Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Roboţi Lego în şcoli | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Învățământ » Roboţi Lego în şcoli
Roboţi Lego în şcoli

Roboţi Lego în şcoli

Programul Lego Robot, lansat în urmă cu aproape şase ani la iniţiativa senatorului UDMR Tánczos Barna şi a companiei National Instruments din Ungaria, continuă în trei şcoli generale cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc

„Continuăm acest program la un alt nivel. Am decis împreună cu mai multe licee din judeţul Harghita şi din judeţul Mureş implementarea programului la nivelul şcolilor generale, în clasele V-VIII. Cu ajutorul directorilor din şcolile respective, al profesorilor de informatică şi de matematică, începem iniţierea copiilor în această lume a programării informatice, aşa încât prin joacă pot face cunoştinţă cu această lume a roboţilor, a învăţării şi la vârsta de 14-16 ani, când încep liceul, să aibă o idee despre ce înseamnă informatica în practică, ce înseamnă lumea industriei, lumea roboticii în secolul XXI. Cu siguranţă, îi va ajuta foarte mult în alegerea unei cariere, mai ales pe cei care au aptitudini şi au înclinaţii către aceste activităţi”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, senatorul Tánczos.

Potrivit politicianului, profesorii beneficiază în continuare de sprijinul companiei National Instruments din Ungaria şi au participat la un prim curs de iniţiere în robotică.

Unităţile de învăţământ unde începe programul Lego Robot sunt: Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, Şcoala Gimnazială „József Attila” şi Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, toate din Miercurea Ciuc.

„Sperăm ca din toamnă toate şcolile generale să aibă cel puţin o grupă de genul acesta, care, ori în cadrul programei şcolare, ori ca o materie opţională, ori ca un cerc separat organizat, să facă cunoştinţă cu această activitate. Activitatea va începe cu siguranţă şi în Gheorgheni, în Odorheiu Secuiesc şi în Cristuru Secuiesc, cu ajutorul profesorilor care au fost implicaţi în prima parte a programului din liceele din aceste oraşe”, a declarat Tánczos Barna.

Întrebat dacă programul Lego Robot va fi introdus şi în şcolile cu predare în limba română, senatorul UDMR a precizat:

„Activitatea este deschisă pentru oricine. Eu sper, am vise câteodată şi speranţe poate deşarte, ca aceste activităţi să fie susţinute de primăriile din aceste municipii şi să fie generalizate la toate şcolile, astfel încât toţi copiii din toate şcolile generale să aibă posibilitatea, dacă vor, să facă cunoştinţă cu aceşti roboţi, cu limbajul de programare, care îi vor forma şi îi vor ajuta foarte mult în anii următori la materiile care sunt legate de aceste activităţi”.

Specialiştii în domeniu susţin că roboţii încurajează elevii să gândească creativ, să analizeze situaţii şi să le folosească în rezolvarea problemelor din lumea reală. De asemenea, copiii învaţă că este acceptabil să comită erori, mai ales dacă acest lucru conduce la găsirea unor soluţii mai bune. Robotica încurajează munca în echipă şi cooperarea, fiind deopotrivă o cale captivantă şi distractivă în predarea unor noţiuni de matematică, tehnologie sau de ştiinţele naturii.

Programul Lego Robot a fost lansat în Harghita, în anul 2012, în cinci licee din judeţ, printre ele aflându-se şi cel din municipiul Topliţa, la iniţiativa senatorului UDMR Tánczos Barna şi a companiei National Instruments din Ungaria, care a donat 25 de echipamente şi a asigurat pregătirea profesorilor de informatică din liceele implicate.

Prima parte a programului de formare profesională prin joacă a liceenilor s-a derulat timp de 5 ani, în primii ani cu susţinerea directă a iniţiatorului şi a companiei ungare, după care profesorii de informatică din liceele respective au continuat programul din surse şi din iniţiativă proprie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.