Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tulgheşul a reprezentat România la un forum internaţional privind dezvoltarea turismului rural | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Tulgheşul a reprezentat România la un forum internaţional privind dezvoltarea turismului rural
Tulgheşul a reprezentat România la un forum internaţional privind dezvoltarea turismului rural

Tulgheşul a reprezentat România la un forum internaţional privind dezvoltarea turismului rural

Localitatea Obercunnesdorf din landul Saxonia, Germania, a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, forumul internaţional „Rural Architecture – European heritage and potential for developement” (Arhitectură rurală – patrimoniu european şi posibilitate de dezvoltare). La această conferinţă, comuna Tulgheş a fost desemnată de către Asociaţia celor mai frumoase sate din România (AFSR) să reprezinte ţara noastră. Alături de delegaţia României, la acest forum au participat organizaţii similare din Palestina, Rusia, Japonia, Italia, Franţa, Slovacia, Cehia, Belgia, Slovenia, dar şi reprezentanţi ai societăţilor de dezvoltare rurală şi arhitectură din Spania şi Anglia. Au fost, de asemenea, prezente şi universităţi interesate de dezvoltarea turismului rural. Scopul acestei conferinţe a fost dezvoltarea turismului rural, iar una dintre metode este acest schimb de bune practici între participanţi.

Delegaţia României la această conferinţă a fost formată din: Cristina Timariu, reprezentanta AFSR, primarul şi viceprimarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu şi Gheorghe Bordea, precum şi consilierul local Liliana Lazăr.

Reprezentanta AFSR, Cristina Timariu, care este şi consilier al primarului din Tulgheş, a declarat că „participarea la acest eveniment a însemnat în primul rând o promovare extraordinară a satului românesc. Consider extrem de importantă dezvoltarea turismului rural şi cum altfel decât prin conservarea arhitecturii şi tradiţiilor, a tot ceea ce este autentic. În altă ordine de idei, dar nu în ultimul rând, experienţa de la Obercunnersdorf a fost un schimb de experienţă foarte valoros. Aşa cum am spus şi în prezentarea mea din cadrul Conferinţei, satul românesc nu trebuie reinventat, ci conservat şi promovat; nu trebuie să copiem sau să construim ca în Bavaria, ci trebuie să învăţăm să restaurăm specificul autohton atât de deosebit. Turiştii străini vor să vadă cum este la noi, nu cum este la ei în sat. Ospitalitatea românească, frumuseţea caselor din lemn, vegetaţia şi bucatele noastre – ele sunt ghidul de prezentare care trebuie valorificat. Rezultatul prezentării a fost extraordinar, anul acesta şi-au anunţat vizita în comuna Tulgheş delegaţii din Germania, Palestina şi Belgia. Scopul acestor întâlniri internaţionale este de a se crea un circuit turistic rural în cele mai frumoase sate din Europa şi restul ţărilor partenere”.

La rândul său, primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, şi-a exprimat părerea că turismul rural este unica posibilitate pentru un nivel de trai ridicat în această zonă, iar aceste schimburi de experienţă sunt esenţiale. „Ca şi primar al Tulgheşului pot să spun că sunt mândru de această delegare a comunei noastre. Se pare că eforturile ultimilor ani nu au fost în zadar, iar promovarea este clar cheia succesului. Cred cu tărie în turismul rural ca şi unică posibilitate pentru un nivel de trai ridicat în zona noastră. Am văzut cu câtă reticenţă este privită România în multe ţări în care s-a creat acest curent antiromânesc. Doar prezentând România şi oamenii ei aşa cum sunt în realitate vom putea schimba această falsă impresie. (…) Cred că aceste participări şi schimburi de bune practici sunt esenţiale în administraţie, sunt momente în care înveţi şi oportunităţi de promovare care nu trebuiesc ratate”, a spus Marcel Vancu.

Forumul din Germania a fost găzduit de Asociaţia celor mai frumoase sate din Saxonia în parteneriat cu Asociaţia celor mai frumoase sate din lume. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.