Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”
Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”

Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”

La Topliţa, seara de 17 noiembrie a fost dedicată Festivalului de colinde Florile dalbe, eveniment devenit tradiţie pentru acest oraş. Sala de spectacole a Casei de Cultură a devenit neîncăpătoare până la ora începerii spectacolului. Pe scenă, într-un decor de poveste, care i-a introdus pe spectatori în spiritul sărbătorilor de iarnă, au evoluat circa 230 de participanţi, în grupuri vocale şi individual.

Un proiect reuşit

Festivalul de colinde Florile dalbe a fost demarat în urmă cu mai bine de 10 ani din dorinţa unor profesori şi elevi de a perpetua valorile culturale şi tradiţia populară din zona Topliţei. Festivalul este rodul colaborării dintre Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, Asociaţia Părinţilor din LTOCT şi Consiliul Judeţean Harghita în parteneriat cu Primăria municipiului Topliţa, Consiliul local şi Casa de Cultură, fiind un proiect cuprins în programul special de finanţare nerambursabilă. Finanţarea proiectului se împarte, ca de obicei, între Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia Părinţilor din Liceul „Tăslăuanu” în procent de 80%, respectiv 20%. Evenimentul s-a bucurat şi de sprijinul unor sponsori locali.

Proiectul de suflet al Liceului „Tăslăuanu” a evoluat, încurajat fiind de rezultatele tot mai bune ale ediţiilor precedente şi îşi propune pentru anii următori continuarea acestui demers educativ de valorificare a talentelor şi a potenţialului artistic. Obiectivele acestuia sunt şi vor rămâne promovarea tradiţiilor, dezvoltarea multiculturalismului, a dialogului social şi parteneriatul între unităţile de învăţământ. Festivalul-concurs este dublat şi de o acţiune caritabilă, întrucât la fiecare ediţie se strâng donaţii ce se vor transforma în daruri de sărbători pentru copii care găsesc mai greu motive de bucurie.

Câştigătorii ediţiei a IX-a

În cadrul ediţiei a IX-a a Festivalului-concurs Florile dalbe au evoluat pe scenă participanţi din 11 instituţii de învăţământ din Topliţa, Sărmaş, Subcetate, Bilbor, Corbu şi Tulgheş de la cei mai mici la liceeni, care au colindat şi au adus încă de pe acum bucuria Crăciunului în sufletele spectatorilor. Astfel, la categoria grădiniţă, Premiul I a fost obţinut de Grupul Flori de munte de la Grădiniţa Voinicel Topliţa, coordonat de d-na educatoare Elena Mihaela Suciu; Premiul II s-a îndreptat către Gupul vocal OCT; Premiul III către Roxana Paşcan de la Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna Topliţa. La categoria gimnaziu, Premiul I a mers către Corul Sf. Stelian al Şcolii Gimnaziale Tulgheş, coordonat de prof. Mihaela Rusu-Curcă şi prof. Dragoş Cojocar; Premiul II s-a îndreptat către Miruna Cioloca de la LTOCT; Premiul III către Grupul Dor, doruleţ al Şcolii Gimnaziale Sf. Ilie Topliţa. La categoria liceu, Premiul I a fost obţinut de Grupul Vestitorii de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, coordonat de prof. Maria Cojocaru; Premiul II s-a îndreptat către Grupul vocal al Liceului Tehnologic din Corbu, iar Premiul III către Grupul Intermezzo al Liceului „Miron Cristea” Subcetate, pregătit de prof. Bogdan Pulhac.

Impresii…

La final, d-na director Mirela Petruţ a ţinut să felicite echipa de proiect, părinţii, profesorii şi copiii implicaţi în îndeplinirea scopului, obiectivelor şi reuşitei ediţiei din acest an, precum şi prezenţa numeroasă şi implicarea din partea publicului. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, este vorba despre domnul inspector şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu şi doamna inspector Elena Mândru, care au apreciat iniţiativa şi reuşitele echipei de proiect, precum şi decizia Consiliului Judeţean de a finanţa astfel de proiecte. D-lui Glodeanu i s-a părut interesant proiectul dezvoltat de Liceul „Tăslăuanu”, demonstraţia acestuia de a face o altfel de educaţie, afirmând că acesta este un exemplu demn de copiat şi în alte şcoli. De asemenea, i s-a părut foarte important colaborarea dintre Liceu, Asociaţia Părinţilor şi preoţii implicaţi, adică între şcoală, familie şi biserică, cei trei piloni ai educaţiei solide, până la urmă.

Seara de la Topliţa s-a încheiat cu câte un colind în plus din partea câştigătorilor Premiului I de la fiecare categorie.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.