Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zece proiecte importante pentru comuna Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Zece proiecte importante pentru comuna Tulgheş
Zece proiecte importante pentru comuna Tulgheş

Zece proiecte importante pentru comuna Tulgheş

Sursă de finanţare există pentru ele, iar prin implementarea lor marea majoritate a drumurilor comunale vor fi asfaltate, iar infrastructura şcolară va fi reabilitată, alături de alte investiţii

Un număr de 10 proiecte de investiţii importante pentru comuna Tulgheş urmează să fie implementate în perioada următoare. Ele se referă fie la modernizarea drumurilor comunale din localitate, reabilitarea sau construirea de şcoli şi grădiniţe, înfiinţarea unui centru de asistenţă sau alte lucrări esenţiale pentru localitate. Finanţarea acestora este asigurată din diferite surse, contractele fiind deja semnate, urmând să fie demarate lucrările.

„Comuna Tulgheş este o localitate în plină dezvoltare şi modernizare, totuşi viteza de implementare şi derulare a unui proiect de investiţii încă este lentă, dar aici intervin o serie de factori care fac parte din celebra birocraţie specific românească. Recunosc: totuşi au fost corectate o serie de acte normative în ultimul timp care îmbunătăţesc şi fluidizează oarecum procedurile de implementare şi gestionare a acestor proiecte atât de necesare comunităţilor în care trăim”, a declarat primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu.

În continuare, acesta a enumerat proiectele importante pentru comuna Tulgheş şi stadiul de implementare a acestora.

85% din drumurile comunale vor fi asfaltate

Astfel, un prim proiect este modernizarea drumului comunal (DC) 260 Poiana Veche, cu o valoare de 5.066.934 lei şi finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). În acest moment, achiziţia este finalizată şi în scurt timp încep lucrările.

Al doilea proiect se referă la modernizarea infrastructurii rutiere: DC 259 Pârâul Borvizului, DC 134 Poiana Nouă, DC 260 Poiana Veche (drumul pe sub coasta), DC 261 (drumul Fabricii). Proiectul este finanţat prin FEADR şi are o valoare de 5.111.405 lei. Începerea lucrărilor este preconizată în acest an. Acum se obţin avizele şi se începe procedura de achiziţie publică.

Un alt proiect se referă tot la modernizarea drumurilor comunale, pe diverse sectoare de drum, cu finanţare prin PNDL. Valoarea investiţiei este de 5.683.405 lei, iar lucrările vor începe tot în acest an.

Primarul comunei Tulgheş a explicat că sunt semnate contractele de finanţare, iar după implementarea acestor proiecte în infrastructura rutieră mai rămân de asfaltat „câteva capete care nu au fost incluse”. „La finalul acestor lucrări, undeva la 85% din drumurile comunale vor fi acoperite de asfalt. Mai rămâne un procent de 10-15% (…) pentru care o să încercăm să accesăm un alt proiect pentru a le acoperi”, a precizat edilul.

Reabilitarea infrastructurii şcolare din comună

A patra investiţie importantă este construirea grădiniţei cu program prelungit, cu patru săli de grupă. Costurile în valoare de 1.747.176 lei au fost obţinute prin PNDL, lucrările fiind începute în toamna anului trecut.

Al cincilea proiect este tot în domeniul educaţiei: înfiinţarea unei grădiniţe cu program normal. Finanţarea în valoare de 1.760.484 lei s-a obţinut prin FEDR, iar lucrările au fost demarate tot în toamna lui 2018.

O altă investiţie prioritară în infrastructura şcolară din comună este reabilitarea şi modernizarea şcolii din Poiana Veche, prin PNDL, în valoare de 1.014.834 lei. Lucrările vor începe, potrivit primarului, în vara acestui an.

Reabilitarea şi modernizarea şcolii cu clasele I-IV din centrul Tulgheşului va fi finanţată de asemenea prin PNDL. Această investiţie se află în stadiul de întocmire a proiectului tehnic şi obţinere a avizelor.

În acest domeniu, a spus Marcel Vancu, odată finalizate aceste investiţii, practic, lucrările la infrastructura şcolară din comună vor fi finalizate. Va mai rămâne, conform sursei citate, „un singur colţ de clădire” din centrul localităţii, care e cel mai nou-construit, însă va trebui reabilitat şi acela din punct de vedere al izolaţiilor termice. „Acolo încă nu avem finanţare. În rest, am cam terminat tot ce înseamnă infrastructură şcolară”, a precizat primarul.

Alte investiţii

Al şaptelea proiect important enumerat se referă la lucrările de dirijare a apelor pluviale ale pârâului Varariei (Poiana Veche). Lucrările vor fi efectuate din bugetul local şi vor începe în luna aprilie a acestui an.

Înfiinţarea unui centru de asistenţă socială în satul Hagota este o altă investiţie care va avea o finanţare de 1.014.834 lei prin FEADR. Lucrările vor începe, conform sursei citate, în primăvara anului viitor.

A zecea investiţie este finanţată prin FEADR, urmând să se construiască o centrală termică şi sistemele de apă caldă şi încălzire, pe bază de biomasă, pentru Primăria comunei Tulgheş. Valoarea investiţiei este de 915.832 lei, lucrările urmând să înceapă în 2020.

∗∗∗

În comuna Tulgheş, de-a lungul timpului au existat mai multe discuţii cu privire la prioritatea investiţiilor, adică unde să fie începute primele: în centrul localităţii sau în satele aparţinătoare. „Tulgheşul a beneficiat în ultimii ani de foarte multe proiecte (…) doar că la noi nu este o regulă unde investeşti prima dată: în centru sau în satele aparţinătoare. Te orientezi în funcţie de cum identifici sursa de finanţare. (…) De fiecare dată am încercat să găsesc un oarecare echilibru. Eu cred acum că, dacă se vor realiza aceste 10 proiecte – ele nu sunt poveşti, sunt deja semnate contractele de finanţare, sunt clare – vom rezolva aproape pentru fiecare loc din Tulgheş o investiţie. Nu rămâne nici un sat sau nici o parte a unui sat să nu fie acoperit de un anumit proiect”, a spus Marcel Vancu.

Edilul comunei a mai precizat că cel târziu anul viitor aceste investiţii vor fi finalizate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.