Ziua Armatei României la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Societate » Ziua Armatei României la Miercurea-Ciuc
Ziua Armatei României la Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României la Miercurea-Ciuc

În urmă cu 70 de ani, pe 25 octombrie 1944, Armata Română, prin jertfă, patriotism şi înalt spirit de sacrificiu, a eliberat ultima brazdă de pământ românesc din Nordul Transilvaniei. Iar pentru a imprima şi mai adânc acest aspect în filele de istorie, ziua istorică de 25 octombrie a devenit Ziua Armatei Române.

La Miercurea-Ciuc, evenimentele prilejuite de Ziua Armatei României au fost găzduite de piaţa unde este amplasat Monumentul Ostaşului Necunoscut.

După trecerea în revistă a gărzii de onoare de către prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, şi comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”, col. Marius Giurcă, a urmat oficializarea serviciului religios de către un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. Cu această ocazie au fost pomeniţi militarii care au căzut pe câmpurile de bătălie.

Prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, spunea în discursul său că „Ziua Armatei României, pe care o sărbătorim în fiecare an la 25 octombrie, este un bun prilej pentru a sublinia rolul de instituţie fundamentală a statului pe care armata îl are pentru societatea românească. Indiferent de condiţiile sociale, de contextul politic sau economic, Armata a dovedit că şi-a înţeles misiunea de a apăra, fără echivoc, valorile fundamentale ale poporului român şi de a consolida prestigiul internaţional al României. Armata rămâne unul dintre cei mai buni garanţi şi apărători ai reperelor morale şi sociale, un factor de echilibru pentru societatea românească şi un veritabil ambasador al României în lume”.

Referindu-se la Ziua Armatei, Petres Sándor spunea că „este un prilej deosebit pentru a evoca memoria militarilor care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii şi pentru a le aduce un pios omagiu. Suntem cu toţii alături de familiile lor şi ne exprimăm sincera compasiune”.

Prefectul judeţului nu i-a uitat nici pe veteranii de război ori militarii în rezervă şi retragere, cei care au servit şi slujit cu credinţă şi onoare patria şi poporul.

În mesajul transmis de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, citit de comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”, col. Marius Giurcă, se arăta „respectul faţă de soldaţii români care au luptat cu toată fiinţa şi puterea lor, propulsaţi de flacăra lăuntrică a patriotismului şi sentimentul datoriei. Oarba de Mureş, Păuliş, Odorhei, Reghin, Sfântu-Gheorghe, Târgu-Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Carei ori Satu Mare sunt doar câteva dintre reperele care au marcat epopeea eliberării Ardealului de Nord-Vest, scrise cu sânge şi sacrificii.

Respect şi admiraţie datorăm şi supravieţuitorilor acestei conflagraţii, veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, depozitarii unor experienţe de luptă şi de viaţă memorabile, adevărate modele pentru mai tinerii lor camarazi”.

În continuare, în cadrul mesajului s-a amintit despre misiunile internaţionale, sub sigla NATO, în care sunt angrenate trupele româneşti, participări ce presupun un înalt profesionalism, multă conştiinciozitate şi disciplină riguroasă. De asemenea, a fost punctat şi procesul de transformare şi modernizare în care se află Armata.

Bineînţeles, nu au putut lipsi nici cuvintele de mulţumire adresate cadrelor militare în rezervă şi în retragere veteranilor de război pentru sacrificiul făcut în slujba patriei.

 

 Avansare în grad

Înainte ca principalele instituţii din judeţ să depună coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut, un moment aparte l-a constituit avansarea în grad a lt. Bănică Ionuţ Marian. Acesta a fost avansat, înainte de termen, în gradul de căpitan.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.