Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, ediţia a III-a: Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, ediţia a III-a: Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp
Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, ediţia a III-a: Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp

Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, ediţia a III-a: Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp

Zilele Comunei Subcetate – zile pline de activităţi cultural-artistice şi sportive

Zilele Comunei Subcetate (18-19 august) au fost sărbătorite anul acesta printr-o serie de activităţi culturale, sportive şi artistice demne de consemnat. În cele două zile s-au desfăşurat diferite evenimente: Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, ediţia a III-a, cu tema Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp, 4 expoziţii, concursurile sportive (mini-fotbal, baschet, volei şi tenis de masă) din cadrul proiectului Sănătate, sport şi voie bună, desfăşurate la Baza sportivă a Liceului Miron Cristea, un spectacol folcloric, respectiv de muzică uşoară, moderate de Gheorghe Filip, şi o frumoasă paradă a portului popular. Toate acestea s-au desfăşurat din iniţiativa Primăriei comunei Subcetate, a consiliului local şi a Asociaţiei Centrul pentru resurse şi dezvoltare durabilă ORIZONT 2050. La buna desfăşurare a evenimentelor au contribuit considerabil partenerii: Asociaţia Culturală „Dobreanu”, Liceul Miron Cristea şi Asociaţia de Tineret „Ecoul” din Subcetate.

Simpozionul Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp

Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, aflat la ediţia a III-a, s-a desfăşurat sâmbătă, 18 august, la Căminul Cultural din Subcetate, iar anul acesta s-a înscris în tematica Centenarului Marii Uniri, fiind intitulat Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp. Cuvântul de deschidere a venit din partea primarului comunei Subcetate, prof. Ion Rizea, al cărui discurs emoţionant a fost însoţit de un îndemn la unitate pe care rar l-am putea întâlni la un alt edil de prin aceste locuri, după cum spunea poetul Ionel Simota, moderatorul simpozionului.

Prima lucrare – 1 Decembrie 1918. Sfinţenie şi vecie – a fost susţinută de prof. Dr. Valentin Marica, plecând de la prezentarea cărţii cu titlul Sfinţenie şi vecie. Reflecţii la Centenarul Marii Uniri, o antologie a reflecţiilor celor 25 de colaboratori despre lumina sublimă de la 1 Decembrie 1918. „Rememorările, documentarul, cunoaşterea adecvată a evenimentului istoric, atitudinea colaboratorilor coexistă cu fiorul pe care doar rugăciunea îl poate avea. Marea Unire este simţită ca fiind Marea Înviere a fiinţei româneşti, superlativul ei absolut (…) sfinţenie, în numele veciei”,  precizează coordonatorul volumului, Valentin Marica. „Unirea cea Mare nu mai are rotundul de leagăn şi conştiintă din 1918, rămânând pe mai departe vis şi ideal, neodihnă şi datorie de onoare. Aşadar, se cere a fi trezit spiritul. Şi acţiunea aceasta, ar spune marele Nicolae Titulescu, nu trebuie să întârzie” (Valentin Marica). Pe coperta cărţii se află reproducerea sculpturii Cupola a artistului Mihai Buculei, monument dedicat Centenarului Marii Uniri, la care se lucrează şi care se va dezveli în decembrie 2018 la Alba Iulia. Prof. Dr. Valentin Marica şi-a încheiat  intervenţia cu poezia Subcetate: „Sat domol,/cu semnul crucii/în mersu-i răbduriu,/răzor fierbinte al Sangidavei,/sat de lângă râu,/văpaia ostenirii/făgăduind-o,/nespus.//Atât de viu/este aici Iisus”.

A urmat prezentarea Anul 1918, anul libertăţii naţiunilor, susţinută de Anişoara Balog, director adj. la Liceul Miron Cristea, şi de Iosif Marin Balog, cercetător ştiinţific la Institutul de istorie George Bariţiu din Cluj-Napoca al Academiei Române. Plecând de la principiul determinării naţionale, de la principiile formulate de W. Wilson referitoare la dreptul la autodeterminare al popoarelor în virtutea principiului majorităţilor şi al dreptului lor la decizie, istoricii au arătat caracterul democratic al tuturor deciziilor pe care popoarele din Monarhia Austro-Ungară le-au luat în toamna anului 1918. De asemenea, au subliniat şi că tocmai caracterul lor democratic a asigurat durabilitatea acestor decizii.

Cea de-a treia prelegere a fost un Omagiu ctitorilor Marii Uniri, prezentat audienţei de prof. Doina Dobrean şi de prof. Vasile Dobrean. Lucrarea a fost structurată în patru secţiuni: „Jertfele locuitorilor comunei Subcetate la Marele Război: 1914-1918”, „Participanţi la Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918”, „Protopopul gr. cat. Vasile Urzică, personalitate proeminentă între ctitorii Marii Uniri” şi „Mărturii despre generaţia Marii Uniri”. Din această prezentare am aflat, printre multe altele, că delegaţia comunei Subcetate a fost alcătuită din gospodari fruntaşi şi destoinici din comună, în frunte cu preotul paroh şi notarul: preotul Dr. Augustin Tatar, notarul Iacob Pop, Muscă D. Dumitru, Cotfas Nicolae, Cotfas Ioan, Urzică V. Ioan. (…) În ziua Marii Uniri, locuitorii comunei Subcetate s-au adunat la biserică. Aici s-a sfinţit primul steag românesc, confecţionat de Lucreţia Pop (născută Urzică), s-a depus jurământul de credinţă către neamul românesc şi s-a cântat „Deşteaptă-te, române”, învăţat de la învăţătorul Petru Gafton, abia întors, bolnav, din deportarea în Ungaria. Despre protopopul gr. cat. Vasile Urzică am aflat că a fost preot auxiliar în Subcetate în perioada 1900-1905, devenind apoi paroh la Subcetate (1905-1916) şi ctitorul Bisericii „Sf. Dumitru” din localitate. Vasile Urzică ajunge ulterior protopop greco-catolic de Alba Iulia (1916-1942) şi paroh în cartierul albaiulian Lipoveni I (1916-1942), vicepreşedinte al Consiliului Naţional Român local din Alba Iulia (1918-1919), participant la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 şi senator PNŢ de Alba (1931-1935). În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Naţional Român din Alba Iulia (preşedintele fiind Ioan Teculescu, protopopul ortodox de Alba Iulia), Vasile Urzică a fost implicat în organizarea Marii Adunări de la Alba Iulia.

A urmat apoi momentul muzical prezentat de tinerii din Grupul folk – Călimănel, condus de  pr. Petru Cătinean. La final, a avut loc vernisajul celor 4 expoziţii: cea de goblenuri (peste 100) a dnei Rodica Jianu, expoziţia de grafică a studenţilor de la Academia de Arte din Timişoara, coordonată de prof. univ. dr. Adorian Vică, decanul Facultăţii de Arte Vizuale, o expoziţie de grafică de carte (Cosmina Oltean) şi expoziţia de icoane pe sticlă, realizate de elevi din cadrul Cercului de pictură de la Liceul Miron Cristea, coordonaţi de prof. Bogdan Pulhar şi Daniela Buzilă. Icoanele au fost realizate pentru Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale 2018, de la Miercurea Ciuc (faza judeţeană), de unde s-au întors cu multe premii. La faza naţională, desfăşurată ulterior la Sibiu, în perioada 24-30 iulie, elevele Dana Bajkó şi Mirabela Dobrean au obţinut Premiul III.

Cosmina M. OLTEAN

 

 

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.