Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa:Sculptura în lemn nu se dă uitării | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură »
Topliţa:
Sculptura în lemn nu se dă uitării
<h5><i>Topliţa:</i></h5>Sculptura în lemn nu se dă uitării
sdr

Topliţa:
Sculptura în lemn nu se dă uitării

La Topliţa, sculptura în lemn a fost dezvoltată la scară industrială mulţi ani, mobilierul sculptat aici a ajuns atât în numeroase localităţi ale României, cât şi în străinătate. De asemenea au fost, ce e drept, puţini, sculptori în lemn, talentaţi, particulari, care astăzi nu mai sunt.

Odată cu trecerea anilor, această meserie frumoasă a început să se piardă, să se dea uitării, ca alte meserii,ca rezultat ,,flagel” al dezindustrializării României.

Ca un fapt îmbucurător, la Topliţa sculptura în lemn este readusă în cotidian de inginerul Kovacs Ladislau, cu sprijinul Primăriei municipiului Topliţa, prin Cercul de arte şi meşteşuguri din lemn, care fiinţează pe lângă Casa de Cultură a municipiului Topliţa.

Acest cerc îşi desfăşoară activitatea din anul 2013, fără întrerupere, iar cursurile sunt gratuite.

Primăria municipiului Topliţa asigură spaţiul în care este atelierul, dotarea acestuia cu unelte, maşini-unelte specifice, materia primă necesară şi materialele auxiliare necesare

Elevi de la Liceul teoretic „O. C. Tăslăuanu”, Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” şi Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie” – Daniela Munteanu, Ana Maria Vulcan, Laura Bibarcza, Loredana Pui, Adelina Truţa, Adela Kecseti, Rucsandra Carmen Pop, Nagy Costache Sava Adrienn, Laura Ştefania Burcsa şi Laurenţiu Alexandru Bob – sunt numai o parte dintre membrii Cercului de arte şi meşteşuguri din lemn de pe lângă Casa de Cultură a municipiului Topliţa pe care i-am întâlnit în atelierul special amenajat, care sub atenta îndrumare a inginerului Kovacs Ladislau, om cu mare experienţă în domeniu, executau cu atenţie lucrări de sculptură, pirogravură şi traforaj.

Aici copiii învaţă să confecţioneze diferite lucruri cu unelte de mână şi maşini aşchietoare electrice, după orele de la şcoală, săptămânal, de luni până vineri, de multe ori şi duminica, în funcţie de timpul liber al copiilor.

Pe pereţii atelierului sunt expuse lucrări valoroase ale copiilor, reunite într-o veritabilă expoziţie.

Inginerul Kovacs Ladislau mi-a explicat faptul că elevii învaţă să vadă şi să deseneze obiectele în spaţiu, după care desenele se transpun pe lemn, unde se sculptează şi pirogravează.

Lucrări ale micilor meşteşugari de la Cercul de arte şi meşteşuguri din lemn din Topliţa au fost apreciate la diferite concursuri naţionale în domeniu, câteva lucrări fiind expuse în Muzeul Patriarhiei Române.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.