Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Toate cele patru unităţi de transfuzii din spitale sunt în curs de autorizare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Toate cele patru unităţi de transfuzii din spitale sunt în curs de autorizare
Toate cele patru unităţi de transfuzii din spitale sunt în curs de autorizare

Toate cele patru unităţi de transfuzii din spitale sunt în curs de autorizare

Unităţile de transfuzii existente la spitalele din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa sunt în curs de autorizare, dar nu există probleme legate de funcţionarea lor, a precizat, miercuri, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi.

Ea a explicat că cele patru spitale au obţinut autorizaţie pentru punctele de transfuzii sanguine, aşa cum prevedea vechea legislaţie, iar acum trebuie să obţină autorizaţie pentru unităţile de transfuzii sanguine, după ce legislaţia s-a modificat.

„În structura spitalelor exista un punct de transfuzie, pentru că în legislaţia veche se numea punct de transfuzie şi ei aveau autorizaţie pe aceste puncte de transfuzii. Între timp s-a schimbat legislaţia, ele se numesc acum unităţi de transfuzie sanguină şi acum, conform noii legislaţii, fiecare s-a conformat şi a solicitat noul tip de autorizaţie şi suntem în timpul acestui proces. Nici una nu are autorizaţie ca unitate de transfuzie sanguină, dar toate au autorizaţie ca punct de transfuzie”, a explicat şefa DSP Harghita.

Unul dintre spitalele care se află în curs de autorizare este cel din Odorheiu-Secuiesc, managerul unităţii, Lukács Antal, afirmând că documentaţia este finalizată şi procesul se va încheia în curând.

„Suntem în curs de autorizare, am depus dosarul şi în zilele următoare se va deplasa de la DSP un specialist, pentru a vedea situaţia de la faţa locului. Suntem în faza de terminare a procesului. Unitatea urmează să fie autorizată, dosarul este complet, actele sunt în regulă. Specialistul nostru se ocupă efectiv cu transfuzia, este singurul specialist din judeţ şi unul din cei doi din regiune”, a spus Lukács Antal. (Gina Ştefan, Agerpres)

La nivel naţional, 142 de unităţi sanitare funcţionează fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate

Ministerul Sănătăţii a realizat o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private, datele fiind făcute publice miercuri. Rezultatul arată că 108 unităţi publice (între acestea se numără şi cele patru spitale din Harghita) şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri (între acestea se numără şi cele patru spitale din judeţ). Unităţile sanitare în cauză au un termen de maximum trei luni în vederea autorizării.

În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri. Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.