Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Săptămâna prevenirii criminalităţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Săptămâna prevenirii criminalităţii
Săptămâna prevenirii criminalităţii

Săptămâna prevenirii criminalităţii

În această săptămână, Inspectoratul de Poliţie Judeţean organizează o serie de evenimente care se speră să aibă ecou în rândul comunităţii şi astfel să conducă la mai puţine întâmplări nedorite

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, cms. de poliţie Constantin Mihalache, şeful inspectoratului, cms. de poliţie Manuela Ionescu, coordonatoarea Compartimentului de analiză şi prevenire a criminalităţii, respectiv subinsp. de poliţie Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al instituţiei, au vorbit despre Săptămâna prevenirii criminalităţii, care a început ieri şi se desfăşoară în întreaga ţară.

În judeţul nostru, spunea cms. de poliţie Manuela Ionescu, evenimentele au început cu un spectacol de pantomimă care a avut loc la Teatrul Municipal şi care a fost urmat de o discuţie la care a participat şi un psiholog cu experienţă în munca cu victimele violenţei familiale.

Astăzi va fi ziua dedicată prevenirii delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Chiar dacă activităţi se vor desfăşura în tot judeţul, reprezentanţii Compartimentului de analiză şi prevenire a criminalităţii (CAPC) din cadrul IPJ Harghita se vor deplasa la două instituţii de învăţământ din Miercurea-Ciuc. Acolo, liceenii vor avea ocazia să testeze o pereche de ochelari care modifică percepţia distanţelor şi a altor senzaţii, imitând starea indusă de consumul de alcool sau de droguri. Elevii, în timp ce vor purta aceşti ochelari, vor trebui să meargă în linie dreaptă sau să prindă o minge, adică să facă „lucruri pe care vor avea surprinderea că nu vor reuşi să le realizeze”.

„Sperăm ca va fi ceva interesant şi, mai ales, util pentru adolescenţi, spunea coordonatoarea CAPC. Sper să renunţe la teribilismul de genul şi ce dacă am băut o bere-două, eu-s tare, nu are nici o influenţă. Vor vedea că lucrurile nu stau chiar aşa”.

Miercuri, în cadrul zilei prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, în incinta magazinului „Dedeman” din Miercurea-Ciuc se va amenaja un stand, unde, de la ora 11:00, se va vorbi despre modul cum acţionează hoţii şi ce metode folosesc pentru a comite spargeri. De asemenea, vor fi prezentate şi o serie de echipamente tehnice de prevenţie, cum ar fi alarme, camere de filmat sau sonerii antiefracţie.

Şi tot acolo, spunea cms. de poliţie Manuela Ionescu, se va organiza şi o tombolă la care premiile constă în aceste echipamente (alarme, camere de luat vederi, sonerii etc.).

Ziua prevenirii violenţei intrafamiliale va fi cea de joi, ocazie cu care, în cadrul unei întâlniri cu un grup-ţintă de femei de la fabrica de confecţii, se va vorbi despre drepturile victimelor, li se vor spune cui se pot adresa şi ce servicii pot fi oferite femeilor care sunt victime ale violenţei familiale.

Ultima zi a săptămânii, cea de vineri este dedicată prevenirii accidentelor rutiere. Începând cu ora 12:00, pe o porţiune delimitată de pe platou, şoferii vor putea să testeze acei ochelari despre care am scris mai sus. Testul se va face într-o maşină pusă la dispoziţie de o şcoală de şoferi din municipiu şi sub îndrumarea instructorului auto.

Mesajul săptămânii

Vorbind despre impactul pe care se doreşte ca aceste evenimente să-l lase, subinsp. de poliţie Gheorghe Filip spunea că „în anii trecuţi parcă au fost mai multe pliante şi am avut dificultăţi în a le scrie în limba maghiară pentru că, până la urmă, publicul nostru ţintă este majoritar vorbitor de limba maghiară, cititor de limba maghiară şi mesajul nostru ar trebui să ajungă la ei. Dar prin intermediul acestei piese de teatru de pantomimă, cu acei ochelari (noi vedem în aceeaşi lumină, nu vedem în limba maghiară sau limba română), vedem o piesă de teatru în aceeaşi limbă, vedem lumea din jurul nostru în aceeaşi limbă şi atunci cred că efectul va fi deopotrivă benefic tuturor care gustă, care încearcă acest mod de a vedea că aşa nu e bine”.

„Am putea vorbi la nesfârşit despre recomandări preventive – continua acesta – dar cuvântul trebuie să fie atenţie. Şi ideea de la care plecăm este aceea că e mai uşor să previi decât să vindeci. În consecinţă, trebuie să avem grijă ca lucrurile să nu se petreacă rău decât să încercăm să le îndreptăm să le reparăm ulterior”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.