O nouă ediţie a Zilelor Oraşului Bălan a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Ajunsă la ediţia a XIV-a, şi în acest an sărbătoarea fostului oraş minier a oferit locuitorilor urbei şi invitaţilor lor prilejul de a participa şi a se implica în activităţi dintre cele mai diverse, de la spectacole de muzică şi dans la concursuri sportive şi gastronomice, spectacol de lumini laser şi focuri de artificii, dar şi la manifestări solemne.
De altfel, primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat că tematica şi mesajul Zilelor localităţii din acest an au fost orientate „pe ideea de a sensibiliza şi motiva oamenii să vină alături de noi, pe ideea că implicarea individuală duce la progresul comun”.
Manifestările reunite sub denumirea „Zilele Oraşului Bălan” au început vineri dimineaţa cu defilarea fanfarei din Tomeşti. După aceasta, un moment aparte a avut loc la Troiţa Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor: slujba de comemorare a ortacilor care, de-a lungul anului, şi-au pierdut viaţa în adâncul pământului. Primarul oraşului a declarat că la această activitate solemnă au fost invitaţi şi prefectul judeţului, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, „dar din păcate nu au mai putut ajunge”. În cadrul comemorării minerilor „căzuţi la datorie”, s-a evocat un scurt istoric al oraşului Bălan. De asemenea, s-a amintit că, atunci când funcţiona Întreprinderea Minieră, „oraşul Bălan era foarte bine văzut şi important pentru judeţ”. „Însă în urmă cu 10 ani de zile, când s-a închis Mina, s-a pierdut această legătură, comunicare între Bălan şi restul judeţului (localităţile şi instituţiile judeţene). Încercăm acum, prin această activitate – Zilele Oraşului Bălan – să arătăm deschiderea noastră”, a spus edilul oraşului.
În după amiaza zilei de vineri, pe scena amplasată în centrul oraşului, Asociaţia „Tinere Vlăstare – 2000” şi Grupul Folcloric „Răzeşii”, din judeţul Vaslui au oferit un spectacol de muzică şi dans popular (delegaţia din Vaslui a fost condusă de primarul localităţii Pogoneşti, care este şi membru al Asociaţiei).
În seara de vineri, invitatul principal a fost cântăreţul de muzică populară Radu Ilie. După concertul acestuia, a avut loc un joc de lasere, care a cuprins şi mesaje de motivare, pentru ca locuitorii oraşului „să fie uniţi în demersurile ulterioare”.
Sâmbătă dimineaţa a avut loc tradiţionalul concurs de gastronomie, la care au participat opt echipe, plus cea a Primăriei oraşului Bălan (în afara competiţiei). Gheorghe Iojiban a spus că şi acest concurs de gastronomie a fost organizat şi „pentru a închega relaţiile cu satele vecine şi localităţile din judeţ”. „Şi acest concurs demonstrează că încercăm să ne integrăm în judeţ. Încercăm de acum încolo să avem o colaborare cât mai bună cu aceste localităţi. Şi noi vom participa de acum încolo la toate evenimentele organizate de ei şi vom încerca să avem deschiderea care a lipsit de ceva vreme încoace”, a declarat primarul localităţii.
Concursul de gătit a fost câştigat de echipa „Csango Panzio”, din Valea Rece, comuna Lunca de Jos, urmată de primăriile Lunca de Jos, Tomeşti şi Sândominic, Pompierii din Bălan, Mega Food din Valea Rece şi „Unic Trio SRL” (Bălan).
Ziua de sâmbătă, dar și o parte din cea de vineri, a fost dedicată tinerelor talente din oraşul Bălan, atât copiilor români, cât şi maghiari. Astfel, pe scenă au urcat Ansamblul „Ördögborda”, precum şi copiii Clubului elevilor din Bălan. De asemenea, a mai susţinut un spectacol de muzică şi dans popular Ansamblul de copii Sărmaş.
Seara au susţinut recitaluri: Kristina (muzică etno şi uşoară); Cora Munteanca (muzică populară şi etno); Nelu Şopterean (muzică populară şi etno).
Duminică, pe scenă au urcat Labirint (muzică populară, etno şi uşoară), Ciprian Ilie (muzică populară şi de petrecere), Răzvan Pop (populară), Lazarea Band (muzică ungurească). În seara ultimei zile a sărbătorii din Bălan, concertul a fost susţinut de formaţia „Talisman”. Focul de artificii a încheiat cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Oraşului Bălan.
Tot pe parcursul zilei de duminică, a avut loc ceremonia de acordare a plachetelor omagiale cuplurilor care celebrează nunta de aur (50 de ani de căsătorie) şi nunta de argint (25 de ani de căsătorie).
Pe parcursul celor trei zile au fost organizate diferite competiţii sportive: fotbal, handbal, baschet, streetball, tenis de masă, concurs de biciclete pentru copii, şah, table, jocuri pe calculator etc. „Astfel au fost gândite (concursurile) ca fiecare categorie de vârstă să fie cuprinsă în program. Din sponsorizări au fost acordate premiile câştigătorilor concursurilor sportive şi gastronomice. Premiile au constat în diplome, cupe şi cadouri”, a spus edilul oraşului.
„Pot să zic că lumea a fost foarte mulţumită de evenimente. S-a simţit foarte bine. Ne-am bucurat de cea mai mare participare şi artiştii au fost mai cunoscuţi. Cu un buget mic s-a reuşit organizarea unor zile fără precedent”, a conchis Gheorghe Iojiban.
Zilele oraşului Bălan au fost organizate de Consiliul local şi Primăria Bălan.
Şt. PĂTRÎNTAŞ