul nostru eroilor ştiuţi sau neştiuţi, şi ne înclinăm cu profund respect în faţa jertfei aduse de aceştia. Ne onorăm astfel datoria de a îi cinsti cum se cuvine şi de a le păstra vie memoria, în sufletele şi rugăciunile noastre”.

Invitat la eveniment a fost col. Vincent Minguet, comandantul detaşamentului Republicii Franceze dislocat în România şi, totodată, comandant al grupului de luptă NATO dislocat în România.

Acesta, alături de alţi militari francezi, au participat la o instruire comună cu militarii din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte.

Legat de Ziua Eroilor, col. Vincent Minguet spunea că şi armata franceză îi omagiază pe eroii lor, militarii francezi ştiind că „este un tribut plătit celor care au căzut pentru apărarea modului nostru de viaţă şi a valorilor în care am crezut”.

***

În municipiul Topliţa, deoarece la Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului au loc lucrări de renovare, autorităţile locale, şcoli şi partide politice au depus coroane de flori la troiţa ridicată în parcul central.

Tot la Topliţa, la prima troiţă – din cele 12 spre Schitul Izvor – de lângă Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Andrei, a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor neamului, în cadrul unei ceremonii organizate de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Protopopiatul Ortodox Călimani şi Mănăstirea „Sf. Ilie” din municipiu. (Cu amănunte vom reveni.)

***

Şi la Voşlăbeni a fost organizată o festivitate de comemorare a soldaţilor căzuţi pe câmpurile de luptă, la Monumentul Eroilor, la aceasta participând şi o delegaţie din Republica Moldova.

***

Eroii nu au fost uitaţi nici de oficialităţile din Corbu care, alături de elevi ai liceului din comună, îmbrăcaţi în costume populare, şi de localnici, au participat la manifestarea de comemorare de la monumentul amplasat în curtea bisericii.

Evenimente similare s-au desfăşurat şi în comunele Gălăuţaş, Tulgheş, Bilbor.

***

Români din mai multe judeţe ale ţării au fost prezenţi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, acolo unde, din 2019, Asociaţia Calea Neamului a organizat anual manifestări.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.