Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sănătate, că-i mai bună decât toate! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Sănătate, că-i mai bună decât toate!
Sănătate, că-i mai bună decât toate!

Sănătate, că-i mai bună decât toate!

Pachetul numărul 2…

…sau pachetul de servicii medicale de bază, căruia din greşeală era cât pe ce să-i spun parchetul, intoxicată fiind deja de folosirea excesivă a termenului pe mai toate canalele de televiziune.

Dar să trec la lucruri serioase, aşa cum v-am promis în articolul anterior şi să încerc să vă prezint, la fel de ordonat precum mi le-a prezentat şi mie d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al CAS Harghita, ai cărui colegi s-au învrednicit a le grupa pentru ca dumneavoastră, asiguraţilor sistemului public de sănătate din judeţ, să vă fie mai uşor să găsiţi ceea ce vă interesează.

Şi voi începe cu asistenţa medicală primară, unde au fost introduse servicii de administrare de medicamente – intramuscular, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet; s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu, care pot fi acordate lunar de către medicul de familie, de la 21 la 42 şi a fost introdusă spirometria în cadrul serviciilor adiţionale care pot fi acordate de medicul de familie.

Referitor la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, trebuie să ştiţi că lista e ceva mai lungă.

Ei bine, ca şi în pachetul minimal de servicii medicale, serviciile de supraveghere a sarcinii şi lehuziei se realizează printr-o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în cel dintâi trimestru de la naştere.

Ca o primă noutate reţin însă că, în cadrul consultaţiilor de planificare familială, au fost introduse evaluarea şi monitorizarea statusului genito-mamar şi tratamentul complicaţiilor, al căror număr a crescut de la două la patru pentru fiecare asigurat.

De reţinut ar mai fi faptul că pentru afecţiunile cronice sunt prevăzute patru consultaţii medicale pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună, faţă de contractul anterior, când pacienţii cu astfel de afecţiuni puteau beneficia doar de o consultaţie pe lună sau, după caz, pe trimestru.

Au mai fost, de asemenea, introduse proceduri, tratamente şi terapii noi; recoltare de material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale rezultate ca urmare a intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză.

O noutate absolută o reprezintă şi „sfatul genetic” acordat de către medicii specialişti în cabinetele genetice aflate în structura ambulatoriilor de specialitate. Şi nu e singura, întrucât, în lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialităţii neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou, şi anume psihoterapia pentru copii şi adulţi. De reţinut, sublinia d-l Duda, e şi faptul că, la psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut, pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

Noutăţi sunt şi în asistenţa medicală dentară, pentru că, iată, serviciile care se acordau până în 31 martie 2015 doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani, se acordă acum tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă.

Îmbucurătoare pentru unele persoane, din păcate nu puţine, este şi următoarea veste: proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă, care se acorda o dată la 10 ani, se acordă, după noile reglementări, o dată la 5 ani.

Absolut bine primite, mă gândesc eu, sunt şi vor fi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile paraclinice, noile investigaţii de imagistică, decontate din fondul de sănătate.

Şi vorbesc aici despre examenul radiologic al articulaţiilor sacro-iliace; ecografia transrectală; CT (computer tomograf) buco-maxilo-facial nativ, cu şi fără substanţă de contrast; CT mastoidă; CT, respectiv RMN sinusuri; CT, respectiv RMN hipofiză cu substanţă de contrast; RMN abdominal cu substanţă de contrast şi colangio RMN.

În asistenţa medicală spitalicească, pe scurt doar atât: a fost eliminat biletul de trimitere pentru bolnavii ce necesită asistenţă spitalicească de lungă durată (ani!!) şi pentru spitalizarea de o zi, în cazul monitorizării pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

În următorul număr, despre dispozitivele medicale şi nu numai…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.